-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 08 22

Elektros kainos gąsdina verslą: vieni prognozuoja bankrotus, kiti – dar didesnį kainų augimą

„Neviltis“, „siaubas“ ir „suirutė“ – tokiais žodžiais verslai apibūdina padėtį dėl rekordinių elektros kainų. Kalbinti maitinimo ir viešbučių atstovai prognozuoja bankrotus ir pripažįsta jau nebežinantys, kaip surasti būdų sutaupyti. Savo ruožtu technologijų ir inžinerijos sektoriaus atstovai teigia, kad dėl didelių elektros energijos kaštų dalis eksportuojamos produkcijos jau tampa nekonkurencinga.
Elektros kaina
Elektros kaina / 123RF.com nuotr.

Praėjęs trečiadienis Lietuvoje bus laikomas istorine diena – jį energetikos ministras Dainius Kreivys jau praminė „baisiausia diena šalies elektros energetikos istorijoje“. Tądien „NordPool“ biržoje didmeninė elektros kaina Lietuvai ir kitoms Baltijos šalims laikinai buvo pasiekusi 4 eurų už kilovatvalandę ribą.

Vidutinė didmeninė dienos kaina Lietuvai taip pat rekordiškai aukšta – net 824 eurai už megavatvalandę, kai liepos vidutinė kaina buvo 305,36 euro/MWh.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Elektros laidai
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Elektros laidai

Tad kaip šią situaciją vertina verslai, kaip taupo ir kokias veiklos perspektyvas prognozuoja? 15min apklausė maitinimo, viešbučių, aukštųjų technologijų ir tekstilės sektoriaus atstovus.

E.Šiškauskienė: situacija ribinė

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė 15min komentavo, kad asociacijos nariams elektra per metus pabrango nuo 240 iki 340 proc.

„Sąskaitos išaugo drastiškai, neįtikėtinai daug. Ima neviltis. Nors viešbučiai užsidirba tikrai neblogai, kurortuose pilna žmonių, viską suvedus į balansą, beveik lieka minusas“, – situaciją apibūdino E.Šiškauskienė.

Dabartinę padėtį pašnekovė įvertino kaip „grėsmingą, ribinę“, nes, be išaugusių elektros sąskaitų, verslą dar spaudžia ir kitų problemų našta – per pandemiją atidėti mokesčiai, pabrangusios žaliavos, padidėjęs darbo užmokestis ir infliacija.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Evalda Šiškauskienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Evalda Šiškauskienė

„Mes su nerimu laukiame rudens ir žiemos. Pagal dabartinę situaciją bankrotai turėtų būti masiniai, neįsivaizduoju, kaip verslai gali atlaikyti pandemiją, paskui – užsienio turistų nebuvimą dėl karo, o dabar – prisidėjusius energijos kaštus. Nežinau, kaip jie išgyvens žiemą, jei nebus jokių priemonių iš Vyriausybės“, – teigė E.Šiškauskienė.

Jos teigimu, viešbučiai taupo „tiek, kiek įmanoma“ – mažina kondicionierių naudojimą, prigesina šviesas.

„Ne tas žodis, kaip taupo, vaikšto ir žiūrinėja kiekvieną lemputę“, – įvardijo pašnekovė.

Nežinau, kaip jie išgyvens žiemą, jei nebus jokių priemonių iš Vyriausybės.

Viešbučių tinklo „Centrum Hotels“, valdančio tris viešbučius Vilniuje, vadovas Artūras Vainora antrino E.Šiškauskienei, nurodęs, kad liepą gauta sąskaita už elektrą buvo 3 kartais didesnė, palyginti su praėjusiais metais.

„Anksčiau mokėdavome – 14–15 tūkst. eurų už visus tris viešbučius, o dabar – 43– 45 tūkst. eurų“, – 15min sakė A.Vainora, kurio valdomuose viešbučiuose elektra tiekiama pagal biržos planą.

Jis sakė sąskaitų už rugpjūtį laukiantis „su siaubu.“

„Jeigu bus taip, kad srautai žiemą žymiai sumažės, galvosime ir apie viešbučio uždarymą“, – nurodė jis.

123rf.com nuotr./Viešbutis
123rf.com nuotr./Viešbutis

Tuo metu taupymo galimybės, pasak A.Vainoros, yra apribotos, nes viešbučiai negauna paramos įsigyti nutolusių saulės elektrinių, o Vilniaus senamiestyje jų įsirengti ant stogų net ir negalėtų.

Ieško būdų pereiti prie fiksuotos kainos planų

Restoranai taip pat išgyvena nelengvus laikus. Pasak. E.Šiškauskienės, jau vien per pirmą šių metų ketvirtį jų bankrutavo 60 – tiek, kiek per visus praėjusius metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius