-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Elektros kainos: per savaitę nepriklausomi tiekėjai kainą sumažino 16–20 proc., garantinis tiekimas – brangiausias

Lyginant su rugpjūčio mėnesio vidutine kaina, rugsėjo 1–13 dienomis vidutinė vienos kilovatvalandės (kWh) kaina „Nord Pool“ biržoje sumažėjo 22 proc. Per pastarąją savaitę nepriklausomi elektros tiekėjai siūlomų planų (18–24 mėn.) su fiksuota kaina kilovatvalandės kainą taip pat sumažino 16–20 proc., rodo Lietuvos energetikos agentūros (LEA) analizė. Brangiausiai už elektrą tenka mokėti garantinio tiekimo klientams.
Elektros kainos
Elektros kainos / 123RF.com nuotr.

Rugsėjo 13 d. duomenimis, nepriklausomą elektros tiekėją jau yra pasirinkę 1,14 mln. vartotojų, tai yra 69 proc. visų buitinių vartotojų. Tiekėją pasirinkusių vartotojų skaičius nuo praėjusios savaitės išaugo nuo 1,13 mln. iki 1,14 mln. vartotojų, praneša LEA.

Tiekėjo dar nepasirinko 519 tūkst. buitinių vartotojų (31 proc. visų buitinių vartotojų). Iš jų 429 tūkst. priklauso III liberalizacijos etapui, o 83 tūkst. vartotojų priklauso garantiniam tiekimui (sutarčių su tiekėjais nesudarę I ir II etapo vartotojai).

Tiesa, Vyriausybė pritarė, kad trečiasis liberalizavimo etapas būtų atidėtas trejiems metams, jei Seimas šį pasiūlymą palaikys, paskutinio etapo vartotojai galės neskubėti rinktis nepriklausomo tiekėjo.

Kas atpigo, kas pabrango

Įmonei „Perlas energija“ nutraukus savo veiklą, elektros tiekimo planus fiksuotomis kainomis šiuo metu siūlo tik trys įmonės: „Elektrum“, „Enefit“ ir „Ignitis“.

Per savaitę visų trijų įmonių kainos mažėjo. LEA duomenimis, vienos laiko zonos planų su fiksuota elektros energijos kaina prognozuojama mėnesio sąskaita pigiausia būtų „Ignitis“ klientams – 80,5 eurų. „Elektrum Lietuva“ prognozuojama mėnesinė sąskaita siektų 82,25 eurus, „Enefit“ – 83,76 eurus.

Lietuvos energetikos agentūra/Kainų palyginimas
Lietuvos energetikos agentūra/Kainų palyginimas

Panašiai tiekėjai išsidėlioja ir pagal dviejų laiko zonų planus su fiksuota elektros energijos kaina – „Ignitis“ prognozuojama mėnesio sąskaita siektų beveik 79 eurus, „Elektrum Lietuva“ – 80 eurų, „Enefit“ – beveik 88 eurus.

Lietuvos energetikos agentūra/Kainos
Lietuvos energetikos agentūra/Kainos

Kainos nurodomos be valstybės taikomų kompensacijų.

Pasirinkus planus su nefiksuotomis kainomis, prognozuojama mėnesio sąskaita kur kas didesnė. Tokius planus siūlo penkios įmonės. Perskaičiavus pagal vieningą bazę, rugpjūčio mėnesio „Nord Pool“ biržos vidutinę kainą, prognozuojama mėnesio sąskaita svyruoja tarp 102–106 eurų.

Lietuvos energetikos agentūra/Kainu palyginimas
Lietuvos energetikos agentūra/Kainu palyginimas

Vienos kilovatvalandės kaina biržoje siekia nuo 68 centų „Ignityje“ iki 70,5 centų „EGTO energija“ ir „Elektrum Lietuva“.

Lietuvos energetikos agentūra/Kainos
Lietuvos energetikos agentūra/Kainos

Apskaičiuojant prognozuojamas sąskaitas daroma prielaida, kad per mėnesį suvartojama apie 150 kWh elektros energijos (statistinis vidutinio būsto elektros suvartojimas Lietuvoje per mėnesį). Taip pat nurodomos planų su 18–24 mėn. kainos fiksavimo laikotarpiu be jokių papildomų nuolaidų (pvz., nuolaida pirmajai sąskaitai, mažesnis tarifas pirmiesiems mėnesiams ir pan.), valstybės taikomos kompensacijos (0,09 Eur/kWh), papildomų mokėjimų (pvz., už žaliąją energiją, mėnesio mokėjimas ir pan.).

LEA atkreipia dėmesį, kad kai kurie tiekėjai („Elektrum Lietuva”, „Enefit”, „Ignitis“) siūlo ir ilgesnio kainos fiksavimo laikotarpio (atitinkamai 36 mėn., 49 mėn. ir 84 mėn.) planus, kurių 1 kWh kainos yra mažesnės lyginant su trumpesnio kainos fiksavimo laikotarpio (iki 24 mėn.) planais. Tarkime 36 mėnesių „Elektrum“ plano kaina – 48,5 centai už kilovatvalandę, 39 mėnesių „Igničio“ – 49,5 centai už kilovatvalandę, „Enefit“ (kainos fiksavimas 84 mėn.) – 43 centai už kilovatvalandę.

Garantinis tiekimas – brangiausias

Į garantinį tiekimą patekusiems vartotojams prognozuojama mėnesio sąskaita apskaičiuota einamojo mėnesio galiojančio garantinio tiekimo 1 kWh kainą padauginus iš vidutinio elektros suvartojimo per mėnesį (150 kWh) sumos. Garantinio tiekimo kaina apskaičiuojama ir kinta kiekvieną mėnesį.

Garantiniame tiekime su vienos laiko zonos planu rugsėjo faktinė sąskaita siekia 123 eurus be kompensacijos – arba 80 centų už kilovatvalandę, kai visuomeniniame tiekime – 49,5 eurai už mėnesį.

Lietuvos energetikos agentūra/Kainos
Lietuvos energetikos agentūra/Kainos

Rugpjūčio 31 d. Vyriausybė nustatė kompensavimo tvarką buitiniams vartotojams, kurių pasirinktas nepriklausomas elektros energijos tiekėjas nevykdys prisiimtų įsipareigojimų ir dėl to tokiems vartotojams bus užtikrinamas garantinis tiekimas (jei vartotojai nepasirinks nepriklausomo tiekėjo).

Lietuvos energetikos agentūra/Kainos
Lietuvos energetikos agentūra/Kainos

Skirtumas tarp elektros energijos buitiniams vartotojams taikomos elektros energijos garantinio tiekimo kainos ir nutarime nustatytos minimalios 1 kWh elektros energijos kainos ribos (24,00 ct/kWh) negali būti didesnis kaip 60 proc. galutinės elektros energijos kainos. Visiems elektros energijos buitiniams vartotojams nuo liepos 1 d. yra taikomas dalinis tiekimo kainos kompensavimas (0,09 Eur/kWh), kuris galios iki gruodžio 31 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius