-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ekspertai abejoja, kad prieš Venesuelą buvo įvykdytas „kibernetinis išpuolis“

Venesuelos prezidento Nicolaso Maduro vyriausybė Jungtines Valstijas apkaltino „kibernetiniu sabotažu“ siekiant išjungti pagrindinį šalies hidroelektrinių kompleksą ir nuo ketvirtadienio popietės didžiąją dalį valstybės palikti be elektros. Ekspertai sako, jog tai įmanoma, tačiau kur kas labiau tikėtina, jog pasenusi įranga tiesiog sugedo.
Riaušės Karakase
Venesuela / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Venesueloje veikia ketvirtas pagal dydį pasaulyje hidroelektrinių kompleksas „Guri“, kuris pastatytas prie Orinoko upės pietinėje Bolivaro valstijoje.

Elektros energijos tiekimas nutrūko ketvirtadienio popietę ir, praėjus penkioms dienoms, valdžia vis dar stengiasi atnaujinti elektros tiekimą visoje šalyje.

Kriptovaliutų sandorių saugumą užtikrinančios bendrovės „The Vault“ technologijų direktorius Jeffas Middletonas sako, jog kibernetinį išpuolį prieš elektrinės sistemas naudojant virusą galėjo atlikti „valstybės subjektas“.

„Visgi, žinant Venesuelą, tai greičiausiai buvo vidaus gedimas“, – pareiškė jis naujienų agentūrai AFP.

„Jei norima išjungti kokią nors gamyklą ar elektros tinklą, paprastai reikia pakenkti mašinoms, kurios užtikrina tos gamyklos ar tinklo veikimą.“

„Tam reikia sukelti sistemų perkrovą, apeinant visas apsaugos priemones, kurios būna įdiegtos, kad to neįvyktų.“

Kaip pavyzdį J.Middletonas paminėjo virusą „Stuxnet“, kuris, kaip manoma, 2010 metais smarkiai pakenkė Irano branduolinei programai.

„Iš esmės reikia rasti būdą, kaip užkrėsti virusu kompiuterius, kurie kontroliuoja gamybos sistemas“, – pridūrė Honkonge gyvenantis ekspertas.

„Sistemose sukeliama perkrova ir jų nebeįmanoma išjungti rankiniu būdu.“

„Kažką panašaus padarė Rusija, kai surengė ataką prieš Ukrainą.“

2016 metų gruodį dėl kibernetinės atakos Ukrainoje, kurią galbūt sukėlė virusas, sostinės Kijevo dalyje kiek ilgiau nei valandą buvo nutrūkęs elektros energijos tiekimas.

„Virusas, kurį jie panaudojo, ištrūko ir užkrėtė [Danijos konteinerių gabenimo jūra bendrovės] „Maersk“ bei [JAV siuntų pristatymo milžinės] „FedEx“ sistemas, o tai padarė šimtų milijonų JAV dolerių žalą“, – pažymėjo J.Middletonas.

Kibernetinio saugumo ekspertas, prancūzas Loicas Guezo, dirbantis bendrovėje „TrendMicro“, neabejoja, kad valstybė galėtų surengti tokį išpuolį.

„Kam vargti“

Vašingtono Strateginių ir tarptautinių studijų centro technologijų vyresnysis viceprezidentas ir viešosios politikos programos direktorius Jamesas Lewisas sakė, kad JAV ataka yra „mažai tikėtina“.

„Jungtinės Valstijos paprastai taikosi į finansus ir internetą, o ne į elektrą. Ką mes iš to gautume ir kam mums vargti.“

Kibernetinio saugumo ekspertas, prancūzas Loicas Guezo, dirbantis bendrovėje „TrendMicro“, neabejoja, kad valstybė galėtų surengti tokį išpuolį.

„Tai scenarijus, kuriam rengiasi visi didieji operatoriai visame pasaulyje”, – pareiškė L.Guezo.

„Venesuelos sistemos yra senos ir visas tinklas turi būti gana trapus – net ir nedidelė ataka galėtų sukelti didelių padarinių.“

Visgi L.Guezo pripažino nepastebėjęs jokių „aiškių požymių, kurie rodytų, jog buvo surengtas kibernetinis išpuolis“.

Vyriausybės kritikai teigia, jog problemų kyla dėl investicijų į infrastruktūrą stokos. Šalyje nuolat sutrinka elektros energijos tiekimas, tačiau tokio masto ar taip ilgai užsitęsusių sutrikimų dar nėra buvę.

Venesuela šiuo metu išgyveną ekonominę krizę.

Šalį jau daugiau kaip ketverius metus alina recesija, o bendrasis vidaus produktas (BVP) nuo 2014 metų sumažėjo perpus. Prognozuojama, kad infliacija šiais metais pasieks neįtikėtiną 10 mln. proc. lygį.

Hidroelektrinių kompleksas „Guri“ elektra aprūpina tris ketvirtadalius Venesuelos teritorijos.

2016-aisiais vyriausybė dėl didelės sausros, dėl kurios sumažėjo vandens lygis komplekso užtvankoje, pradėjo normuoti elektros energijos tiekimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius