Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

EP narė R.Harms siūlo skirti 780 mln. eurų IAE uždarymui – tiek, kiek prašo Lietuva

Europos Parlamentui (EP) siūloma kitoje Europos Sąjungos (ES) daugiametėje finansinėje programoje Ignalinos atominės elektrinės (IAE) uždarymui skirti 780 mln. eurų – tiek, kiek ir prašo Lietuva. Tai 230 mln. eurų daugiau nei siūlo skirti Europos Komisija – 552 mln. eurų. 
Rebeka Harms
Rebeka Harms / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Tokį projektą pateikė Parlamento Pramonės, tyrimų ir energetikos komiteto paskirtoji pranešėja ir pagrindinė pranešėja IAE uždarymo finansavimo klausimais Rebecca Harms, pranešė Energetikos ministerija.

Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas sakė, kad tai yra gera žinia Lietuvai.

„Labai svarbu supratimas, kurį matome, kad IAE uždarymo projektas yra ne tik Lietuvos, bet visos ES atsakomybės klausimas, ir įvertinamos pastangos, kurias darome, kad uždarymo darbai vyktų sklandžiai bei efektyviai“, – pranešime teigė Ž.Vaičiūnas.

Kaip teigiama R. Harms pasiūlyme, IAE uždarymas yra unikalus iššūkis visos Europos branduolinei saugai tiek reaktorių dydžio, tiek dėl sudėtingų techninių savybių.

R.Harms pažymi, kad IAE uždarymui 2020-2027 metų finansinėje perspektyvoje ES turėtų skirti 780 mln. eurų, nes kaip tik tuo metu bus pradėti sudėtingiausi darbai – abiejų reaktorių išmontavimas.

„Skiriant tiek, kiek siūlo Europos Komisija (EK) – 552 mln. eurų, kas neužtikrintų pakankamo finansavimo, kyla grėsmė, kad bent ketveriems metams bus atidėti IAE eksploatavimo nutraukimo darbai. Tai sukels rizikas, susijusias tiek su branduoline sauga, tiek su projekto brangimu, tiek su reikalingų specialistų, gebančių atlikti ypač sudėtingus reaktorių išardymo darbus, trūkumu“, – teigiama R.Harms pranešime.

Ji taip pat nurodo, kad dabartinis finansavimo lygis, kai ES finansuoja 86 proc. projektų vertės, o likusią dalį – Lietuva, yra optimalus ir turėtų išlikti ateityje.

Pasak ministerijos, R.Harms pranešime taip pat akcentuota, kad dabartiniame EK pasiūlyme dėl Ignalinos programos nėra sprendžiamas ilgalaikio branduolinių atliekų saugojimo giluminiame atliekyne klausimas, paliekant tai išskirtinai Lietuvos atsakomybei. R. Harms teigimu, ateityje ES turėtų prisidėti prie tokio atliekyno Lietuvoje įrengimo, kadangi pati Lietuva negalėjo sukaupti pakankamai finansinių išteklių panaudoto branduolinio kuro galutiniam sutvarkymui.

Dėl pranešimo EP komitetas balsuos lapkritį. Dėl IAE uždarymo finansavimo užtikrinimo Lietuva toliau aktyviai tęs derybas su valstybėmis narėmis.

Energetikos ministras Ž. Vaičiūnas birželį BNS teigė, kad sunku pasakyti, kiek gali trukti derybos dėl finansavimo, bet jos gali užsitęsti ir po Europos Parlamento rinkimų, kurie vyks kitąmet.

Ignalinos AE uždarymo projektui iš ES biudžeto 2014-2020 metais skirta 450,8 mln. eurų, 2007-2013 metais – 837,4 mln. eurų.

Skaičiuojama, kad iki 2038-ųjų jėgainės uždarymui dar reikės 1,3 mlrd. eurų.

Lietuva uždaryti Ignalinos AE įsipareigojo stodama į ES. Jėgainė galutinai sustabdyta 2009-ųjų pabaigoje, o jos uždarymo darbai, skaičiuojama, truks iki 2038 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius