Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ENTSO-E pratęsė diskusijas dėl sinchronizavimui svarbių dokumentų

Baltijos šalims teks ilgiau palaukti sinchronizavimui būtinų dokumentų – elektros tinklų prisijungimo prie kontinentinės Europos sutarties projekto ir jo priedo – vadinamųjų sinchronizavimo sąlygų. Diskusijos dėl dokumentų pratęstos bent porai savaičių, nors juos planuota pateikti ketvirtadienį.
Elektros laidai
Elektros laidai / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Baltijos šalys turės atitikti Europos elektros perdavimo sistemos operatorių asociacijos (ENTSO-E) ekspertų parengtą techninių reikalavimų sąrašą, arba kitaip priemonių katalogą (angl. Catalogue of Measures).

„Diskusijos tęsiamos, dokumentai bus patvirtinti, bet per artimiausias porą savaičių. Tiesiog reikalinga tam tikra pažanga diskusijose. Mes informuosime, kai dokumentai bus parengti, galutinai patvirtinti. Tikimės, kad tai įvyks per porą savaičių“, – BNS penktadienį sakė ENTSO-E atstovė Claire Camus.

Ketvirtadienį Briuselyje vyko ENTSO-E plenarinis posėdis.

Valstybės valdomos energetikos grupės „Epso-G“ infrastruktūros direktorius Rimvydas Štilinis anksčiau BNS teigė, kad dokumentus privalo pasirašyti 6 šalys – besikreipiančios (Lietuva, Latvija ir Estija), palaikančios (Lenkija) ir dar 2 savanorės.

Visos 6 šalys turės sutarti, kada – po kelių savaičių ar mėnesių – dokumentai bus pasirašyti.

Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas yra sakęs BNS, jog sinchronizavimo sąlygų gavimas iš ENTSO-E reiškia, kad pereinama nuo politinių svarstymų prie techninio projekto įgyvendinimo.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Žygimantas Vaičiūnas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Žygimantas Vaičiūnas

Lietuva, Latvija, Estija planuoja iki 2025 metų sinchronizuoti savo elektros sistemas su Europa. Trys šalys iki šiol veikia sinchroniniu režimu posovietinės energetinės sistemos vadinamajame BRELL žiede ir yra priklausomos nuo dispečerinės Maskvoje bei Rusijos elektros tinklo.

Numatyta, kad Baltijos šalių tinklų sinchronizavimas su Europa vyks per jau veikiančią jungtį tarp Lietuvos ir Lenkijos „LitPol Link“ ir per naują jūrinį kabelį tarp šių valstybių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius