Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Energetikos ministras D.Kreivys: nepriklausomi tiekėjai netrukus bus priversti mažinti kainas

„Tiekėjai šiandien galbūt yra per daug atsargūs, bet per ateinantį mėnesį mes pradėsime matyti kainų pasikeitimus“, – antradienį kalbėdamas Seime sakė energetikos ministras Dainius Kreivys. Jis prognozavo, kad kainos gerokai pakilti galėtų kitų metų kovo–balandžio mėnesiais, tačiau šių metų rugpjūčio kainų rekordų siekti neturėtų.
Elektros kaina
Elektros kaina / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Seime vykusiame Vyriausybės pusvalandyje opozicijos parlamentaras Petras Gražulis ministro D.Kreivio klausė, kodėl „Nord Pool Spot“ kainos antradienį siekė kiek daugiau nei 20 ct/kWh, o fiksuotus planus siūlančių nepriklausomų tiekėjų nauji tarifai Lietuvoje yra maždaug 50 ct/kWh.

Kaina „Nord Pool“ Lietuvos zonoje tėra viena iš galutinio tarifo dedamųjų – jai dar pritaikomas 21 proc. siekiantis pridėtinės vertės mokestis (PVM), be to, į tarifą įskaičiuojami ir šiuo metu iki maždaug 9 ct/kWh siekiantys perdavimo ir kiti mokesčiai.

Tad realus tarifas buitiniam vartotojui, kainai biržoje esant 20 ct/kWh, būtų apie 33 ct/kWh. Iki naujų metų vartotojai gauna ir 9 ct/kWh subsidiją, kuri pilnai ar beveik pilnai eliminuoja ir papildomus mokesčius iki 24 ct/kWh ribos.

„Noriu pasakyti, kad jūsų įvardinta kaina yra pakankamai aukšta, nes šią savaitę neveikia „NordBalt“, mūsų kabelis su Švedija. Tai šią savaitę mes tas kainas turime be „NordBalt“. Ateinančią savaitę, kuomet kabelis pradės veikti visu pajėgumu – iki remonto jis veikė 90 proc. pajėgumu, o dabar turėsime 100 proc. – tikrai turėsime dar geresnę kainą“, – dabartinę elektros kainą biržoje aiškino ministras.

Kalbėdamas apie kainų „Nord Pool“ biržoje ir tiekėjų siūlymų skirtumą, D.Kreivys atkreipė dėmesį, kad tiekėjai turės reaguoti į pasikeitimus rinkoje.

„Tiekėjai siūlo kainas ne tik po 50 ct/kWh, bet, priklausomai nuo sutarties ilgio, didesnes ar mažesnes. Didmeninei kainai laikantis panašiame lygyje, tiekėjai bus priversti nuleisti kainas“, – sakė jis.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Dainius Kreivys
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Dainius Kreivys

Ministras pabrėžė, kad vartotojas visada turi galimybę pasirinkti.

„Net ir sudaręs sutartį vartotojas turi galimybę pasirinkti. Pakeisti tiekėją, išeiti pas kitą tiekėją – tą garantuoja įstatymas“, – pabrėžė energetikos ministras.

15min primena, kad nepriklausomas elektros tiekėjas negali taikyti sutarties nutraukimo mokesčio, jeigu fiksuota sutartis nutraukiama anksčiau laiko, tačiau turi teisę reikalauti grąžinti suteiktas nuolaidas.

Tokios nuolaidos nurodomos pasirašant sutartį.

D.Kreivys pridūrė, kad rugpjūčio mėnesio kainų – vidutinė mėnesio biržos kaina siekė rekordinius 48,04 ct/kWh, pavasarį Lietuva neturėtų pasiekti.

„Tikimybė, kad kainos kris, yra didelė. Mano manymu, jos padidės ir pakils ateinančių metų kovo–balandžio mėnesį, kada bus pildomos dujų saugyklos“, – kalbėjo jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius