-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Energetikų trūkumas palietė gyventojus – nepakanka pajėgumų naujiems elektros vartotojams prijungti

Energetikos specialistų trūkumą Lietuvoje pradėjo jausti ir šalies gyventojai. Sparčiai augant darbų apimtims prijungiant gaminančius bei naujus elektros vartotojus, „Energijos skirstymo operatoriaus“ (ESO) rangovai susiduria su darbuotojų bei medžiagų trūkumu, o dėl to vėluoja prijungimo darbai, rašoma ESO pranešime spaudai.
Elektros energija
Elektros energija / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Energetika Elektra

Kaip teigia ESO valdybos narys, tinklų vystymo tarnybos direktorius Ovidijus Martinonis, kiekvieną mėnesį sulaukiama apie 12 000 paraiškų prijungti naujus vartotojus, pasididinti galią, sustiprinti tinklą ar prijungti gaminančius vartotojus prie skirstomojo tinklo, t.y. 71 proc. daugiau nei analogiškų paraiškų 2021 metais.

ESO drauge su rangovais laiku arba anksčiau termino prijungia 96 proc. klientų, tačiau dėl darbuotojų trūkumo 4 proc. prašymų įgyvendina per ilgesnį nei planuotą laiką.

Tokia situacija atskleidžia opias problemas – ESO rangovams trūksta darbuotojų, specifiškai galinčių dirbti prijungiant gyventojus prie skirstomojo tinklo. Be to, dėl Rusijos karo prieš Ukrainą sutrūkinėjus tiekimo grandinėms, trūksta pagrindinių skirstomojo tinklo komponentų (galios transformatorių, modulinių transformatorinių, elektros kabelių). Nepaisant rangovų stygiaus ir medžiagų grandinės tiekimo sutrikimo, iš viso nuo šių metų pradžios ESO prijungė 45 131 klientą (įskaitant galios didinimą, gaminančių vartotojų prijungimą), t.y. 21 proc. daugiau klientų nei tuo pačiu laikotarpiu 2021 metais.

„Darbuotojų trūkumą jaučiame ne tik mes, bet ir mūsų rangovai, kurie neturėdami galinčių dirbti žmonių, negali dalyvauti ESO skelbiamuose konkursuose. Šis trūkumas paliečia kiekvieną iš mūsų – dėl jo gaminančiais vartotojais apsisprendę tapti gyventojai, o taip pat ir nauji vartotojai yra priversti laukti, o tai, visiškai suprantama, kad kelia nepasitenkinimą.

Didžiausią iššūkį jaučiame Vilniaus rajone, kur sparčiai plečiasi gyvenamieji kvartalai, o darbuotojų ypač trūksta. Medžiagų tiekimo grandinės sutrikimą jaučiame ne tik mes, bet taip pat ir mūsų kaimyninių šalių – Latvijos, Estijos skirstymo operatoriai susiduria su ta pačia problema“, – sako O.Martinonis.

Situacijai antrina ir Lietuvos elektros energetikos asociacija (LEEA) - vienijanti 37 rangovines ir medžiagų tiekimo įmones (viso ~5000 darbuotojų), teigianti, kad šiuo metu rinkoje išaugęs energetikų poreikis, nes prie tinklų jungiamos naujos didelės vėjo ir saulės elektrinės, yra daug kitų privačių užsakymų, todėl resursų ESO darbams nebepakanka.

„LEEA kartu su savo įmonėmis bendradarbiauja su įdarbinimo agentūromis ir šiuo metu ieško specialistų trečiosiose šalyse, pirmiausia Kazachstane. Atvykstantiems mokama tokia pat alga kaip ir vietiniams darbuotojams. LEEA įmonės supranta, kad darbų rinkoje tik daugės, nes Proveržio paketas pirmiausia yra nukreiptas į atsinaujinančios energetikos projektus ir jų prijungimą prie Lietuvos elektros tinklo“, - sako LEAA prezidentas Kęstutis Jauniškis.

Anot jo, darbuotojų trūkumą bandoma spręsti ir pritraukiant studentus į energetikos specialybę, tačiau tai ilgai trunkantis procesas.

Siekdami spręsti susidariusią problemą „Ignitis grupė“, Energetikos ministerija ir EPSO-G susivienijo ir įsteigė programą #EnergySmartSTART, kuri siekia didinti energetikos sektoriaus populiarumą, skatinti žmones rinktis studijuoti elektros ir energijos inžinerijos studijų programas, domėtis energetiko specialybe. Energetikai skyrė reikšmingą finansinę paramą aukštosioms mokykloms, kurios ruošia būsimus energetikus, kurią pastarosios paskirstė studentų stipendijoms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius