Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

G.Nausėda neprašė V.Zelenskio nepirkti elektros iš Astravo: „Neturėjau tokio tikslo“

Ukrainai ketinant kelis kartus padidinti elektros importą iš Baltarusijos pradėjus veikti Astravo atominei elektrinei, Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda trečiadienį susitikime Vilniuje su Ukrainos vadovu Volodymyru Zelenskiu neprašė jo, kad šalis nepirktų elektros iš nesaugia laikomos elektrinės.
Volodymyras Zelenskis ir Gitanas Nausėda
Volodymyras Zelenskis ir Gitanas Nausėda / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Tikrai neturėjau tikslo įkalbinėti Ukrainos pusę pirkti, ar nepirkti. Mūsų poziciją išdėsčiau, išaiškinau priežastis, kodėl mes esame labai susirūpinę dėl Astravo AE statybos. Pateikiau konkrečius faktus ir įrodymus, kurie rodo, kad statybos kultūra toje elektrinėje yra visiškai nepatenkinama, čia taip švelniai išsireiškus“, – teigė šalies vadovas.

Tiesa, Lietuvos nesaugia laikomos Astravo atominės elektrinės klausimas buvo aptartas, tačiau šalių vadovai tik apsikeitė pozicijomis.

Bėga nuo monopolininko

Lietuvos diplomatai oficialiai teigia, kad ieškoma sąjungininkų tarp artimiausių šalių dėl Astravo atominės elektrinės. Lietuva yra įsipareigojusi įstatymais nepirkti elektros iš Astravo, bet pažadų nepirkti elektros iš Baltarusijos nedalijo nei Latvija, nei Estija.

V.Zelenskis spaudos konferencijos Vilniuje metu taip pat nepuolė žadėti, kad į baltarusišką elektrą bus žiūrima atsargiau. „Mes rinkoje turime monopolininką, kuris diktuoja elektros kainas ir mes kovosime su tuo“, – pareiškė Ukrainos vadovas, taip leisdamas suprasti, kad elektra iš Astravo Ukrainoje gali įnešti daugiau konkurencijos.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Astravo atominė elektrinė
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Astravo atominė elektrinė

„Bet aš girdėjau signalą iš prezidento G.Nausėdos dėl elektros ir ketinu tai aptarti su mūsų šalies energetikos ministru“, – diplomatiškai kalbėjo V.Zelenskis.

Ukrainos prezidentas diplomatiškai teigė, kad supranta, jog Lietuvai tai labai svarbus klausimas, o kas svarbu Lietuvai – svarbu ir Ukrainai. „Kas liečia iš saugumą, ukrainiečiams labai svarbu", – sakė jis.

Įmonės jau tariasi dėl prekybos

Rusijos naujienų agentūra „Interfax“ neseniai skelbė, kad Ukraina ketina padvigubinti elektros importo srautus iš Baltarusijos, kai kitais metais pradės veiklą Astravo atominė elektrinė.

Elektros importo srautus iš Baltarusijos į Ukrainą siekiama padidinti nuo 300 megavatų iki 900. Beje, Ukraina įvedė 2 procentų elektros importo muitus rusiškai elektrai, tačiau baltarusiškai elektrai – ne.

Apie abiejų šalių susitarimus prekiauti Astravo elektra skelbia ir Baltarusijos žiniasklaida. Ekonomikos žurnalas „Belrinok“ skelbia, kad jau pasirašyti tarpusavio memorandumai tarp Ukrainos ir Baltarusijos energetikos įmonių.

Apie sėkmingus susitarimus su ukrainiečiais kalbėjo ir Baltarusijos energetikos viceministras Michailas Michadiukas.

Šiuo metu Ukraina liberalizuoja savo elektros rinką, kurią siekiama atverti visiems elektros tiekėjams, taip pat ir nepriklausomiems. Lietuvoje tokia tvarka galioja jau keletą metų, kai didieji elektros vartotojai perka elektrą iš nepriklausomų tiekėjų – tokiu pavyzdžiu ketina pasinaudoti ir Ukraina. Todėl Baltarusija mato čia galimybę parduoti Astravo atominės elektrinės energiją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius