Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

IAE ruošiasi šimtamilijoninės vertės atliekyno statyboms

Nebeveikiančios Ignalinos atominės elektrinės uždarymo projektus įgyvendinanti valstybės įmonė Ignalinos atominė elektrinė (IAE) kitąmet ruošiasi skelbti 100 mln. eurų vertės atliekyno konkursą.
Ekskursija po Ignalinos atominę elektrinę
Ekskursija po Ignalinos atominę elektrinę / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

IAE Paviršinio atliekyno projekto vadovas Viktoras Ognerubovas BNS teigė, kad kitų metų viduryje numatoma paskelbti mažo ir vidutinio aktyvumo trumpaamžių radioaktyviųjų atliekų paviršinio atliekyno statybų konkursą.

„Pirkimas bus skaidomas į dalis. Konkursą planuojame paskelbti kitų metų viduryje ir metų pabaigoje planuojame turėti rangovą. Veikiantį atliekyną tikimės turėti 2023 metais“, – BNS sakė V.Ognerubovas.

Energetikos ministro atstovė Aurelija Vernickaitė BNS teigė, kad projekto vertė sieks apie 100 mln. eurų, jis bus finansuojamas ES lėšomis.

„Tai yra vienas iš dviejų projektų, kurie bus galutinė trumpaamžių radioaktyviųjų atliekų sutvarkymo vieta. Šiuo metu vykdomi labai mažo radioaktyvumo atliekų atliekyno statybų darbai. Mažo ir vidutinio radioaktyvumo paviršinis atliekynas yra sudėtingesnis statinys, jame bus laikomos pavojingesnės atliekos“, – aiškino V.Ognerubovas.

Labai mažo aktyvumo radioaktyviųjų atliekų atliekyną stato bendrovės „Eurovia Lietuva“, „Vilstata“ ir „Ekobana“, su jomis liepos viduryje pasirašyta beveik 6,2 mln. eurų vertės sutartis.

Siekiama išvengti situacijos su „Nukem“ pasikartojimo

Būsimojo atliekyno konkursai svarbūs ir nacionalinio saugumo požiūriu, sako Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas Virginijus Sinkevičius.

Šiuo metu komitetas svarsto Strateginę reikšmę nacionaliniam saugumui turinčių įmonių ir įrenginių bei kitų nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių įmonių įstatymo pataisas, kuriomis siūloma įpareigoti strateginę reikšmę turinčias įmones specialiai Vyriausybės komisijai deklaruoti didelius sandorius. Tarp tokių įmonių yra ir IAE.

„Siekiame, kad nepasikartotų situacija, kai IAE konkursą laimėjo Vokietijos „Nukem“, o po to ji tapo Rusijos bendrove. (...) Siūlomose pataisose yra numatyta, kad jei iš esmės keičiasi pusė, su kuria buvo sudarytas sandoris, jos savininkai, Vyriausybės komisija privalo būti apie tai informuota“, – BNS sakė V.Sinkevičius.

Vokietijos bendrovių „Nukem Technologies“ ir GNS konsorciumas įgyvendino du Ignalinos AE uždarymo projektus – statė 190 mln. eurų vertės panaudoto branduolinio kuro saugyklą bei 123 mln. eurų vertės kietųjų radioaktyviųjų atliekų saugyklą. 2009 metų pabaigoje „Nukem Technologies“ savininku tapo Rusijos atominės energetikos statybos užsienio rinkose milžinės „Rosatom“ bendrovė „Atomstrojeksport“.

Panaudoto branduolinio kuro saugyklos projektas vėlavo 5-6 metus, nes rangovams ir Ignalinos AE kelerius metus nepavyko susitarti dėl konteinerių kokybės. Dėl šios priežasties 2012 metų gruodį IAE uždarymo donorai buvo įšaldę paramą saugyklos statybai, tačiau 2013 metų liepą finansavimas buvo atnaujintas.

Leido statyti ir naudoti

Valstybinė atominės energetikos saugos inspekcija (VATESI) trečiadienį leido IAE statyti ir eksploatuoti mažai ir vidutiniškai radioaktyvių atliekų atliekyną.

Atliekyne bus priimamos ir tikrinamos radioaktyviųjų atliekų pakuotės, atvežtos iš kitų Ignalinos AE atliekų tvarkymo įrenginių. Dalis radioaktyviųjų atliekų (konteineriai su panaudotomis jonų mainų dervomis bei konteineriai su stambiagabaritėmis atliekomis) bus galutinai sutvarkomos atliekyne.

Atliekyną sudarys trys gelžbetoniniai moduliai, kuriuose gali būti sudėta 100 tūkst. kubinių metrų supakuotų į betoninius konteinerius ir sucementuotų radioaktyviųjų atliekų. Atliekynas bus įrengtas Stabatiškės aikštelėje, esančioje šalia Ignalinos AE teritorijos.

Į atliekyną atliekos bus dedamos iki 2038 metų, kol bus atlikti visi elektrinės eksploatavimo nutraukimo darbai ir sutvarkytos visos radioaktyviosios atliekos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius