Iki -60% prenumeratai. Paskutinės akcijos dienos!
Išbandyti

JAV naftos pramonė skeptiškai vertina OPEC susitarimą dėl gavybos ribojimo

JAV naftos sektoriaus analitikai skeptiškai vertina galimybę, kad Naftą eksportuojančių valstybių organizacijai (OPEC) susitarimu dėl gavybos ribojimo pavyks padidinti „juodojo aukso“ kainas.
Naftos gavyba
Naftos gavyba / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Naujienos iš OPEC gali paskatinti trumpalaikį kainų pakilimą, tačiau tokios kainos turėtų išsilaikyti ilgą laiką, kad padidėtų kapitalo išlaidų biudžetai ir JAV pradėtų įgyvendinti naujus projektus“, – pareiškė Amerikos nepriklausomos naftos asociacijos (IPAA) vyresnysis viceprezidentas Jeffrey Eshelmanas.

„Neaišku, ar šis OPEC susitarimas paskatins ilgalaikį kainų pakilimą, kuris galėtų įkvėpti pasitikėjimą naujiems projektams JAV ir išlaidoms“, – pridūrė jis.

JAV vyriausybės duomenimis, naftos gavyba JAV 2015 metų birželį siekė 9,6 mln. barelių per dieną. Krentant „juodojo aukso“ kainoms, ėmė mažėti ir JAV naftos gavyba, šių metų rugpjūtį sudariusi 8,4 mln. barelių per dieną.

JAV naftos įmonės – ir didelės, ir mažos – buvo priverstos mažinti investicijas ir atleisti tūkstančius darbuotojų, o labiausiai nukentėjo skalūnų naftos gamintojai.

Tačiau naftos kainų kritimas JAV skalūnų naftos ir dujų sektoriaus visiškai nesužlugdė, nes buvo sukurtos pigesnės hidraulinio ardymo technologijos, leidusios sumažinti gavybos sąnaudas ir išlaikyti pelningumą.

Be to, JAV gamtinių dujų gavyba per pastaruosius metus dėl didelės paklausos padidėjo 11 proc. ir labiausiai išaugo gavyba skalūnų telkiniuose.

„(JAV) Skalūnų dujų sektorius, OPEC nuostabai, tebėra pasaulio lyderis“, – pareiškė J. Eshelmanas.

Tuo tarpu konsultacijų įmonės „Briefing.com“ ekonomistas Patrickas O'Hare sako, kad išvadas bus galima daryti tik po to, kai kartelis imsis konkretesnių veiksmų.

„Kai kalbama, bet nieko nedaroma, tokios kalbos paprastai būna bevertės, nors trečiadienį jos paskatino tam tikrą naftos pabrangimą. Visgi galima pagrįstai spėti, kad OPEC puikiai žinojo, kaip sureaguos naftos rinka, kai ji paprasčiausiai pasakys, jog susitarė dėl gavybos apribojimo“, – pareiškė jis klientams skirtame komentare.

„Oficialūs duomenys, kaip teigiama, bus paskelbti oficialiame OPEC susitikime lapkričio 30 dieną, tai yra, po maždaug dviejų mėnesių, o tai OPEC pasaulyje yra gana daug laiko, per kurį galima sudaryti nemažai sandorių. Nereikia pamiršti ir paskatos išgauti daugiau, kai naftos kainos kyla“, – pridūrė ekspertas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius