Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Graikijoje Rusija ties dujotiekį už savo pinigus, Atėnai pažadėjo atiduoti skolą vėliau

Rusija ir Graikija pasirašė susitarimą dėl bendrovės įmonės, kuri rūpintųsi „Turkish Stream“ dujotiekio Graikijos teritorijoje tiesimu, sukūrimo, pranešė Rusijos energetikos ministras Aleksandras Novakas. Dujotiekis galės pumpuoti 47 mlrd. kubinių metų dujų per metus, rašo rt.com.
Rusijos energetikos ministras Aleksandras Novakas
Rusijos energetikos ministras Aleksandras Novakas / „Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr.

Graikijos dalies dujotiekio statybos prasidės kitais metais ir bus pabaigtos iki 2019 metų. Abi šalys turės po vienodai akcijų šiame projekte, A.Novakas sakė penktadienį Sankt Peterburge vykstančiame ekonomikos forume.

Dujotiekio statybas Graikijoje finansuos Rusija, o Atėnai vėliau grąžins pinigus, sakė Rusijos energetikos ministras. 

Graikijos energetikos ministras Panagiotis Lafazanis penktadienį sakė, kad susitikimas buvo istorinis.

„Dujotiekis ne tik sujungs Graikiją ir Rusiją, bet taip pat Europos žmones. Mes siunčiame žinią apie stabilumą ir draugystę. Dujotiekis, kurį pradedame šiandien, nėra nukreiptas prieš nieką Europoje ar kur kitur, tai yra dujotiekis taikai, stabilumui visame regione“, – sakė jis.

BNS praneša, kad Rusijos dujų milžinė „Gazprom“ anksčiau pasiūlė finansuoti projektą, pagal kurį būtų nutiesta atšaka į Graikiją nuo Rusijos ir Turkijos planuojamo pastatyti dujotiekio „TurkStream“. Juo tikimasi tiekti dujas Europai, aplenkiant Ukrainą.

Pasirašymo ceremonija įvyko prieš planuojamas Rusijos prezidento Vladimiro Putino derybas su Graikijos premjeru Aleksiu Cipru, kurio šalį krečia skolų krizė, atvedusi Atėnus prie bankroto slenksčio.

Maskva pernai atsisakė planų nutiesti dujotiekį „South Stream“ į Pietryčių Europą, nors statybos buvo jau prasidėjusios, kai jos santykiai su Europos Sąjunga smarkiai pašlijo dėl Rusijos vaidmens Ukrainos konflikte.

Nutraukusi tą projektą, Maskva paskelbė ketinanti nutiesti dujų vamzdyną į Turkiją, kuris turėtų būti pastatytas iki 2016 metų gruodžio. Rusija nurodė, kad Europos galės nusitiesti atšakas nuo to dujotiekio, jeigu norės pirkti dujas iš Maskvos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius