Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

EP komiteto pirmininkas: ES dujų direktyvos pataisos prieš konkrečią šalį nenukreiptos

Europos Sąjungos dujų direktyvos pataisos prieš jokią konkrečią šalį nenukreiptos, pareiškė Europos Parlamento pramonės, energetikos ir tyrimų komiteto vadovas Jerzy Buzekas.
Baltijos jūroje tiesiamas dujotiekis „Nord Stream 2“
Baltijos jūroje tiesiamas dujotiekis „Nord Stream 2“ / „Scanpix“ nuotr.

„Dujų direktyvos pataisos nebuvo rengiamos dėl kurio tai tiekėjo ar šalies. Ir jei tiekėjas dėl jų turės problemų, jos tik atskleis tikrąją savo esmę“, – sakė J.Buzekas.

„Tai – monopolijos Europos dujų rinkoje eros pabaiga. Monopolijos, kuri gali grasinti arba kainų didinimu, arba dujų čiaupo užsukimu“, – pabrėžė J. Buzekas.

Jo žodžiais, apsaugą nuo to ir turėtų užtikrinti šios pataisos, kurių priėmimas, palyginti su ES Trečiuoju energetikos paketu, užsivėlino 10 metų.

J.Buzekas pažymėjo, kad atnaujinta direktyva bus taikoma visai dujų infrastruktūrai, tai yra „visiems vamzdynams, kuriais dujos iš trečiųjų šalių pumpuojamos į ES, taip pat ir naujiems, dar nenutiestiems dujotiekiams“.

J.Buzekas akcentavo, kad balsavimas Europos Parlamente dėl dujų direktyvos bus tik pirmas veiksmų etapas. Jo manymu, svarbiausia – tinkamai šį teisės aktą įgyvendinti, o tai priklausys nuo Europos Komisijos bei ES Teisingumo Teismo, jei paaiškėtų, kad Europos Komisijos veiksmai nėra pakankamai efektyvūs.

„Europos Parlamentas pasilieka sau Europos teisės aktų įgyvendinimo kontrolės funkciją“, – pridūrė jis.

ES nuolatinių atstovų komitetas („Coreper“) vasarį pritarė Europos Komisijos pasiūlytoms ES dujų direktyvos pataisoms, kurias dar turi patvirtinti Europos Parlamentas ir Europos Taryba. Manoma, kad jos gali apsunkinti nevienareikšmių vertinimų sulaukusio per Baltijos jūrą iki Vokietijos nutiesto Rusijos eksporto dujotiekio plėtros projekto „Nord Stream 2“ įgyvendinimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius