Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„Gazprom“: rusiškų dujų eksportas sausio–gegužės mėnesiais sumažėjo 27 proc.

Rusijos dujų milžinė „Gazprom“ trečiadienį pranešė, kad rusiškų dujų eksportas į šalis, neįėjusias į Sovietų Sąjungą, nuo sausio iki gegužės mėnesio sumažėjo daugiau nei ketvirtadaliu, palyginti su analogišku laikotarpiu prieš metus, bendrovei netekus kelių klientų iš Europos.
„Gazprom“
„Gazprom“ / 123RF.com nuotr.

Eksportas į šalis, esančias už regiono ribų, siekė 61 mlrd. kubinių metrų – 27,6 proc. mažiau nei tuo pačiu laikotarpiu pernai, sakoma gamintojos pranešime.

„Gazprom“ pridūrė, kad dujų tiekimas Kinijai dujotiekiu „Sibiro galia“ didėja, tačiau konkrečių duomenų nepateikė.

Nuo tada, kai Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas vasario 24 dieną pradėjo invaziją į Ukrainą, Maskva pareikalavo, kad klientai iš „nedraugiškų šalių“, įskaitant ES valstybes nares, už dujas atsiskaitytų rubliais.

Naujasis reikalavimas vertinamas kaip priemonė apeiti Vakarų finansines sankcijas Rusijos centriniam bankui, įvestas dėl Maskvos agresijos prieš Ukrainą.

Per šį laikotarpį „Gazprom“ sustabdė gamtinių dujų tiekimą Lenkijai, Bulgarijai, Suomijai, Nyderlandams ir – nuo birželio 1 dienos – Danijai, šioms šalims atsisakius mokėti rubliais.

ES šalys siekia sumažinti savo priklausomybę nuo Rusijos energijos, tačiau nesutaria dėl gamtinių dujų embargo įvedimo, nes kelios valstybės narės labai priklausomos nuo Maskvos energijos tiekimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius