Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ekspertai ir operatoriai pavojų šalies energetiniam saugumui neįžvelgia

Rusijai ketvirtadienį pradėjus karą prieš Ukrainą, Lietuvos gamtinių dujų ir elektros perdavimo sistemų operatoriai bei nepriklausomi ekspertai teigia, kad šalies energetikos sistema yra stabili, pavojaus nėra nei Lietuvos, nei Baltijos šalių energetiniam saugumui.
Kylančios dujų kainos
Kylančios dujų kainos / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Energetikos ekspertas Vidmantas Jankauskas mano, kad regione sukurta patikima dujų infrastruktūra, be to, jų poreikį mažina artėjantis šiltasis sezonas. Vis dėlto jis neabejoja, jog pasaulinės dujų kainos turėtų kilti.

„Mūsų dujų infrastruktūra yra tikrai labai patikima. Imkime visas tris Baltijos kartu ir netgi pridėkime Suomiją, kuri irgi dabar yra integruota su Baltijos šalimis – turi dujotiekį iš Estijos, (...) Dar turime naują dujotiekį į Lenkiją, suskystintųjų gamtinių dujų terminalą Klaipėdoje ir didelę dujų saugyklą Latvijoje. Net pačiu kraštutiniu atveju dujų saugykloje yra pakankamai dujų. Tuo labiau, kad jau pavasaris, tai mes tikrai šiuo metu ir artimiausiu metu didelių problemų nematome“, – BNS sakė V.Jankauskas.

V.Jankauskas teigė nematantis pavojų ir elektros tiekimui, o Lietuva, pasak jo, galėtų išgyventi ir be rusiškos elektros.

„Mes galime išgyventi ir be rusiškos elektros. Turime pakankamai geras jungtis su Skandinavijos šalimis, Estija turi du kabelius su Suomija, Lietuva – su Švedija. Taip pat mes turime savo pakankamai elektrinių, tuo labiau, kad jau artėja pavasaris. Latvijoje bus daug hidroenergijos, nes jie turi dideles hidroelektrines. Gal čia galėtų būti kažkokių bendrų sutrikimų, bet irgi didelių problemų nematau“, – teigė energetikos ekspertas.

Iki šiol Lietuva, Latvija ir Estija kartu su Rusija ir Baltarusija veikia posovietinėje IPS/UPS sistemoje, kurioje elektros dažnis reguliuojamas iš Maskvos. Atsijungti nuo jos ir sinchronizuoti tinklus su Europa Baltijos šalys planuoja iki 2025 metų pabaigos.

„Amber Grid“: situacija stabili, rusiškų dujų importas nesiekia trečdalio

Gamtinių dujų perdavimo bendrovės „Amber Grid“ vadovo Nemuno Bikniaus teigimu, situacija Lietuvos sistemoje stabili, o į šalį toliau tiekiamos dujos iš Klaipėdos suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo bei vamzdynu iš Rusijos per Baltarusiją.

„Situacija Lietuvos dujų perdavimo sistemoje yra stabili, dujų srautai nepasikeitę, jie atitinka pateiktus klientų užsakymus. Į Lietuvą ir toliau tiekiamos dujos iš Klaipėdos SGD terminalo ir Baltarusijos“, – komentare BNS teigė N.Biknius.

Situacija Lietuvos dujų perdavimo sistemoje yra stabili, dujų srautai nepasikeitę.

Jo teigimu, „Amber Grid“ yra pasiruošusi ekstremalioms situacijoms, vertina įvairius galimus scenarijus ir yra pasirengusi užtikrinti Lietuvai būtiną dujų tiekimą.

Pasak N.Bikniaus, didžioji dalis Lietuvai reikalingų gamtinių dujų gaunama per Klaipėdos SGD terminalą, o dujų importas iš Rusijos pastaraisiais metais nesiekia trečdalio šalies dujų poreikio.

„Didžiąją dalį Lietuvai reikalingų dujų gauname per Klaipėdos SGD terminalą. Pernai tai sudarė 62 proc. visų į Lietuvą patekusių dujų. Dujų importas iš Rusijos pastaraisiais metais nesudaro nė trečdalio Lietuvos dujų poreikio. Rusiškų dujų kiekis bendrame Lietuvos importe kasmet nuosekliai krenta ir pernai tesudarė vos 26 proc.“, – teigė N.Biknius.

„Fiziniai Klaipėdos SGD terminalo įleidimo pajėgumai yra pakankami dabartiniams Lietuvos poreikiams patenkinti“, – pridūrė jis.

„Litgrid“: situacija Ukrainoje poveikio Lietuvai neturi

Elektros perdavimo bendrovės „Litgrid“ vadovo Roko Masiulio teigimu, situacija Ukrainoje tiesioginio poveikio Lietuvos elektros sistemai neturi, ji veikia stabiliai.

„Lietuvos elektros energetikos sistema veikia įprastu režimu ir elektra tiekiama mūsų klientams įprastai. Atidžiai stebime situaciją ir esame pasirengę veikti, jei to prireiktų“, – komentare BNS teigė R.Masiulis.

Jo teigimu, šiuo metu Lietuva pasigamina daugiau nei trečdalį suvartojamos elektross bei esant reikalui gali veikti kartu su Vakarų Europos tinklais.

„2021 metų gruodį atliktas sinchroninės jungties bandymas su Lenkijos elektros perdavimo sistemos operatoriumi PSE parodė, kad esant reikalui jau dabar galime veikti kartu su Vakarų Europos elektros tinklais“, – teigė R.Masiulis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Rokas Masiulis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Rokas Masiulis

Pasak jo, elektros rinka veikia įprastai, o kainos stabilios ir panašios visame regione.

R.Masiulis taip pat teigė, jog nuo trečiadienio iki šeštadienio Ukrainoje vyksta izoliuoto elektros energetikos sistemos darbo bandymas – tai viena sąlygų Ukrainai siekiant sinchronizacijos su kontinentinės Europos tinklais.

Ukrainos elektros perdavimo sistemos operatorė „Ukrenergo“ pranešė, kad ketvirtadienį ryte šalies elektros energijos sistema veikė stabiliai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius