Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti

ESO per tarifą ketina grąžinti 200 mln. eurų: patikslino, kas ir kiek permokėjo

ESO žada vartotojams per tarifą ateityje grąžinti 200 mln. eurų, įskaičiavus palūkanas, penktadienį spaudos konferencijoje sakė „Energijos skirstymo operatoriaus“ (ESO) vadovas Renaldas Radvila. Jis teigė, kad daugiausia permokėjo ne gyventojai, o verslas, kadangi komerciniai vartotojai sunaudoja apie du trečdalius visos elektros.
ESO vadovas Renaldas Radvila
ESO vadovas Renaldas Radvila / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

ESO grąžins lėšas per skirstymo tarifą, suma bus 40 mln. eurų didesnė nei suskaičiuota Valstybės kontrolės.

Anksčiausio pilnos sumos grąžinimo termino R.Radvila įvardinti negalėjo, tačiau minėjo, kad nurodytas 15 metų terminas „nėra siekiamybė“. „[Grąžinimo] terminas gali būti ir trumpesnis, jei tai leis įmonės finansinė padėtis“, – kalbėjo R.Radvila.

Grąžinamos permokos dalis, kuri sutarta su reguliuotoju, bus įskaičiuota į šią dedamąją, minėjo R.Radvila, tačiau didžiąją dalį permokų į dedamąją žadama įskaičiuoti tolesniais laikotarpiais.

R.Radvila teigė, kad 160 mln. eurų skirtumas, minimas šią savaitę paskelbtoje Valstybės kontrolės ataskaitoje atsirado 2021 m., kai atgaline data buvo priimtas metodikos pakeitimas, kadangi Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) kitaip pradėjo vertinti ESO turto bazę bei skirstymo paslaugos kainodaros metodiką.

ESO teigia ginčiję atbuline data pakeistą metodiką, tačiau po VERT inicijuotų viešų konsultacijų rastas kompromisas: grąžinti skirtumą išdėstant jį per laikotarpį, kuris nepakenktų operatoriaus „tvariai finansinei padėčiai“.

„Pinigai nebuvo užrakinti įmonės sąskaitoje – jie buvo investuoti į įmonės veiklą, tikslus, jų atstatymą ir naujų vartotojų pajungimą“, – penktadienį sakė R.Radvila.

Valstybės kontrolės apskaičiuota 88,88 eurų vidutinė suma nėra teisinga, pridūrė R.Radvila. 2016-2021 m. po 100 kWh per mėnesį suvartojantis vartotojas iš viso permokėjo apie 19 eurų, nurodė ESO.

Kontrolieriai minėtą sumą gavo 160 mln. eurų padalinę iš visų 1,8 mln. Lietuvos elektros vartotojų. Šis skaičius apima tiek komercinius, tiek buitinius vartotojus.

Nors komerciniai vartotojai, tarp kurių yra ir didžiausios šalies gamyklos, sudaro apie 9 proc. visų šalies elektros vartotojų, jie sunaudoja apie du trečdalius elektros energijos.

Tad didžioji dalis permokėtos sumos tenka ne buitiniams, o būtent verslo vartotojams, penktadienį patvirtino ir R.Radvila. 100 tūkst. ESO klientų vartoja mažiau nei 10 kWh per metus arba visai nevartoja.

Vertinant proporcingai pagal suvartotą energiją, gyventojų permokos galėjo siekti apie 50 mln. eurų.

Nuo 2016 iki 2021 m. ESO išmokėjo 258 mln. eurų dividendų, tačiau 90 proc. jų grįžo į biudžetą, teigė R.Radvila. ESO yra „Ignitis grupės“ dalis – didžioji dalis šios įmonės akcijų priklauso valstybei, tačiau jos akcijomis taip pat prekiaujama biržoje.

Permoką atskleidė Valstybės kontrolės tyrimas

Valstybės kontrolė atlikusi auditą bei remdamasi VERT konstatavo, kad 2018–2021 metais vienas vartotojas už skirstymo paslaugas sumokėjo vidutiniškai 88,8 euro daugiau nei turėjo, o 96 proc. permokos (153,8 mln. eurų) bus pradėta grąžinti po dešimtmečio ir visiškai būtų grąžinta iki 2036-ųjų.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Lietuvos Respublikos Valstybės kontrolės pastatas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Lietuvos Respublikos Valstybės kontrolės pastatas

Pasak Valstybės kontrolės, nenustačius aiškių kriterijų, kada ši suma turi būti grąžinta, grąžinimas kiekvieną kartą gali būti nukeltas maksimaliam laikui.

Domėsis prokuratūra

Generalinė prokuratūra vertins Valstybės kontrolės audito išvadas, kad vartotojai bendrovei „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) 2018–2021 metais permokėjo 160,2 mln. eurų, o šias lėšas vartotojams įmonė planuoja grąžinti per 15 metų.

Įvertinus bus sprendžiama dėl viešojo intereso gynimo priemonių, ketvirtadienį pranešė prokuratūra.

„Ta suma bus išdėstyta, tačiau netolygiai, bet liūto dalis to gražinimo atiteks paskutiniam penkerių metų laikotarpiui iki 2036-ųjų metų. Mes kritikuojame tai, kad nėra nustatyta kriterijų, pagal kuriuos būtų aišku, kodėl tas grąžinimas atidėtas būtent penkiolikai metų“, – LRT televizijai sakė Valstybės kontrolės Trečiojo departamento vadovas Mindaugas Šalčius.

Savo ruožtu, VERT pirmininkas Renatas Pocius sako, kad tokios sumos ESO nepavyktų sugrąžinti per kelerius metus.

„Todėl buvo rastas kompromisas su bendrove, kad šita suma gali būti grąžinta per ilgesnį nei vienerių ar dvejų metų laikotarpį“, – LRT televizijai sakė R. Pocius.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Renatas Pocius
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Renatas Pocius

„Kiekvienais metais, iki bus grąžinama šita suma, bus skaičiuojamos palūkanos ir vartotojas, realiai įvertinant pinigų kainą laike, tokiu atveju finansiškai nenukenčia“, – sakė VERT pirmininkas.

Pasak R. Pociaus, dalis vartotojų permokėtos 160,2 mln. eurų sumos ESO akcininkams buvo išmokėta dividendais.

Tuo metu ESO sako, kad kontrolieriai nevisiškai atsižvelgė į rinkos reguliuotojo taikytą kainodaros skaičiavimo metodiką bei tikina 2016–2021 metais į tinklą investavusi 800 mln. eurų, o 2022–2023 metais – daugiau nei 500 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius