-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

IEA: pasaulinis ekonominis neapibrėžtumas kelia grėsmę naftos paklausai

Nerimas dėl pasaulio ekonomikos būklės, kurį stiprina JAV ir Kinijos prekybos ginčas, penktadienį privertė Tarptautinę energetikos agentūrą (IEA) sumažinti naftos paklausos augimo prognozę 2019 ir 2020 metams.
Naftos gavyba Kalifornijoje
Naftos gavyba / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Nafta

„Vėliausiuose ataskaitose jau buvo išreikštas susirūpinimas dėl pasaulinės ekonomikos būklės, kurį patvirtina ir sumažėję lūkesčiai dėl naftos paklausos augimo“, – mėnesiniame pranešime teigė Paryžiuje įsikūrusi agentūra.

„Šiuo metu padėtis yra dar neaiškesnė: JAV ir Kinijos prekybos ginčas liko neišspręstas, o rugsėjį numatoma įvesti naujų muitų“, – pažymėjo agentūra.

„Šią savaitę įtampa tarp šių šalių dar labiau padidėjo, nusmukdydama akcijų ir prekių rinkas. Naftos kainos buvo priverstos smukti“, – teigiama ataskaitoje.

IEA taip pat pažymėjo, jog Tarptautinis valiutos fondas (TVF) neseniai sumažino ekonomikos augimo prognozę.

Atsižvelgdama į tai, TEA sumažino naftos paklausos augimo šiais metais prognozes viena dešimtąja milijono barelių per dieną iki 1,1 mln. barelių per dieną.

Taip pat prognozuojama, kad 2020 metais paklausos augimas irgi šiek tiek sulėtės – 50 tūkst. barelių per dieną iki 1,3 mln. barelių per dieną.

Agentūra perspėjo, kad „prognozė yra trapi ir egzistuoja didesnė jos mažinimo tikimybė, nei galimybė, kad prognozė bus padidinta“. IEA taip pat pridūrė, kad naftos paklausos augimas jau buvo „lėtas“ pirmąjį šių metų pusmetį.

Visgi agentūra pažymėjo, kad rinkos pusiausvyra trumpuoju laikotarpiu šiek tiek išsilygino sumažėjus tiekimui iš OPEC šalių.

IEA taip pat teigė atidžiai stebinti naftos transportavimo saugumą Persijos įlankoje, kur praėjusią savaitę OPEC narys Iranas, konfliktuodamas su Jungtinėmis Valstijomis, konfiskavo trečiąjį užsienio šalies tanklaivį per mažiau nei mėnesį.

Agentūra pridūrė, kad geopolitinė įtampa Persijos įlankoje „tebėra didelė, nes JAV sankcijos neseniai buvo išplėstos ir apėmė didesnį skaičių Irano pareigūnų bei vieną Kinijos naftos importuotoją, be to, buvo konfiskuotas dar vienas tanklaivis“.

Visgi agentūra pažymėjo, kad „Brent“ rūšies naftos kainos sumažėjo nuo pastarojo meto aukščiausio 67 JAV dolerių už barelį lygio, o laivybos veiklos šiuo metu niekas netrikdo, nors draudimo išlaidos ir padidėjo.

„Įvairių šalių pranešimai, kad laivai bus apsaugoti kaip įmanoma geriau, ir neseniai paskelbtas IEA pareiškimas, jog ji atidžiai stebi naftos saugumo padėtį Hormūzo sąsiauryje, suteikia tam tikrą pasitikėjimo“, – pažymėjo agentūra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius