Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ESO: didžioji dalis gyventojų pasirinko nepriklausomą elektros energijos tiekėją

Bendrovės „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) duomenimis nepriklausomą elektros energijos tiekėją Lietuvoje pasirinko daugiau nei 1,2 mln. namų ūkių – iš pasibaigusiųjų etapų vartotojų net 9 iš 10 pasirinko nepriklausomo tiekėjo paslaugas, tuo tarpu tarp tebevykstančio trečiojo etapo klientų tai padarė kas antras, rašoma ESO pranešime spaudai.
Elektros tiekėjai
Elektros tiekėjai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pasibaigusiuose pirmajame ir antrajame etapuose, kurių metu savo pasirinkimą darė daugiausiai energijos suvartojantys gyventojai, nepriklausomą tiekėją pasirinko 9 iš 10 šių etapų vartotojų – apie 783 tūkst. arba 94 proc.

Šiuo metu vykstančiame trečiajame etape, kuriame renkasi gyventojai sunaudojantys iki 1 tūkst. kilovatvalandžių (kWh) per metus bei namų bendrijos, būsto administratoriai ir visi likę vartotojai, savo tiekėją pasirinko daugiau nei 392 tūkst. arba 48 proc. vartotojų. Kitaip tariant, kas antras trečio etapo klientas naudojasi nepriklausomo tiekėjo paslaugomis.

Įsigaliojus Elektros energetikos įstatymo pakeitimams, galutinis elektros rinkos dereguliavimo projekto, skirto nuosekliai atsisakyti monopolinių sąlygų, nebereguliuoti elektros energijos kainos ir pereiti prie konkurencingos elektros tiekimo rinkos terminas pratęsiamas iki 2026 metų, vietoje anksčiau numatytos 2023 m. sausio 1 dienos.

Tai reiškia, kad trečiojo etapo vartotojai gali ilgiau gauti visuomeninio tiekėjo paslaugas ir turi ilgesnį laiką pasirinkti nepriklausomą tiekėją, iš kurio pirks elektrą. Tačiau, visi šie vartotojai nepriklausomą tiekėją gali rinktis ir dabar. Pasirašyti sutartį galima iki einamojo mėnesio priešpaskutinės dienos, o paslaugas iš nepriklausomo tiekėjo gauti jau nuo kito mėnesio 1 d.

Europos valstybėse tik atvirai konkuruojančios įmonės gali pasiūlyti geriausią kainos ir paslaugos kokybės santykį. Lietuva yra įsipareigojusi panaikinti monopolines sąlygas elektros energijos rinkoje ir dabar žengia paskutiniuosius jo žingsnius. Estija tai padarė 2013 m., o Latvija – 2015 m.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius