Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
02 26 /14:42

J.Niewierowiczius: labai gerai, kad „Amber Grid“ imasi priemonių ginti savo interesus

Prezidento patarėjas Jarekas Niewierowiczius palaiko Lietuvos gamtinių dujų perdavimo sistemos operatorės „Amber Grid“ sprendimą pareikšti pretenziją Lietuvos ir Lenkijos magistralinio dujotiekio (GIPL) pagrindinei rangovei „Alvorai“ dėl jame galimai sumontuotų rusiškų jungiamųjų alkūnių.
Jaroslavas Neverovičius
Jaroslavas Neverovičius / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

„Kas liečia įvairius sutartinius ginčus ir tyrimus, kurie vyksta prokuratūroje, – čia yra atsakingų institucijų darbas, jos, matyt, savo laiku pateiks vertinimus“, – žurnalistams Seime pirmadienį sakė J.Niewierowiczius.

„Tai, kad įmonė imasi visų priemonių, kad apgintų savo interesus iškilus tam tikroms abejonėms dėl to, kas yra padaryta, kas nepadaryta, kokie yra galbūt pažeidimai, aš sakyčiau, kad čia yra labai gerai, nes tokiu būdu yra saugomi mūsų visų pinigai“, – teigė šalies vadovo patarėjas.

Atsakydamas į klausimą, ar „Amber Grid“ turėtų reikalauti „Alvoros“ pakeisti abejonių sukėlusias detales, J.Niewierowiczius teigė, jog tai turėtų vertinti specialistai.

„Tikrai nesiimsiu vertinti to, ką turėtų vertinti specialistai, inžinieriai. Tam yra visa eilė institucijų, kurios, matyt, tuos vertinimus daro ir pateiks savo ekspertinius vertinimus, išvadas ir pagal jas atitinkamai, matyt, bus priimti sprendimai“, – kalbėjo J.Niewierowiczius.

Prezidento patarėjas pažymėjo GIPL dujotiekio veikimo svarbą užtikrinant dujų tiekimą iš Klaipėdos suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo į šiaurės rytų Lenkiją.

Apie „Amber Grid“ pretenziją „Alvorai“ sekmadienį pranešė naujienų portalas „15min“. Pirmadienį apie tai pranešė pati dujų perdavimo sistemos operatorė.

Tuo pačiu „Amber Grid“ paprašė banko pratęsti projektui suteiktos garantijos galiojimą iki liepos ir ketina ja pasinaudoti. Bendra garantijos vertė siekia 7 mln. eurų.

Alkūnių, dėl kurių kilmės yra keliami klausimai, dujotiekyje yra apie pusantro šimto. Jų bendra vertė – apie 300 tūkst. eurų.

„Alvora“ iki šiol neatskleidžia jungiamųjų detalių gamintojų. Anot įmonės, „Amber Grid“ pretenzijoje kalbama tik apie alkūnių dokumentų tinkamumą.

BNS primena, kad apie „Alvoros“ sandorį dėl jungiamųjų detalių su Rusijos koncerno „ChelPipe Group“, remiančio Kremliaus karinę infrastruktūrą, įmone pirmasis dar 2020 metais pranešė LRT Tyrimų skyrius.

Kilus skandalui „Amber Grid“ nurodė „Alvorai“ nutraukti sandorį su rusais ir ieškoti Europos gamintojų.

Įtariama, kad būtent tuomet galėjo būti sukurpta rusiškų detalių priedangos suklastotais Europos įmonių sertifikatais schema, neva „Alvora“ sumontavo „ChelPipe“ jungiamąsias dalis, „pakišdama“ jas po suklastotais Lenkijos, Rumunijos ir Latvijos įmonių sertifikatais.

Lietuvą ir Lenkiją jungiantis magistralinis dujotiekis pradėjo veikti pernai gegužės 1 dieną.

Apie „Amber Grid“ pretenziją „Alvorai“ sekmadienį pranešė naujienų portalas „15min“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius