Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

J.Neverovičius: elektros linijų perkėlimą po žeme galėtų apmokėti vartotojai ir užsakovai

Siekiant elektros oro linijas pakeisti kabelinėmis, Prezidentūra siūlo Energetikos įstatymo pataisą, kad 50 proc. tokių projektų išlaidų būtų padengta per tarifus, o likusią dalį mokėtų linijų pakeitimo iniciatoriai.
Elektros laidai prie nuosavų namų
Elektro laidai / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Pasiūlymas atsirado prezidentui dirbant regionuose, ne kartą išgirdome iš merų, iš administracijos, kad jie susiduria su sunkumais, kai vykdomi infrastruktūros gerinimo darbai savivaldybėse, nepavyksta susitarti su skirstymo sistemos operatoriumi dėl oro linijų kabeliavimo“, – Žinių radijui antradienį sakė prezidento vyriausiasis patarėjas aplinkos ir infrastruktūros klausimais Jaroslavas Neverovičius.

Anot jo, tik nedidelė elektros linijų dalis dabar yra po žeme, dažniausiai kabeliai tiesiami miestuose.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jaroslavas Neverovičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jaroslavas Neverovičius

„Bet augant ekonomikai, vykstant statyboms, gerinant aplinką, poreikis didėja, o taip pat ir didinant patikimumą tinklo. ESO jau dabar investuoja į kabeliavimą tam tikrose vietose, kad kuo mažiau liktų rizikų dėl oro sąlygų, kad nebūtų prarastas elektros tiekimas“, – kalbėjo jis.

Pasak prezidento patarėjo, jei linijas perkelti po žeme reikėtų privačiomis investicijomis, tuomet užsakovas galėtų apmokėti 100 proc. darbų vertės ir pats juos atlikti.

„Jei to reikia kažkokioms privačioms investicijoms, jei rangovas (investuotojas – BNS) pats norėtų pastatyti, pagerinti skirstymo linijos būklę, sukabeliuoti ją, tą padaryti greitai, apmokant 100 proc., jis tą gali padaryti savarankiškai“, – sakė J.Neverovičius.

ESO jau dabar investuoja į kabeliavimą tam tikrose vietose, kad kuo mažiau liktų rizikų dėl oro sąlygų, kad nebūtų prarastas elektros tiekimas.

Šiemet kovą, kai dėl praūžusio uragano „Laura“ elektros tiekimas buvo sutrikęs apie 250 tūkst. vartotojų, prezidentas Gitanas Nausėda perspėjo, kad ekstremalios situacijos sąlygomis negali kartotis tokios avarijos.

Energetikos viceministras Egidijus Purlys tuomet teigė, jog planuojama toliau teikti prioritetą požeminių kabelių tiesimui bei įvesti naują teisinį reguliavimą dėl pavojingų medžių apibrėžimo ir jų iškirtimo elektros tinklų apsaugos zonose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius