Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

​Dalius Misiūnas Berlyne apie sutarties su „Gazprom“ pratęsimą: skubėti nėra kur, dujų dar turime

Lietuva gali iki 2016 metų pabaigos spręsti, ar pratęs sutartį dėl gamtinių dujų tiekimo su „Gazprom“. Nors sutartis baigiasi šių metų pabaigoje, Lietuvai dujų užteks iki kitų metų galo, todėl skubėti nereikia, rašo „Reuters“.
Dalius Misiūnas
Dalius Misiūnas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Lietuvos energijos“ generalinis direktorius Dalius Misiūnas sakė, kad sutartis su Rusijos monopolininke „Gazprom“ nustos galioti šių metų pabaigoje, tačiau kontraktas buvo toks, kad Lietuvai dabar dujų užteks iki kitų metų pabaigos.

„Mes turime šiuos metus ir dar kitus metus, taigi spaudimo nejaučiame. Tai mums suteikia komfortą“, – sakė jis konferencijoje Berlyne.

Rusiškos dujos sudaro 80 proc. Lietuvos dujų importo, Rusija tiekia apie 70 proc. visos importuojamos elektros.

Lietuva, primena „Reuters“, nuo energetikos importo tapo itin priklausoma tuomet, kai uždarė Ignalinos atominę elektrinę 2009 metais.

Tačiau priklausomybė nuo gamtinių dujų pasidarė per brangi. Todėl Lietuva pastatė SGD terminalą, kuris tiekia apie 20 proc. dujų poreikio, tačiau yra pajėgus patenkinti jį visą.

Tai yra didelis terminalas. Dabar naudojame tik dalį jo pajėgumų, daugiausia dėl to, kad norime diversifikuoti dujų tiekimo šaltinius, – sakė D.Misiūnas.

Lietuva sausį gamtines dujas pradėjo tiekti Estijai ir balandį Lietuvos dujos jau sudarė 27 proc. visų Estijos importuojamų gamtinių dujų.

„Tai yra didelis terminalas. Dabar naudojame tik dalį jo pajėgumų, daugiausia dėl to, kad norime diversifikuoti dujų tiekimo šaltinius. Tačiau, esant palankioms ekonominėms sąlygoms, esant palankiai kainai, mes galime padidinti pajėgumus“, – sakė D.Misiūnas.

„Lietuvos energija“ iki 2020 metų į generaciją ketina investuoti 500-800 mln. eurų.

Bendrovė bendradarbiaus su Suomijos „Fortum“ – statys 23 MW elektrinės galios ir 70 MW šiluminės galios elektrinę Kaune.

Ji taip pat planuoja pastatyti kogeneracinę jėgainę Vilniuje, kuri būtų 90 MW elektrinės galios ir 220 MW šiluminės galios. Tą, pasak D.Misiūno, ji darys be partnerio.

„Mes vis dar planuojame pritraukti partnerį, tačiau vėlesnėje stadijoje, kai jėgainė jau stovės“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius