-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Ekonomistas: dujų kainos normalizuosis tik 2023 metais

Dujų kainos Europoje normalizuosis tik 2023 metų antroje pusėje, tačiau ir tada išliks pakankamai aukštos, sako ekonomistas Nerijus Mačiulis.
Kylančios dujų kainos
Kylančios dujų kainos / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Pasak jo, 2021 metais šiek tiek sumažėjęs eksportas iš Rusijos į Europos Sąjungą paveikė gamtinių dujų kainą Europos rinkoje, kuri buvo pakilusi iki beveik 200 eurų už megavatvalandę (MW). Šiuo metu ji šiek tiek normalizavosi ir siekia apie 80-90 eurų, tačiau vis tiek yra aukštumose.

„Prieš metus, žiūrint į ateities sandorius, dujų kaina svyravo tarp 15-20 eurų, dabar svyruoja apie 80 eurų, tai milžiniška kaina, palyginti, su tuo, ką moka JAV įmonės“, – žurnalistams trečiadienį sakė N.Mačiulis.

„Žiūrint į ateities sandorius, džiugių naujienų nėra. Ateities sandoriai signalizuoja, kad iki 2023 metų pavasario dujų kaina išliks panašiame lygyje, maždaug 5-6 kartus brangesnė nei esame įpratę per pastarąjį dešimtmetį ir tik 2023 metų antroje pusėje gali nukristi iki 40 eurų už MW, bet tai vis tiek būtų labai aukštas lygis“, – kalbėjo „Swedbank“ ekonomistas.

Pasak jo, dujų kainos signalizuoja struktūrinę problemą, jog ES dujų atsargos yra nukritę žemiau 50 proc. viso lygio.

„Tuo laikotarpiu, kai per artimiausias 12 savaičių bus jų naudojama itin daug, tikėtina, kad vasario pabaigoje ar kovo pradžioje atsargų lygis ES bus arti nulio, jei tęsis dabartinės tendencijos, jei nepadidės importas iš Rusijos“, – sakė N.Mačiulis.

Pasak jo, problema, susijusi su ES ir Rusijos santykiais yra trumpalaikė, tačiau išlieka ir ilgalaikė problema dėl Rusijos ir Ukrainos galimo karinio konflikto ir dėl jo galimų ekonominių sankcijų, kurios būtų skausmingos ir Rusijai, ir ES.

ES 44 proc. suvartojamų dujų importuoja iš Rusijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius