Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 12 02 /11:23

„Ignitis“ atsisako vieno iš esamų lanksčių planų – vietoj jo klientams pasiūlė fiksuoti 36 mėnesiams

Energetikos bendrovės „Ignitis“ buitiniai vartotojai, pasirinkę nefiksuotos kainos elektros tiekimo paslaugą, šią savaitę gavo pranešimus, kad jos nebelieka. Vietoje to bendrovė siūlo pasirašyti 36 mėnesių sutartis fiksuotais tarifais, kurie įsigalios tuo atveju, jeigu klientai „nieko nedarys“. „Ignitis“ pabrėžia, kad atsisakomas planas nėra tiesiogiai susietas su biržos kainomis – galimybė už elektrą vartotojams reguliariai mokėti pagal biržos kainas ir toliau išlieka.
„Ignitis“
„Ignitis“ / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Į 15min redakciją kreipėsi du „Ignitis“ klientai – jie atsiuntė iš bendrovės gautus laiškus, kuriuose rašoma, jog ši nusprendė keisti savo paslaugų krepšelį.

„Mūsų krepšelyje šiuo metu nebelieka planų su nefiksuota Tiekimo paslaugos kaina“, – rašoma bendrovės laiškuose.

Vietoje nefiksuotos kainos planų bendrovė klientams siūlo pasirašyti naują fiksuotos kainos 36 mėnesių plano sutartį.

„Remiantis mūsų skaičiavimais ir prognozėmis, 2023 m. pirmąjį pusmetį elektros energijos įsigijimo kainos turėtų išlikti aukštos – galutinė kilovatvalandės kaina galėtų viršyti 65 centus. Siekiame savo klientams pasiūlyti kuo mažesnę kainą ir užtikrinti ilgalaikį aiškumą dėl gaunamų paslaugų bei jų kainų, todėl mūsų krepšelyje šiuo metu nebelieka planų su nefiksuota Tiekimo paslaugos kaina“, – rašoma „Ignitis“ laiške klientams.

15min skaitytojo nuotr./Sutartis
15min skaitytojo nuotr./Sutartis

Vienai skaitytojai, kuri yra pasirinkusi dviejų laiko zonų planą „Optimalus“, siūloma naują 36 mėnesių fiksuotos kainos sutartį pasirašyti tokiais tarifais: 48,4 ct/kWh dieną, 34,1 ct/kWh naktį ir savaitgaliais. Prie sąskaitos dar pridedamas 3 eurų abonentinis mokestis.

Pastarąjį mėnesį vartotoja už elektrą mokėjo 38,1 ct/kWh (dieninis tarifas) ir 25,26 ct/kWh (naktinis).

Kitam, beveik identišką laišką gavusiam vienos laiko zonos planą pasirinkusiam klientui, siūlomas 42,1 ct/kWh tarifas su jau minėta 3 eurų kasmėnesine ESO priemoka.

Naujai 36 mėnesių sutarčiai „Ignitis“ dar pritaiko ir vienkartinę 30 eurų nuolaidą.

15min skaitytojo nuotr./Sutartis
15min skaitytojo nuotr./Sutartis

Tačiau į redakciją besikreipusią moterį itin papiktino laiško pabaigoje įrašyta eilutė: „Jeigu nieko nedarysite, 36 mėn. planas be nuolaidos Jums įsigalios nuo 2023 m. sausio 1 d.“.

Klientai taip pat informuojami, kad, jei šie su pokyčiais nesutinka, jie per 30 dienų turi teisę „nepritarti sutarties sąlygų pakeitimui ir (ar) sutartį nutraukti“.

Tačiau ar toks nesutikimas reiškia, jog jie galės pasilikti prie iki šiol taikomo lankstaus kainos plano, nedetalizuojama.

„Ignitis“ atstovai: su biržos kaina susieta paslauga lieka

Kaip 15min komentavo bendrovės „Ignitis“ atstovai, šis planas buvo skirtas klientams, kurie ieškojo „lankstumo“ ir tai nėra tiesiogiai su birža susieta opcija.

Vartotojai, norintys rinktis kintamą planą ir kas mėnesį už elektrą mokėti pagal "Nord Pool" biržos kainas, kaip ir anksčiau gali pasirašyti sutartis, pasirinkdami bendrovės planą „Išmanusis“.

Tuo tarpu skaitytojų laiškuose minimos paslaugos tarifas būdavo atnaujinamas bendrovės pasirinktu intervalu.

„Nefiksuota paslaugos kaina galėjo būti nustatoma kas mėnesį – tačiau iki šiol ją atnaujindavome kas pusę metų. Apskaičiavę pirmojo 2023 m. pusmečio kainą, kurią turėtume nustatyti klientams, pamatėme, jog ji viršijo sunkiai suvokiamą ribą – 65 ct/kWh. Todėl priėmėme sprendimą šio plano atsisakyti, o jį turėjusiems klientams pasiūlėme šiuo metu pigiausią fiksuotą variantą, kurio kaina žemesnė net per 20-25ct“, – 15min komentavo „Ignitis“ ryšių su visuomene projektų vadovė Laura Beganskienė.

Ignitis.lt tinklapyje skelbiamose naujose privačių klientų sutarčių nuostatose taip pat patikslinamos nefiksuotų paslaugų sąvokos.

Kintamosios kainos tiekimo planu įvardijamas toks tiekimo planas, kuris gali būti pasirinktas tik vartotojui turint įrengtą išmaniąją elektros energijos apskaitos sistemą, o elektros energijos kainodara atitinka kainos kitimą elektros energijos rinkoje, įskaitant kitos paros ir einamosios paros elektros energijos rinkas tokiais intervalais, kurie yra ne retesni kaip atsiskaitymai rinkoje (pvz.: naudojant 15 minučių ar valandos intervalų kainas).

Tuo tarpu su biržos kaina susieti tiekimo planai yra tokie tiekimo planai, kuriuose elektros energijos kainodara yra paremta biržos vidutinėmis kainomis retesniais periodais nei atsiskaitymai rinkoje (pvz., mėnesio vidutinė kaina).

Naujuose, nuo 2022 m. gruodžio 1 d., įsigaliojančiuose nuostatuose iš įrašyta gerokai daugiau pakeitimų.

Pavyzdžiui, sutartims, kurios buvo pasirašytos nuo 2021 m. gruodžio 3 d. iki 2022 m. lapkričio 30 d. skirtas bendrųjų nuostatų dokumentas turi apie 110 punktų. Naujasis, galiojantis nuo gruodžio 1 d. – jau 130.

Pavyzdžiui, 42 nuostatų straipsnis, kurio iki šiol nebuvo, sako, kad [paryškinimas – 15min] „kai Tiekimo paslaugos kaina (Nefiksuotos kainos tiekimo plane) ar Tiekimo dedamosios kaina (Su biržos kaina susieto tiekimo plane ar Kintamosios kainos tiekimo plane) <...> fiksavimo terminas Sutarties SD nėra nustatytas, Tiekėjas turi teisę keisti šių dedamųjų kainas ar Klientui pasiūlyti kitą Tiekimo planą, jei tai lėmė objektyviai pateisinamos priežastys, įskaitant, bet neapsiribojant, pasikeitusias elektros energijos įsigijimo (pirkimo) kainas, pasikeitusias Tiekėjo sąnaudas, kainos diferencijavimą dėl skirtingų Klientų grupių (skirtingo vartojimo)“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius