Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

J.Yellen yra „optimistiškai nusiteikusi“ dėl rusiškos naftos kainų „lubų“ susitarimo

JAV iždo sekretorė Janet Yellen ttrečiadienį pareiškė esanti „optimistiškai nusiteikusi“ dėl galimybės sudaryti tarptautinį susitarimą, nustatysiantį Rusijos naftos eksporto kainų viršutines ribas.
Janet Yellen
Janet Yellen / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Tikrai optimistiškai žiūriu į didelę pažangą, kurią padarė mūsų ir visų Didžiojo septyneto (G-7) šalių komandos, kad viršutinė kainų riba taptų realybe“, – pažymėjo J.Yellen.

JAV pareigūnė susitiko su savo kolega iš Jungtinės Karalystės, iždo sekretoriumi Nadhimu Zahawi, ir pažymėjo, kad „JK yra pagrindinė sąjungininkė G-7 grupėje, siekiant nustatyti Rusijos naftos kainų viršutinę ribą“.

Septynių labiausiai išsivysčiusių valstybių grupės lyderiai birželio pabaigoje susitarė siekti įvesti naftos pardavimo kainų „lubas“, tokiu būdu užgniaužiant Maskvai pajamų šaltinį, reikalingą karui finansuoti, taip pat sumažinti pasaulines energijos kainas.

Pasak J.Yellen, priemonės tikslas yra neleisti Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui gauti lėšų, reikalingų tęsti karą Ukrainoje ir remti Rusijos ekonomiką.

Vienas G-7 grupės pareigūnas praėjusio mėnesio pabaigoje paaiškino, kad maksimali kaina išliks didesnė už gavybos savikainą, todėl Maskvai nebus ekonomiškai prasminga nutraukti pardavimus naftą importuojančioms šalims.

„Žinome, kad yra didelis skirtumas tarp gamybos kainos ir to, ką šiandien gauna Rusija“, – žurnalistams teigė pareigūnas, pažymėdamas, kad tikslas yra „sukurti ekonomines paskatas Rusijai toliau gaminti naftą, bet tuo pačiu metu neleisti jai gauti perteklinių pajamų“.

Pareigūnas pripažino, kad planas turi būti baigtas iki gruodžio 5 dienos, kai įsigalios ES draudimas draudikams ir perdraudikams apdrausti rusiškos naftos transportavimą.

Vašingtonas siekia susitarti dėl šio draudimo išimčių taikymo naftos, kuri bus parduodama už mažesnę nei viršutinė kainą, transportavimo draudimui.

Didžiausias iššūkis yra pasiekti, kad kuo daugiau šalių sutiktų su viršutine kainų riba ir manoma, kad šis klausimas bus pagrindinė Didžiojo dvidešimtuko (G-20) lyderių diskusijų tema susitikime Balyje lapkričio 15 ir 16 dienomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius