Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Incidento Astrave kaltininkus rusai ir baltarusiai mėto it karštą bulvę

Jei ne griežta Lietuvos reakcija, lemtingas incidentas statomoje Astravo atominėje elektrinėje taip ir būtų likęs gandu. Tačiau dabar jis tapo tikru išbandymu santykiams tarp baltarusų ir rusų, tiksliau tarp atominės statytojų ir užsakovų.
Astravo AE reaktoriaus korpusas
Astravo AE reaktoriaus korpusas

Abi pusės netiesiogiai jau ima kaltinti viena kitą nuslėpus informaciją apie tai. Be to, tą pačią dieną, kai „Rosatom“ paneigė, jog įvyko incidentas, Baltarusijos energetikos ministerija patvirtino tokį faktą. Negana to, baltarusiai pareiškė, kad už incidentą atsakinga „Rosatom“ koncernui priklausanti bendrovė. Rusijos valstybinis koncernas tai neigia.

Nesutaria, kam priklauso prasikaltę darbininkai

Baltarusijos energetikos ministras Vladimiras Potupčikas, ketvirtadienį pranešęs apie reaktoriaus korpuso pakeitimą, sakė, kad dėl incidento kalta Rusijos kompanija, priklausanti „Rosatom“. Baltarusijos žiniasklaida jau skelbia, kad kompanijos „Sezam“ darbuotojai buvo atsakingi už incidentą, jie jau nubausti.

Mariaus Jokūbaičio nuotr./Astravo atominė elektrinė
Mariaus Jokūbaičio nuotr./Astravo atominė elektrinė

„Rosatom“ patvirtino, kad subrangovai iš tiesų yra „Sezam“, tačiau neigė, kad ji priklauso koncernui. Tą patį 15min patvirtino ir „Rosatom“ spaudos centre.

„Subrangovinė organizacija „Sezam“, kuri yra atsakinga už ypatingą situaciją atominės elektrinės statybų aikštelėje, nepatenka į „Rosam“ struktūrą“, – skelbiama valstybinio Rusijos koncerno komentare.

Dirba kartu su „Rosatom“

Kas ta „Sezam“, dėl kurios kaltės reaktoriaus korpusas griuvo žemėn? Tai bendrovė, kuri dirba ir kitose šiuo metu statomose Rusijos atominėse elektrinėse, taigi iš esmės vykdo „Rosatom“ užsakymus.

„Sezam“ stato reaktoriaus korpusą Rostovo AE
„Sezam“ stato reaktoriaus korpusą Rostovo AE

„Kommersant“ duomenimis, „Sezam“ yra įregistruota Udomle – mieste šalia statomos Kalinino atominės elektrinės. Ten „Sezam“ taip pat dirba su statybos projektais. Beje, šioje statybvietėje taip pat yra įvykę incidentų, panašių į tą, kuris nutiko liepos 10 dieną Astrave.

Lygiai tokius pačius darbus, susijusius su reaktoriaus korpusu, „Sezam“ atliko ir Rostovo atominėje elektrinėje. Tačiau Rusijos žiniasklaida pateikia daug faktų apie įvairius incidentus statybvietėse.

Kompanija yra įkurta 1991 m. Tverėje.

Puolė neigti vieni kitus

Beje, abi pusės skirtingai reagavo ir į patį liepos 10-osios incidentą. Kai Lietuvoje liepos 26 dieną pasklido informacija apie incidentą Astrave, pirmasis tai puolė neigti „Rosatom“ koncernas. Rusai pareiškė, kad nebuvo jokio incidento.

Tačiau Baltarusijos energetikos ministerija dar tos pačios dienos vakarą pripažino, kad statybvietėje įvyko „neeilinė situacija“. Tai rodo, kad „Rosatom“ ir Baltarusijos energetikos ministerija galėjo skirtingai vertinti situaciją.

Negana to, incidento padariniai gali kainuoti. Baltarusijos žiniasklaida rašo, kad incidentas greičiausiai bus pripažintas nedraudiminiu, taigi už pažeistą korpusą viena Baltarusijos draudimo kompanija nieko nemokės.

Elektrinės statyba vėluos

Be to, jau aiškėja, kad dėl korpuso pakeitimo vėluos atominės elektrinės statyba, o tai – nemaloni žinia diktatoriui Aliaksandrui Lukašenkai, kuris žadėjo, kad darbai vyks pagal grafiką. Nors pasaulyje visų šiuo metų statomų elektrinių grafikai smarkiai prasilenkia su realybe.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Prezidento rinkimai Baltarusijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Prezidento rinkimai Baltarusijoje

Pirmasis blokas turėtų būti pastatytas 2018 m., antrasis – 2020 m. Atominfo.ru portale rašoma, kad kol kas neaišku, kas padengs naujojo korpuso gamybą. Astravo atominė elektrinė apie tai kol kas tyli, tačiau pasaulinė praktika rodo, kad tokiais atvejais suburiama komisija, kuri ir nutaria, kuri pusė turėtų padengti žalą. Jei dėl to nesusitariama, keliaujama į teismą.

Vaidai – tik trumpalaikiai?

„Baltarusijos ir Rusijos vaidai – ne pirmas kartas. Ypač prieš rinkimus Aliaksandras Lukašenka mėgsta pademonstruoti galią ir poziciją, kad Baltarusijos į Rusijos glėbį neatiduos“, – 15min teigė nepriklausomas energetikos analitikas, buvęs viceministras Romas Švedas.

Pavyzdžiui, kai Rusija su Baltarusija eilinį kartą susiginčijo dėl dujų kainų, A.Lukašenka netgi buvo atsiuntęs Oficialią delegaciją į Lietuvą išnagrinėti perspektyvas statyti Lietuvoje savo SGD arba išsiaiškinti SGD importo iš Lietuvos galimybes. Bent jau taip teigia R.Švedas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Romas Švedas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Romas Švedas

Tačiau jis primena, kad Baltarusijos energetinė priklausomybė nuo Rusijos yra ypač didelė. Baltarusiai už mažesnę dujų kainą jau atidavė apie pusę savo vamzdynų.

Mano vertinimu, vaidai ar pleištas tarp Baltarusijos ir Rusijos energetikos srityje mažai tikėtini, nes baltarusiai patys neturi pinigų atominei elektrinei pastatyti ir jie patys nemoka pastayti atominės elektrinės. Ir tai A.Lukašenka puikiai supranta“, – įsitikinęs R.Švedas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius