-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 07 16 /15:40

Į mitingą dėl Astravo atėjęs G.Nausėda apsikabino V.Landsbergį: šiuose rūmuose nedarysime nieko, kas būtų nenaudinga Lietuvai

Apie pusšimtis profesoriaus Vytauto Landsbergio vedamų žmonių ketvirtadienį susirinko prie Prezidentūros paraginti prezidento Gitano Nausėdos imtis priemonių užkirsti kelią Astravo atominės elektrinės paleidimui. Galiausiai pats prezidentas atėjo į Simono Daukanto aikštę pasveikinti mitingo dalyvių ir, apsikabinęs V.Landsbergį, pažadėjo neišduoti Lietuvos interesų.
Vytautas Landsbergis, Gitanas Nausėda
Protestas prie prezidentūros dėl Astravo atominės elektrinės / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Prezidentūroje neseniai prasidėjo Valstybės gynimo tarybos posėdis, kur bus įvertintas šalies pasirengimas apsaugoti Lietuvos gyventojus ir aplinką, jame bus svarstomas Vyriausybės bei kitų valdžios institucijų pasirengimas reaguoti į elektrinės keliamas grėsmes.

Mitingas vyko prieš pat šį posėdį.

„Mes remsime prezidentą, kuris priešinsis (Astravo AE – 15min). Mes neremsime prezidento, kuris kapituliuos“, – proteste kalbėjo V.Landsbergis.

Jis kartojo, kad Astravo AE statoma nesaugiai, o Lietuva turi užtikrinti, jog nepirks šioje jėgainėje gaminamos elektros ir neleis naudoti šalies infrastruktūros jos prekybai su kitomis šalimis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vytautas Landsbergis, Žygimantas Pavilionis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vytautas Landsbergis, Žygimantas Pavilionis

Į mitingą atėjo apie pusšimtis žmonių, jie nešėsi įvairius plakatus, tokius kaip „Sukilkime prieš Astravo AE“, „Neišduokite Lietuvos“ ar „Neparsivežkite Astravo saulės“.

Lietuvoje pastaruoju metu kyla politinės įtampos, susijusios su artėjančia Astravo AE paleidimo data ir svarstymais, kokios priemonės tinkamiausios Lietuvai siekiant apsunkinti jėgainės egzistavimą.

Baltarusija žada paleisti Astravo AE rugpjūtį.

„Jūs mano komandoje, ar ne?“

V.Landsbergiui mitinge pasakius kalbą, pas protestuotojus atėjo G.Nausėda.

„Sakykite, jūs mano komandoje, ar ne?“, – kreipėsi prezidentas.

„Mes norėtumėme, kad jūs būtumėte mūsų komandoje, (...) visos Lietuvos komandoje“, – jam atsakė V.Landsbergis.

G.Nausėda sakė, jog pastaruoju metu Lietuva padarė nemažai, kad jos balsas dėl Astravo AE būtų išgirstas Briuselyje, o Europos Komisija „vis geriau supranta šitą bėdą“.

Prezidentas teigė, kad Lietuva toliau sieks padaryti Astravo AE kaip įmanoma ekonomiškai nenaudingu projektu.

G.Nausėda tvirtino, kad baltarusiams nepavyks eksportuoti Astravo jėgainės pagamintos elektros į Vakarus, kaip kad jie planavo anksčiau.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Astravo atominė elektrinė
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Astravo atominė elektrinė

Jis dar kartą pakartojo, kad Lietuva po Astravo AE paleidimo nepirks baltarusiškos elektros, o fiziniai elektros srautai šalies gąsdinti neturėtų, nes Minskas iš to negauna jokios naudos.

„Kokia prasmė tam pačiam Astravui, jeigu ta elektra kažkur juda, bet už ją negauni pinigų. Iš ko tada grąžinsi paskolas Putinui, iš ko mokėsi palūkanas? Jie (baltarusiai – 15min), savaime suprantama, yra suinteresuoti, kad šitas projektas būtų gyvybingas“, – kalbėjo prezidentas.

Kelias minutes pabendravęs su protestuotojais, jis apkabino V.Landsbergį ir grįžo į Prezidentūrą.

„Tikrai, patikėkite, šiuose rūmuose nebus daroma nieko, kas būtų nenaudinga Lietuvos žmonėms“, – tvirtino G.Nausėda.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Gitanas Nausėda
Luko Balandžio / 15min nuotr./Gitanas Nausėda

Sunkios derybos

Ruošiantis Astravo AE paleidimui, Baltijos šalys derasi dėl naujos elektros prekybos su trečiosiomis šalimis metodikos. Ji aktuali Lietuvai siekiant neįsileisti į savo rinką šios jėgainės pagaminamos elektros ir neleisti naudoti šalies infrastruktūros prekybai šia energija.

Lietuva siekia įtikinti Latviją ir Estiją nepirkti Astravo AE elektros, tačiau su tuo nesutinka Ryga. Pastaruoju metu į derybas dėl metodikos aktyviau įsitraukė Europos Komisija, taip tikimasi pasiekti kompromisą derybose.

Lietuvoje derybos su kitomis Baltijos šalimis kelia ginčus todėl, kad nesutariama, kaip geriausiai užkirsti kelią baltarusiškai elektrai patekti į šalį.

Pasak G.Nausėdos, Lietuvai derybose atstovaujantis energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas „yra įpareigotas vesti derybas kietai, neišduoti principų, siekti palankiausio ne Lietuvai, pabrėžiu, o visiems rezultato“.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Žygimantas Vaičiūnas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Žygimantas Vaičiūnas

„Mes derėsimės kietai, žinome savo vertę ir mes nenusileisime“, – teigė prezidentas.

Birželio pradžioje Lietuvoje buvo paviešintas susitarimo variantas, kuriuo baltarusiškai elektrai atsekti būtų numatyta elektros kilmės garantijų sertifikatai, taip pat įvestas papildomas tarifas energijai iš trečiųjų šalių.

Nepritariantieji tokiam susitarimui teigė, kad jis neužkirs kelio baltarusiškai elektrai patekti į Lietuvą.

Lietuva nuo pat elektrinės statybų pradžios yra didžiausia šios jėgainės kritikė. Ji priekaištauja Minskui, kad elektrinė statoma nesaugiai.

Baltijos šalys šiuo metu įgyvendina elektros tinklų sinchronizacijos su Vakarų Europa projektą, jis turėtų būti baigtas 2025 metais. Tai leis joms atsijungti nuo vadinamojo BRELL energetinio žiedo, kuriam priklauso Lietuva, Latvija, Estija, Baltarusija ir Rusija.

Astravo atominė elektrinė statoma per kelias dešimtis kilometrų nuo Lietuvos sienos su Baltarusija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius