Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Estija nepritartų Lietuvos ir Lenkijos susitarimui dėl tinklų sinchronizavimo per vieną jungtį

Estija nepritartų Lietuvos ir Lenkijos susitarimui sinchronizuoti Baltijos šalių elektros tinklus su Vakarų Europa per Lenkiją, pareiškė Estijos energetikos ministerija.
Aukštos įtampos elektros stulpai
Aukštos įtampos elektros stulpai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Ministerijos vicekanclerio Ando Leppimano žodžiais, Estija negali tam pritarti, nes vienos elektros linijos jungtį laiko nepatikima ir pernelyg brangia.

„Estijos nuostata nepasikeitė. Mes pritariame techniniam sprendimui, kurį rekomenduoja Europos Komisijos užsakyti tyrimai. Pirmiausia, tai yra energetinio saugumo projektas, todėl su nepilnais sprendimais, kurie yra techniniu požiūriu nepatikimi ir per brangiai vartotojams kainuosiantys, sutikti negalima“, – BNS sakė A.Leppimanas.

„Susitarimo dėl sinchronizavimo techninio įgyvendinimo nebuvimas netrukdo ruoštis atvejams, kai Baltijos šalių energetikos sistemoms tektų veikti savarankiškai“, – pridūrė jis.

Lietuvos premjeras Saulius Skvernelis antradienį Varšuvoje pareiškė užsitikrinęs tvirtą Lenkijos paramą sinchronizuoti elektros tinklus su Vakarų Europa per dabar veikiančią elektros jungtį, su Lenkijos premjere Beata Szydo (Beata Šydlo) sutaręs „nedelsiant artimiausiu metu pasirašyti politinį susitarimą“ dėl projekto.

Lietuvos vyriausybės vadovo teigimu, Latvijos ir Estijos raginimai sinchronizavimą įgyvendinti tik nutiesus dar vieną elektros jungtį, yra nepriimtini, nes galėtų užvilkinti projektą ir palikti Baltijos šalis priklausomas nuo Maskvos kontroliuojamo elektros žiedo.

Latvijos premjeras Maris Kučinskis taip pat pakartojo, jog antra jungtis tarp Lietuvos ir Lenkijos yra būtina.

Antros jungties šalininkai sako, kad ji padidintų saugumą. Apžvalgininkų teigimu, Estija taip pat gali tikėtis, kad didesni pajėgumai leis jai lengviau eksportuoti elektrą. Lenkija savo ruožtu antrai jungčiai gali nepritarti, saugodama savo rinką, pareigūnai Varšuvoje taip pat tikina, kad jungties tiesimas būtų techniškai sudėtingas.

Trys Baltijos valstybės iki šiol veikia sinchroniniu režimu posovietinės energetinės sistemos vadinamajame BRELL žiede ir yra priklausomos nuo dispečerinės Maskvoje bei Rusijos elektros tinklo. Siekiant sumažinti priklausomybę nuo Maskvos, Baltijos šalys numato susijungti su Europos elektros energetikos sistema. Projektą tikimasi įgyvendinti iki 2025 metų.

Baltijos šalys Europos vadovų taryboje birželį turėjo pasirašyti supratimo memorandumą dėl elektros tinklų sinchronizavimo, tačiau to nepadarė, nesutardamos, kiek elektros linijų į Lenkiją turėtų būti nutiesta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius