Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Jantarenergo“: Lietuvos elektros jungtys su Švedija ir Lenkija naudingos Karaliaučiaus sričiai

Lietuvos elektros jungtys su Švedija ir Lenkija yra naudingos Karaliaučiaus sričiai, pareiškė srities elektros perdavimo tinklų operatoriaus „Jantarenergo“ vadovas.
„Nordbalt“ elektros jungtis
„Nordbalt“ elektros jungtis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Lietuvos energetikos sistemos sujungimas su Švedija ir Lenkija mums – ne naujiena. Karaliaučiaus srities energetikos sistemai tai net gerai, nes padidėjo apsirūpinimo elektra galimybės. Tačiau srities energetikos sistema subalansuota ir veikia savarankiškai“, – žiniasklaidai sakė Igoris Makovskis, kurį cituoja agentūra „Interfax“.

Jis pabrėžė, jog BRELL elektros žiedas ir toliau veikia, jokių pokyčių neįvyko.

„Faktiškai niekas Lietuvos energetikos sistemoje nepasikeitė. Ji ir toliau veikia 50 hercų dažniu – kaip ir Rusijos. Niekur nedingo ir Lietuvos elektros jungtys su Karaliaučiaus sritimi bei pagrindine Rusijos dalimi. Tačiau atsirado naujos jungtys su Europos energetikos sistema. Taip pat ir mes galime tiek gauti elektros iš Europos, tiek ir tiekti elektrą priešinga kryptimi. Technine prasme visiems tapo geriau“, – aiškino „Jantarenergo“ generalinis direktorius.

Faktiškai niekas Lietuvos energetikos sistemoje nepasikeitė. Ji ir toliau veikia 50 hercų dažniu – kaip ir Rusijos.

500 megavatų galios „LitPol Link“ sujungė technologiškai skirtingus Lietuvos ir Vakarų Europos tinklus, o 700 megavatų galios „NordBalt“ – su Skandinavija.

Šios jungtys yra Baltijos jūros regiono valstybių energijos rinkų sujungimo plano (BEMIP) dalis. Pagal šį planą, sukūrus tinkamą energetikos infrastruktūrą Baltijos jūros regione, tolesnis žingsnis būtų Baltijos šalių elektros sistemų sinchronizacija su kontinentinės Europos tinklais.

BRELL sutartis yra 5 valstybių (Baltarusijos, Rusijos, Estijos, Latvijos, Lietuvos) elektros perdavimo sistemų operatorių pasirašytas susitarimas dėl techninių sąlygų ir sistemų valdymo taisyklių, kad būtų užtikrinami reikiami elektros kokybės parametrai ir palaikomas stabilus ir patikimas elektros tiekimas.

Lietuva šiuo metu turi 12 tarpsisteminių elektros jungčių, iš kurių daugiau kaip pusė – su Rusija ir Baltarusija. Siekdamos savo tinklus sinchronizuoti su kontinentinės Europos tinklais, Baltijos šalys ateityje pasitrauks iš BRELL.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas spalį pareiškė, kad Baltijos šalių pasitraukimas iš BRELL „kainuos milijardus“ tiek Rusijai, tiek ES, nes esą bus izoliuota Karaliaučiaus sritis.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius