-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 08 05 /16:29

Energetikos viceministras: „Perlo energijos“ sprendimas keisti sutarčių sąlygas gali pažeisti įstatymą

Nepriklausomam elektros tiekėjui „Perlas energija“ penktadienį paskelbus, kad esamiems klientams keičia elektros energijos planus iš fiksuoto į kintamos kainos, energetikos viceministras Albinas Zananavičius sako, kad toks sprendimas gali turėti įstatymo pažeidimo požymių. Tiesa, jis nemato rizikos, kad kiti tiekėjai eitų panašiu keliu. Ministerija taip pat kreipėsi į atsakingas institucijas dėl tokio tiekėjo sprendimo teisėtumo.
LR energetikos ministerija
LR energetikos ministerija / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Perlas energija“ turi 180 tūkst. klientų – jiems iki rugsėjo 5 dienos bus pasiūlyti kintamos kainos planai.

Įmonės vadovas Vilius Juraitis tvirtino, kad sprendimas priimtas dėl liepą matytų rekordinių kainų, dėl to esą neliko instrumentų valdyti riziką.

„Buvo dienų, kai patyrėme penkių nulių zonų esantį nuostolį per vieną dieną“, – apie tai penktadienį popiet kalbėjo „Perlo energijos“ vadovas.

Energetikos viceministras sakė tokį žingsnį vertinantis neigiamai.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Elektros stulpas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Elektros stulpas

„Tai yra vienos įmonės sprendimas vienašališkai keisti sutarčių sąlygas, vertiname tai neigiamai. Esame teisinė valstybė ir sutartys galioja visa apimtimi, kol nesutarta dėl pakeitimų“, – žurnalistams penktadienį sakė A.Zananavičius.

Jo teigimu, visi signalai rodo, kad kiti nepriklausomi elektros tiekėjai minėtos įmonės pramintu taku neis, o „Perlo energijos“ vartotojams kitos įmonės galės pateikti naujus pasiūlymus.

„Visus klausimus, kurie yra susiję su tiekėjais, kvalifikaciniais reikalavimais, mokumu ir patikimumu, tvarko Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT). Mūsų pozicija remiasi remiasi jų išaiškinimu. Diskutavome ir priėjome prie išvados, kad pasiūlytas „Perlo energijos“ sprendimas gali turėti įstatymo pažeidimo požymių, galutiniai teisiniai verdiktai bus pateikti šiek tiek vėliau”, – sakė viceministras.

A.Zananavičiaus teigimu, situacija dėl elektros kainų yra pakankamai sudėtinga dėl Rusijos vykdomų veiksmų prieš Europos Sąjungą.

123RF.com nuotr./Elektros kainos
123RF.com nuotr./Elektros kainos

„Rusija siekia sukelti chaosą ekonomikoje, kurį lemia didelės energetikos kainos. Rinkos kainos dabar rodo vienintelį dalyką – paniką. Ji amžinai tęstis negali ir kainos anksčiau ar vėliau turės grįžti į daugiau ar mažiau realų lygį. Tikėtina, kad jis bus pakankamai aukštas kurį laiką – gal net apie dvejus metus“, – sakė energetikos viceministras.

Jis akcentavo, kad VERT yra išdėsčiusi aiškią poziciją, kas laukia įmonių, kurios pažeis galiojančius įstatymus. Pasak viceministro, taryba gali imtis sankcijų.

Vis dėlto elektros rinkos liberalizavimas, viceministro teigimu, vykdomas tam, kad ilgalaikėje perspektyvoje visi laimėtų.

„Praktiškai visos Europos valstybės nusprendė, kad turi eiti tuo keliu, Lietuva – ne išimtis. Mes esame įsipareigoję ir einame tuo keliu. Mūsų liberalizavimas sutapo su pakankamai sudėtinga situacija ir visi dirbame, kad ta situacija būtų kuo geriau valdoma. (...) Yra pakankamai natūralu, kad ekonomikoje vyksta natūrali atranka ir kai kurie tiekėjai pasitraukia“, – situaciją įvertino A.Zananavičius.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Perlas Energija“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Perlas Energija“

Poreikio keisti teisės aktų šiuo metu jis sakė nematantis.

„Vertinimai šiuo metu labai preliminarūs. Mes peržiūrime savo taisykles, kurios yra patvirtintos – jos tokių veiksmų, kurių ėmėsi minimas tiekėjas, neleidžia. Tokia pati yra reguliuotojo nuomonė, todėl šiandien nematome, kodėl reikėtų keisti teisės aktus. Jei rasime kažkokių dviprasmybių arba būdų, kaip reguliavimą padaryti aiškesnį, paprastesnį, be abejo, (teisės aktus) keisime. Bet šiandien į tai atsakymo dar nėra“, – svarstė jis.

D.Kreivys: esu vartotojų pusėje

Energetikos ministerija vėliau išplatintame pranešime teigė, kad kreipsis į VERT ir Valstybinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą, prašydama įvertinti tokio „Perlas energija“ žingsnio teisėtumą.

„Vartotojai, pasirinkdami fiksuotos kainos planus, turėjo lūkesčių, jog tai infliacijos akivaizdoje padės jiems prognozuoti savo išlaidas. Dabar dėl vienašališkų įmonės veiksmų jie to netenka. Aš, kaip ministras, visada būsiu vartotojų ir jų lūkesčių užtikrinimo pusėje“, – sako energetikos ministras Dainius Kreivys.

Pasak D. Kreivio, ministerija šiuo metu vertina susidariusią padėtį elektros energetikos rinkoje, o VERT bei Vartotojų teisių apsaugos tarnybos prašo atlikti teisinį įvertinimą ir užtikrinti vartotojų interesus.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Dainius Kreivys
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Dainius Kreivys

„Dėl Rusijos energetinio šantažo aukštos kainos yra daugumos ES šalių problema, tačiau nėra teisinga nepasiteisinusią verslo riziką perkelti ant vartotojo pečių“, – sako ministras. Jis taip pat tikisi, jog suveiks konkurencija, ir rinkoje esantys kiti tiekėjai galės pasiūlyti patrauklius fiksuotos kainos planus.

Energetikos ministerija primena vartotojams, jog jie visada turi galimybę keisti elektros energijos tiekėją ir ragina kitus rinkos tiekėjus „teikti patrauklius fiksuotos kainos pasiūlymus.“

Aš, kaip ministras, visada būsiu vartotojų ir jų lūkesčių užtikrinimo pusėje.

Sutartis su nepriklausomu tiekėju pasirašę trečiojo liberalizacijos etapo klientai, kaip primena ministerija, gali be jokių pasekmių grįžti į visuomeninį tiekimą.

Ministerija taip pat atkreipia dėmesį, jog, remiantis VERT išaiškinimu, visi bendrovės „Perlas energija“ pranešimus gavę pirmojo ir antrojo liberalizacijos etapo klientai gali ir nepritarti siūlomoms sąlygoms, reikalauti sutarties sąlygų užtikrinimo arba nutraukti sutartį – tam tereikia laisvos formos rašytinio nesutikimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius