-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Elektros tiekėjų prognozė: po šeštadienio nepasirašiusių sutarčių liks 50–60 tūkst.

Pasibaigus II elektros rinkos liberalizavimo etapui gali likti apie 50–60 tūkst. sutarties su nepriklausomu tiekėju nepasirašiusių vartotojų, spėja elektros tiekėjų atstovai. Birželio 16 d. duomenimis, tokių buvo 222 tūkst., tačiau penktadienį sulaukta didelės naujų užklausų bangos. Nespėję pasirašyti sutarčių vartotojai mažiausiai mėnesį už elektrą mokės padidintu tarifu.
Žmonių laukiantys savo eilės sudaryti elektros tiekimo sutartį
Žmonės, laukiantys savo eilės sudaryti elektros tiekimo sutartį / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Baigiantis antrajam elektros rinkos liberalizacijos etapui gyventojai suskubo pasirašyti sutartis. Pasak Lietuvos nepriklausomų elektros tiekėjų asociacijos ir „Perlas energija“ vadovo Viliaus Juraičio, vien vakar iš viso galėjo būti pasirašyta apie 55 tūkst. sutarčių.

„Manau, kad po šiandien dienos, jeigu kas nors prašytų prognozuoti, prognozuočiau, kad nepasirašiusių liks mažiau nei 50 tūkst. Bet šiandien labai unikali diena – šeštadienis ir paskutinė, todėl labai sunku sureaguoti, kaip čia bus, priklauso ir nuo oro“, – teigė pašnekovas.

Pasak V.Juraičio, penktadienis buvo kur aktyvesnė diena – šeštadienį sutarčių pasirašymo tempas krito 5–6 kartus. „Turbūt todėl, kad šeštadienis. Visi, kurie norėjo pasirašyti, pasirašė vakar arba šiandien vakare bandys prisėsti ir pasirašyti paskutiniu šuoliu“, – komentavo asociacijos vadovas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilius Juraitis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilius Juraitis

Jis pridūrė, kad „Perlas energija“ terminaluose pasirašo apie 50 proc. bendrovės klientų, likusi dalis sąskaitas pasirašo internetu.

Tuo tarpu „Ignitis“ Ryšių su visuomene projektų vadovė Laura Beganskienė 15min sakė, kad padidėjęs klientų aktyvumas jautėsi visą pastarąjį mėnesį, ir fizinėse klientų aptarnavimo vietose, ir telefonu, ir internetu.

„Žmonėms tenka palaukti, kartais daugiau nei valandą“, – 15min sakė ji.

Šeštadienį ryte prie bendrovės atstovybės Vilniuje durų rikiavosi nedidelė žmonių eilė, tačiau, pasak L.Beganskienės, kur kas populiaresnis būdas yra pasirašinėti sutartis internetu.

„Tikėtina, kad tiems, kurie eis į fizines sutarčių sudarymo vietas, teks luktelėti. Mes dirbame visu pajėgumu, buvome numatę, kad bus išaugę srautai. Dėl žmonių skaičiaus prašome tolerancijos ir kantrybės“, – komentavo L.Beganskienė.

Bendrovė šiandien pailgino savo aptarnavimo centro Viršuliškėse darbo laiką, tačiau Vilniaus savivaldybės pastate esantis centras tradiciškai šeštadieniais nedirba.

II rinkos liberalizavimo etapas baigiasi šiandien, sutartis internetu galima pasirašyti iki pat vidurnakčio. Elektros tiekėjų fizinės vietos dirba numatytu, arba kai kuriais atvejais, prailgintu laiku.

Nespėjusiems pasirašyti sutarties klientams ir toliau bus tiekiama elektros energija, tačiau padidintu tarifu. Sutartį su nepriklausomu tiekėju galima pasirašyti ir po birželio 18 d., tačiau, pavyzdžiui, pirmadienį sutartį pasirašiusio vartotojo sutartis įsigalios tik nuo rugpjūčio, tad liepą jis galimai turės mokėti didesnę kainą.

Birželio mėnesiui ESO garantinės elektros tarifas, turintiems planą „Standartinis“, siekė apie 33 ct/kWh, tačiau jis kinta kiekvieną mėnesį, priklausomai nuo elektros kainos biržoje.

Liepos 1 d. įsigalios ir 9 ct/kWh kompensacinis elektros kainos mechanizmas buitiniams vartotojams. Jį pritaikius, esamus tarifus būtų galima sumažinti iki maksimalios 24 ct/kWh ribos, tad pavyzdžiui, jeigu kitą mėnesį garantinio tiekimo elektros energija pabrangtų iki 35 ct už kWh, tokie klientai mokėtų 26 ct/kWh.

ESO gali nutraukti garantinį tiekimą po šešių mėnesių.

Pasirašyti elektros tiekimo sutartis iki liepos 1 d. būtina ne visiems. Mažiau nei 1000 kWh elektros per metus sunaudojantys vartotojai yra priskirti trečiajam elektros rinkos liberalizacijos etapui, todėl sutartis gali pasirašyti iki gruodžio vidurio.

Nuo liepos 1 d. jie, kaip įprastai, elektrą gaus iš visuomeninio tiekėjo „Ignitis“, pagal reguliuojamus elektros tarifus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius