Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Donaldas Tuskas: GIPL turės įtakos Europos ir Rusijos santykiams

Bendras dujotiekis tarp Lietuvos ir Lenkijos (GIPL) turės įtakos ne tik Europos ir Rusijos santykiams, bet ir dujų kainai, prognozuoja Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininkas. Donaldas Tuskas pripažino, kad prieš porą metų bijojo, jog visi sutiks su energetiškai nepriklausomos Europos idėja, tačiau bus sunku suderinti skirtingus interesus, rašo Lenkijos portalas biznes.newsweek.pl.
Donaldas Tuskas
Donaldas Tuskas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Pagrindinė tiekėja, tai yra Rusija galėjo taikyti aukštas dujų kainas todėl, kad nebuvo diversifikavimo. Žinoma, Lenkijos ir Lietuvos dujų jungties projektas turės įtakos Europos ir Rusijos santykiams ir dujų politikai“, – Briuselyje žurnalistams sakė D.Tuskas.

Jo teigimu GIPL tapo pavyzdžiu, kai siekis sukurti energetinę sąjungą buvo suderintas su skirtingais šalių interesais.

„Dėl to labai džiaugiuosi, kad susitarimas (dėl GIPL finansavimo – BNS) buvo pasirašytas, nes dėl energetinio saugumo ji tapo praktiška programa su finansavimo šaltiniais, konkrečiu sprendimu, o greitai bus konkretus įgyvendinimas“, – sakė EVT pirmininkas.

558 mln. eurų vertės projekto statyboms Europos Komisija ketvirtadienį skyrė 295 mln. eurų iš Europos Sąjungos CEF fondo, o dar 10 mln. eurų – tyrimams. Lietuvai skirta 55 mln. eurų, Lenkijai – 240,3 mln. eurų.

Tai labai svarbus projektas Lietuvai ir visai ES, nes įgyvendina energetikos sąjungos idėją, be to, jis padidins Baltijos šalių energetinę nepriklausomybę nuo rusiškų dujų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius