Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

IAE rengiamasi sutvarkyti pramoninių atliekų poligoną

Ignalinos atominėje elektrinėje (IAE) įsibėgėjo paruošiamieji pramoninių atliekų poligono sutvarkymo darbai – rengiama poligono tyrimų programa ir radiacinės kontrolės panaikinimo metodika. Tai leis saugiai sutvarkyti virš 30 tūkst. kubinių metrų atliekų, kauptų beveik nuo IAE atidarymo pradžios.
Ignalinos atominė elektrinė
Ignalinos atominė elektrinė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Pasak projekto vadovo Deniso Simonovo, būsimi darbai yra svarbūs tam, kad iki elektrinės uždarymo pramoninės atliekos būtų sutvarkytos saugiai.

„Tokios atliekos gali būti sutvarkytos pagal galiojančias procedūras, tai yra apdorotos, supakuotos, apibūdintos ir išvežtos už IAE ribų arba padėtos į atliekyną. Šis tvarkymo būdas yra brangus. Šiuo metu vykdomas projektas padės pamatus alternatyviam poligono sutvarkymo būdui, dėl kurio bus sutaupytos ženklios lėšos“, – pranešime teigė D.Simonovas.

Poligono sutvarkymui planuojama nebetaikyti radiacinės saugos reikalavimų bei suteikti sąvartyno statusą. Šiuo metu yra rengiamasi nustatyti poligone saugomų pramoninių atliekų sąlyginius nebekontroliuojamus lygius.

Poligonų poveikio aplinkai, gyventojams vertinimą ir nebekontroliuojamų lygių nustatymą atlieka „Svertas Group“, kartu su Valstybinio mokslinių tyrimų instituto Fizinių ir technologijos mokslų centru bei Lietuvos energetikos institutu.

Sutartis su „Svertas Group“ pasirašyta dvejiems metams, jos vertė – 719 tūkst. eurų (be PVM). Projektas finansuojamas 2014-2021 metų Norvegijos finansinio mechanizmo lėšomis.

1985 metais pradėtas naudoti, o uždarytas 2015-aisiais, atliekų poligonas yra teritorija, kurioje buvo įrengta 15 atskirų sąvartynų pramoninių atliekų saugojimui. Čia buvo atvežamos mišrios statybinės ir griovimo atliekos, įvairios pakuotės, nebenaudojamos įrangos dalys, biologiškai suyrančios atliekos. Per 30 metų trukusį eksploatavimą poligone buvo sukaupta iš viso 30,8 tūkst. kubinių metrų atliekų.

IAE galutinai sustabdyta 2009-ųjų pabaigoje. Šiuo metu elektrinėje dirba beveik 1,8 tūkst. darbuotojų. Pirmojo IAE reaktoriaus išmontavimą planuojama pradėti 2027, antrojo – 2029 metais. Bendra IAE uždarymo darbų vertė – 3,3 mlrd. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius