Dalius Misiūnas: VAE projektas rinkoje šiuo metu nebūtų konkurencingas

Naujos branduolinės jėgainės Lietuvoje projektas šiuo metu rinkoje nebūtų konkurencingas, sako energetikos įmonių grupės „Lietuvos energija“ vadovas. Daliaus Misiūno teigimu, situaciją iš esmės gali pakeisti tik išoriniai veiksniai.
Dalius Misiūnas
Dalius Misiūnas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Kalbant apie branduolinę energetiką – nesame niekur kitur, nei yra visa Europa ir tam tikra prasme visas pasaulis. Europoje yra 6 gyvi branduoliniai projektai ir visi yra maždaug toje pačioje vietoje, išskyrus tuos, kurie turi tam tikrą lengvatinį finansavimą už kitus įsipareigojimus“, – ketvirtadienį energetikos konferencijoje Vilniuje kalbėjo D.Misiūnas.

Anot jo, dabartinės prognozės neįrodo, jog Visagino atominės elektrinės (VAE) projektas bus komerciškai atsiperkantis, o norint užtikrinti jo ekonominį gyvybingumą, reikia paramos mechanizmo.

Projekto gyvybingumui įtakos turėtų ne vidiniai, o išoriniai veiksniai. Pavyzdžiui, tai galėtų būti CO2 kainos, nes artimiausi kaimynai šiuo metu „gyvena ant žemų kainų“

„Mūsų projektas – ką pavyko padaryti, tai pagilinti žinias apie jo ekonomiką, tačiau iš to mes matome, kad visų prognozių atžvilgiu (...) ekonominis gyvybingumas negali būti šiai dienai įrodytas. Mes negalime skaičiais įrodyti, kad prie dabartinių žinių apie rinką atominė bus konkurencinga ekonomiškai. Ji galėtų būti konkurencinga, jei, pavyzdžiui, kaip Suomijoje, žmonės susimeta pinigus ir nereikalauja grąžos“, – kalbėjo „Lietuvos energijos“ vadovas

Anot jo, šiuo metu toliau bendradarbiaujama su regioniniais partneriais: „Sunkus bendravimas, niekas nesakė, kad bus lengva“.

Pasak D.Misiūno, projekto gyvybingumui įtakos turėtų ne vidiniai, o išoriniai veiksniai. Pavyzdžiui, tai galėtų būti CO2 kainos, nes artimiausi kaimynai, jo žodžiais, šiuo metu „gyvena ant žemų kainų“. Be to, projektui svarbūs skandinavų sprendimai dėl atsinaujinančių energetikos šaltinių plėtros ir branduolinės energetikos.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Visagino atominė elektrinė
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Visagino atominė elektrinė

„Tie išoriniai faktoriai turės lemiamos įtakos. Išorinius faktorius tu gali sužinoti, tik matydamas jų išraišką. Į daug klausimų čia atsakys laikas “, – kalbėjo D.Misiūnas.

Lietuvos energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius kovo pabaigoje teigė matantis daug galimybių įgyvendinti VAE projektą. Tuomet jis sakė, kad jis nebus įgyvendinamas „bet kokia kaina“. Ministro teigimu, dabar siekiama, jog projektas taptų konkurencingas, kad jame realiai – investuojant savo lėšas – dalyvautų regioniniai partneriai.

Vyriausybei tebesiderant su regioniniais partneriais ir strateginiu investuotoju – Japonijos koncernu „Hitachi“ dėl atominės elektrinės projekto pagerinimo, jokie sprendimai iki šiol nepriimti.

Lietuvos Energetikos ministerija pernai pristatė bendrą trijų Baltijos šalių energetikos įmonių ir „Hitachi“ poziciją, kad ankstesnės Vyriausybės pradėtą naujos branduolinės jėgainės projektą galima iš esmės pagerinti. Teigiama, jog trys Baltijos šalių įmonės kartu su „Hitachi“ peržiūrėjo projektą ir rado galimybių jį pagerinti, tačiau vis dar lieka atvirų klausimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius