Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gyventojai „Fortum“ planus Gariūnuose arba Kulokiškių kaime deginti šiukšles vertina kritiškai

Penktadienio vakarą „Fortum Heat Lietuva“ pristatė gyventojams Vilniuje planuojamą statyti jėgainę, kuri degintų atliekas ir biokurą ir pagamintą šilumą tiektų Vilniaus miestui. Gyventojai „Fortum“ atstovus pasitiko atsargiai. Tačiau kategoriškai pasisakančiųjų buvo nedaug, dauguma jų uždavinėjo kritiškus ir aštrius klausimus, tik keli pasisakė radikaliai prieš jėgainę.
Gyventojai domisi „Fortum“ planais Vilniuje
Gyventojai domisi „Fortum“ planais / BFL nuotr.

„Važiuokit, vyrai, namo, nieko čia nebus“, – taip viena moteris Lazdynų seniūnijoje  pasitiko „Fortum Heat Lietuva“ planus statyti jėgainę.

Lazdynuose susirinko kelis dešimtys gyventojų. Tačiau radikaliai prieš jėgainę pasisakančių gyventojų buvo tik keli. Likusieji aktyviai uždavinėjo klausimus, bandydami išsiaiškinti, kam reikia atliekas deginančios jėgainės, kaip jos teršia orą, kokį triukšmą kelia.

Kur išdygs jėgainė?

Kol kas apie projektą žinoma nedaug. Jis dar tik rengiamas. Tai reiškia, kad nežinoma nei konkreti jėgainės stovėjimo vieta, nei jos galia.

Strateginio pasekmių aplinkai vertinimo (SPAV) ataskaitoje numatyta, kad Suomijos energetikos kompanijos jėgainė gali būti statoma viename iš dviejų parinktų sklypų – Kuro arba Sandėlių gatvių sklypuose.

Abu plėtros plano sprendinių įgyvendinimo sklypai yra Vilniaus pietvakariniame pakraštyje. Abu jie priklauso Panerių seniūnijai.

Kuro gatvės sklypas yra prie prekybos centro „Maxima Bazė“, prie Gariūnų verslo parko. Šis sklypas yra už 9 kilometrų nuo miesto centro. Iš šiaurės rytų ir šiaurės sklypas ribojasi Kuro gatve, iš rytų – su valstybinio kuro rezervo mazuto saugyklos rezervuarų parko teritorija, o iš pietvakarių – su gatve, lygiagrečiai einančia su automagistrale  Vilnius–Kaunas. 

Kita alternatyva „Fortum“ jėgainei – Sandėlių gatvės sklypas. Jis yra prie Kulokiškių kaimo, už 11 kilometrų nuo miesto centro. Sklypas Sandėlių g. yra buvusios Vilniaus cheminių produktų bazės teritorijos dalis. Bazė pradėta eksploatuoti penkiasdešimtųjų metų pabaigoje. Visa buvusio objekto teritorija užstatyta  įvairios paskirties pastatais, prie kurių buvo privestos geležinkelio atšakos.

Gyventojams pristatyti 5 jėgainės variantai – nuo 85 MW iki 200 MW galios. Jei būtų statoma 85 MW galios jėgainė, joje būtų deginama tik mediena, kitais atvejais – ir atliekos.

Prieš kelias savaites susitikime su žurnalistais „Fortum“ aiškino, kad realiausias variantas yra 100 MW jėgainė. Numatoma, kad apie 80 proc. kuro sudarytų atliekos, likusią dalį – biokuras.

Bendrovei naudinga, kad kuo daugiau energijos būtų pagaminama iš atliekų. Kai atliekų neužtenka, jos yra pakeičiamos biokuru. „Fortum“ jėgainė Klaipėdoje kol kas gali deginti šiukšles, atsivežtas tik iš Klaipėdos regiono, tačiau siekia, kad galėtų jas vežti ir iš kitų miestų.

Kol kas neaišku, iš kur atkeliausiančios atliekos bus deginamos Vilniuje planuojamoje statyti jėgainėje. Teoriškai jos gali pasiekti Vilnių iš bet kurios Lietuvos vietos. Tačiau bendrovės atstovai nuolat kartoja, kad šiukšlės iš užsienio nebus importuojamos.

Gyventojams ypač neramu buvo dėl oro taršos. Bendrovės atstovai aiškino, kad atliekos orą teršia mažiau nei biokuras. Švariausios esančios gamtines dujas deginančios jėgainės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius