Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti

„Inter RAO Lietuvai“ vėl vadovauja G.Balčiūnas, ar vėl bus skelbiamas bankrotas, neaišku

Teismui pripažinus, kad Rusijos energetikos milžinės „Inter RAO“ kontroliuojamos buvusios elektros tiekėjos „Inter RAO Lietuvos“ bankrotas pernai birželį paskelbtas neteisėtai, laikinasis administratorius perleido vadovavimą buvusiam vadovui Giedriui Balčiūnui bei valdybos nariams.
AB „INTER RAO Lietuva“
AB „INTER RAO Lietuva“ / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Vis dėlto į pareigas sugrįžęs vadovas kol kas neatskleidžia tolesnių įmonės planų, taip pat nenurodo, ar dar kartą inicijuos bankroto procedūrą.

„Su reikiama ekspertų pagalba bus įvertinta situacija ir priimti įmonei reikalingi sprendimai“, – komentare BNS sakė G.Balčiūnas.

Jo bei „Inter RAO Lietuvos“ valdybos duomenys Registrų cente vėl įregistruoti rugsėjo 28 dieną – praėjus savaitei po to, kai Apeliacinis teismas paskelbė, jog įmonės bankroto procese padarytas esminis pažeidimas dėl kreditorių informavimo.

Kartu registruose panaikinti įrašai apie bendrovės kaip bankrutuojančios statusą bei nemokumo administratorių.

G.Balčiūnas dar antradienį BNS teigė, jog apie grąžinimą į „Inter RAO Lietuvos“ vadovo pareigas nėra informuotas ir todėl negali komentuoti bendrovės reikalų. Vis dėlto trečiadienį jis nurodė esantis jos generaliniu direktoriumi.

„Teisinės procedūros buvo greitesnės už mane – vėliau situaciją išsiaiškinau su teisininkų pagalba. Galiu patvirtinti, kad šiuo metu esu įmonės generalinis direktorius“, – teigė G.Balčiūnas.

Pasak jo, įmonė šiuo metu siekia, kad būtų panaikinti juos veiklos apribojimai, taip pat sugrąžintos skolos.

„Įmonė šiuo metu gina savo teises, kuomet jai pritaikytos ribojamosios priemonės, sužlugdžiusios pelningą veiklą. Be to, dalis įmonės esamų ir buvusių kontrahentų atsisako vykdyti prievoles įmonės atžvilgiu. Tad įmonė reikalauja susikaupusių skolų sugrąžinimo, kad pagal dabar įmonei privalomas FNTT (Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos – BNS) instrukcijas įmonės turtas būtų tvarkingai saugomas jos žinioje, iki bus išspręsti ginčai su FNTT dėl ribojamųjų priemonių panaikinimo“, – komentare teigė G.Balčiūnas.

Jo teigimu, „Inter RAO Lietuva“ Vilniaus apygardos administraciniam teismui (VAAT) yra apskundusi Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) pernai birželį priimtą sprendimą panaikinti jos licencijas, taip pat FNTT pernai pavasarį priimtą sprendimą, apribojusį jos veiklą.

Teismų informacinėje sistemoje „Liteko“ nurodoma, kad spalio 10 dieną VAAT nagrinės „Inter RAO Lietuvos“ ir FNTT ginčą, o lapkričio 21 dieną – grupės įmonės „Vydmantai wind park“ skundą FNTT.

Lietuvos apeliacinis teismas rugsėjo 22 dieną paskelbė, kad „Inter RAO Lietuvos“ kreditoriai, apie pradėtą neteisminę bankroto procedūrą neinformavę visų kreditorių, pasielgė neteisėtai, todėl jų sprendimą panaikino. Pretenzijas dėl kreditorių sprendimo reiškė bendrovės „Philips Morris Lietuva“, „Orlen Lietuva“ bei Lietuvos paštas.

Dalis kreditorių neteisminį „Inter RAO Lietuvos“ bankrotą inicijavo 2022 metų birželį, administratoriumi buvo paskirtas Įmonių bankroto administravimo ir teisinių paslaugų biuras.

Įmonės bankrotas inicijuotas po to, kai FNTT pernai kovo viduryje apribojo „Inter RAO Lietuvos“ galimybes atlikti bankų operacijas, o gegužę dėl sąsajų su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu buvo įšaldytos ne tik įmonės lėšos, bet ir akcijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius