TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Dujų kainos Europoje auga nepaisant prognozuojamų šiltų orų

Nyderlandų dujų skirstymo centre TTF dujų kainos neatidėliotinų sandorių („spot“), kurių pristatymo terminas yra antradienis, rinkoje padidėjo iki 209 JAV dolerių už 1 tūkst. kubinių metrų, palyginti su ankstesne rekordine sandorių su pristatymo terminu pirmadienį 199,7 JAV dolerių kaina.
Gamtinės dujos
Gamtinės dujos / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Tai yra didžiausia vertė nuo 2019 metų kovo 1 dienos.

Nepaisant šiltų orų prognozės – per ateinančias dvi savaites Europoje numatomas atšilimas, o šalnos grįš tik paskutinėmis šių metų dienomis, – dujų kaina užtikrintai auga. Esminę paskatą dujų kainoms augti teikia didėjančios naftos kainos – nuo praėjusios savaitės pabaigos „Brent“ rūšies naftos kainos viršijo 50 JAV dolerių už barelį ribą.

Šių metų gruodį Europa aktyviai naudoja dujų atsargas iš požeminių saugyklų.

Pirmųjų 13-os šio mėnesio dienų duomenų dinamika rodo, kad iki mėnesio pabaigos iš požeminių dujų rezervuarų gali būti paimta iki 20 mlrd. kubinių metrų dujų – tai bus antras rezultatas istorijoje po 2017 metų sausio mėnesį fiksuoto rekordo (kai buvo paimta 24 mlrd. kubinių metrų).

Šių metų dujų įleidimo į požeminius dujų rezervuarus Europoje laikotarpiu (nuo balandžio iki spalio) vidutinė neatidėliotinų sandorių kaina siekė 82 JAV dolerių už 1 tūkst. kubinių metrų (mažiausia kaina siekė 34 JAV dolerius, didžiausia – 168 JAV dolerius).

Dujų įleidimo kainų ir dabartinių rinkos kainų santykis skatina atsargų savininkus pateikti šias dujas į rinką gaunant dvigubą ar net trigubą pelną.

Šiuo metu požeminių dujų rezervuarų užimtumo lygis Europoje yra pasiekęs 80,81 proc. ir visai nedaug viršija praėjusių penkių sezonų vidurkį (77,6 procento).

Dujų srautas į Europos dujotiekio tinklą per SGD terminalus 2020 metų gruodžio mėnesį, palyginti su 2019 metų gruodžio mėnesiu, sumažėjo 35 procentais. Maždaug ta pati dinamika būdinga visam ketvirtajam 2020 metų ketvirčiui (minus 30 proc. spalį ir minus 39 proc. lapkritį).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius