Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Gyventojams pažadėjo paramą atsisakant dujų balionų, tačiau baiminasi sąskaitų už elektrą

Valstybė skiria 15 mln, eurų dujų balionams pakeisti gyventojų namuose, kurie yra bent trijų aukštų. Tačiau apie vamzdynų tiesimą į nutolusius regionus valdžia nekalba. Balionus turintys gyventojai baiminasi, kad jiems dabar maisto ruošimas atsieis brangiau, nes padidės elektros vartojimas – dujines virykles keis elektrinės. Numatyta, kad parama sieks iki 600 eurų.
Dujų balionas
Dujų balionas / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Jurbarko rajone, Viešvilėje, daugiabučio namo gyventojai bent kartą per mėnesį užuodžia dujų kvapą – svaigalus vartojanti kaimynė mėgsta atsukti dujų balioną, tačiau pati užmiega. Šiame daugiabutyje gyventojai maisto ruošimui naudoja balionus, kaip ir dar 20 tūkstančių namų visoje Lietuvoje.

Energetikos ministerija nusprendė, kad daugiabučiuose gaminti maistą naudojant balionus yra nesaugu. Iki 2022 metų gyventojai visiškai turės atsisakyti nesaugių balionų. Todėl valstybė jau šįmet skiria 15 mln. eurų balionų pakeitimui kitomis alternatyvomis.

Ketvirtadienį surengtoje spaudos konferencijoje energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas sakė, kad kol kas parama pasieks trijų aukštų ir didesniuose namuose gyvenančius žmones. Tiesa, paramai gauti reikės pastangų.

Nieko negali padaryti

„Mes bet kada galime išlėkti į orą“, – sako Viešvilės daugiabučio namo gyventoja Alina. Į daugiabutį, kuriame ji gyvena, reguliariai kviečiamos policijos ir ugniagesių pajėgos, tačiau nieko negali padaryti.

„Niekas nesprogo, tai kaimynės dujų baliono atimti negali“, – sakė gyventoja. Jos kaimynė antrame aukšte vartoja svaigiuosius gėrimus, atsuka baliono sklendę ir užmiega. Kai gyventojai pajunta dujų kvapą, scenarijus kartojasi – ugniagesiai, policija.

Ji sutinka, kad naudoti balionus daugiabučiuose yra nesaugu, tačiau gyventojus įkaitais pavertė valdžia – dujų vamzdžiai seniausiai buvo nupjauti.

„Tai įsisenėjusi problema, kurią turime spręsti“, – sakė Ž.Vaičiūnas.

Visoje Lietuvoje bus pakeičiami dujų balionai visuose trijų ir daugiau aukštų ir didesniuose daugiabučiuose.

Už elektros viryklę – 200 eurų

Ši suma, kaip tikimasi, padengs montavimo ir rangos darbus gyventojų namuose. Gyventojų namuose dujų virykles keis elektrinės, tik atskirais atvejais liks dujos.

„Tikslas – visų dujų balionų pakeitimas. Be to, skirstymo operatorius padengs ir įvadų atvedimą iki namo“, – sakė energetikos ministras.

Be to, 200 eurų bus skiriama elektrinei viryklei įsigyti. „Su šia programa tikimės, kad gyventojams praktiškai nieko nereikės mokėti“, – sakė ministras.

Tiesa, kaip ketvirtadienį spaudos konferencijoje sakė energetikos ministras, kol kas parama žadama tik tris ir daugiau aukštų turinčių namų gyventojams. Vėliau parama gali plėstis. Klausimų gyventojams kyla jau šiandien.

Bijo, kad reikės mokėti daugiau už maisto ruošimą

Viešvilės gyventoja Alina stebisi – kodėl gyventojai bus verčiami vartoti brangesnę elektra. „Ji brangesnė, reiktų daugiau mokėti, o mes taupome kiekvieną centą“, – sakė ji.

Nepaisant to, gyventojai priversti iki 2022 metų atsisakyti balionų.

Viešvilės daugiabučio gyventoja svarstytų alternatyvas, kurios nebūtų brangesnės nei dabar naudojami balionai. „Darbų čia nėra daug, žmonės nedaug uždirba, tad atsisakyti balionų čia niekas ko gero neskubės“, – svarsto Alina.

Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) pirmininkė Inga Žilienė sakė, kad taryba gauna reguliariai apie dujų nuotekius ir sprogimus gyventojų namuose. I.Žilienė mano, kad šis finansavimas leis turėti saugų energijos tiekimą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Inga Žilienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Inga Žilienė

Paraiškos – per ESO

Dėl paramos turės kreiptis namų administratoriai. Kaip sakė Elektros ir dujų skirstymo bendrovės „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) vadovas Mindaugas Keizeris, paraiškos turės būti pateikiamos per ESO svetainę.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mindaugas Keizeris
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mindaugas Keizeris

Administratoriai turės surinkti sutikimus iš gyventojų keisti dujines virykles į elektros ir pateikti paraiškas.

Paramos mechanizmas startuos jau šių metų liepos 15 dieną.

Ministerijos teigimu, šiuo metu šalyje yra daugiau nei 1600 daugiabučių namų (triaukščiai ir aukštesni) ir apie 42 tūkst. namų ūkių, kuriuose vis dar naudojami SND balionai. Visuose šiuose namuose privalo nebelikti dujų balionų iki 2022 metų.

Be to, nuo sausio įsigaliojo griežtesnė dujų balionų naudojimo tvarka. Jie turi būti su apsauginiais vožtuvais, apsaugančiais balioną nuo sprogimo gaisro metu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius