Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Daugiabučių gyventojams – naujos galimybės tapti gaminančiais elektros vartotojais

Lietuvos daugiabučių gyventojams nuo antradienio suteikiama galimybė gamintis elektrą geografiškai nutolusiose vietovėse, o naudoti – bute.
saulės baterijų elektrinė
Saulės baterijų elektrinė / Jurgitos Lapienytės nuotr.

Įsigaliojusi nauja tvarka taip pat numato, kad gaminti elektrą bus galima ir neturint atskiro žemės sklypo ar nuosavo namo – tiesiog išsiperkant ar išsinuomojant dalį jau įrengtos didelės elektrinės.

Seimo birželį priimti pakeitimai įgalina tapti gaminančiu vartotoju ir įsirengti saulės elektrinę nepriklausomai nuo kitų daugiabučio gyventojų sprendimo.

Energetikos ministerija pranešė, kad pirmadienį ministras Žygimantas Vaičiūnas pasirašė įsakymus, kuriais nuo spalio 1 dienos įtvirtinamas šis naujas mažosios žaliosios energetikos modelis. Pasak ministro, naujovė suteiks vartotojams galimybę susimažinti sąskaitas už elektrą.

Elektrinėje pagaminama elektros energija būtų patiekiama į elektros tinklą, o kaupimo laikotarpiu kiekvienas gyventojas galės iš tinklo susigrąžinti į tinklus patiektą elektros energijos kiekį, sumokėdamas nustatytą pasinaudojimo elektros tinklais mokestį.

Gaminantys vartotojai galės įsirengti iki 500 kilovatų (kW) galios atsinaujinančius energijos išteklius (AEI) naudojančias elektrines. Gyventojams, norintiems įsirengti iki 30 kW galios elektrines, taikomos supaprastintos procedūros, atsisakant perteklinių leidimų.

Taip pat šiemet buvo padidinta gaminančių vartotojų leidžiamų įsirengti elektrinių suminė galia nuo 100 megavatų (MW) iki 200 MW, paskirstant po 100 MW buitiniams ir nebuitiniams elektros energijos vartotojams.

Antradienį valstybės valdoma „Ignitis grupė“ (buvusi „Lietuvos energija“) pristatys platformą „Ignitis saulės parkai“ – daugiabučių gyventojai turės galimybę naudoti jau įrengtos saulės elektrinės dalį ir taip „gamintis“ elektrą. Nuo spalio startuos ir internetinis puslapis, kuriame bus galima susiskaičiuoti poreikius bei užsisakyti reikiamą galią.

Lietuvos saulės energetikos asociacijos (LSEA) tarybos prezidentas Vitas Mačiulis BNS rugsėjį sakė, kad tokie inovatyvūs sprendimai gali prisidėti ir prie saulės energetikos plėtros Lietuvoje, ir kartu atpiginti elektrinės įrengimą gyventojams.

„Įdomi „Ignitis“ idėja, kad galima pastatyti didelę elektrinę ir ją išdalyti gabaliukais gyvenamųjų namų žmonėms (...) Naujas dalykas Europoje, bus įdomu, kaip veiks ši sistema Lietuvoje. Bus labai didelis impulsas plėtrai“, – sakė V.Mačiulis.

Nuo kitų metų sausio daugiabučių gyventojai galės pretenduoti ir į Europos Sąjungos paramą – tokią galimybę dabar turi individualių namų savininkai.

Ministerija nurodo, kad iki šiol daugiabučių namų gyventojai elektrines galėjo įsirengti tik ant daugiabučio namo stogo. Tačiau dėl riboto ploto ir kitų techninių apribojimų tokios elektrinės nepagamindavo pakankamai elektros energijos, kad galėtų reikšmingai sumažinti gyventojų sąskaitas už elektrą.

Nacionalinėje energetinės nepriklausomybės strategijoje (NENS) rašoma, kad 2030 metais vartotojų, iš AEI pasigamintą energiją vartojančių savo reikmėms, dalis sieks ne mažiau kaip 30 proc. (palyginti su visų vartotojų skaičiumi), o 2050 metais – ne mažiau kaip 50 procentų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius