Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV piktinasi Kanados planais branduolines atliekas laidoti prie Hurono ežero

Kanados planas požeminę branduolinių atliekų laidojimo vietą įrengti mažiau negu kelių kilometrų atstumu nuo Hurono ežero nepatinka JAV įstatymų leidėjams. Jie stengiasi įkalbėti Baracko Obamos administraciją imtis tam tikrų veiksmų, kad saugyklos statyba nebūtų įgyvendinta, rašo naujienų svetainė businessinsider.com.
JAV piktinasi Kanados planais branduolines atliekas laidoti prie Hurono ežero
JAV piktinasi Kanados planais branduolines atliekas laidoti prie Hurono ežero / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Nors Otava teigia, kad statoma branduolinių atliekų saugykla neturės jokios neigiamos įtakos Didiesiems ežerams, tačiau projekto oponentai vis tiek stebisi, kodėl šio projekto įgyvendinimui pasirinkta vieta prie didžiausios pasaulyje gėlo vandens sistemos.

Viena iš aplinkosaugininkų grupių net perspėjo, kad tokia saugykla gali pasinaudoti teroristai, kurie pavogę radioaktyvias medžiagas galėtų susprogdinti vadinamąją nešvarią bombą pačiame Toronto centre.

Viena iš aplinkosaugininkų grupių net perspėjo, kad tokia saugykla gali pasinaudoti teroristai, kurie pavogę radioaktyvias medžiagas galėtų susprogdinti vadinamąją nešvarią bombą pačiame Toronto centre.

Planuojamoje saugykloje bus galima palaidoti apie 200 tūkstančių kubinių metrų žemo ir vidutinio kenksmingumo radioaktyvių atliekų, tarp kurių būtų ne tik popieriniai rankšluosčiai ar valymo skudurai, bet ir filtrai bei tam tikros reaktorių dalys.

Visa tai būtų palaidota beveik 680 metrų gylyje.

Dviejų daugiausiai gyventojų turinčios Kanados Ontarijos provincijos atominių elektrinių operatorė „Ontario Power Generation“ atliekų saugojimo vietą pasirinko šiek tiek į šiaurę nuo prie ežero esančio Kinkardino miestelio. Šiam bendrovės sprendimui pritarė vietos valdžia.

Energijos įmonė teigia, kad pasirinkta vieta yra ideali, nes čia yra labai menkas žemės drebėjimų pavojus, o pati saugykla būtų nepralaidi, dėl to žalos gamtai nebūtų padaryta.

Kovo mėnesį po teigiamų ekspertų išvadų vyriausybei buvo rekomenduota pritarti šios saugyklos statybai. Išvados buvo nusiųstos į Kanados aplinkos apsaugos ministeriją, kuri, tikimasi, kad savo sprendimą paskelbs gruodžio pradžioje.

Praėjusią savaitę JAV senatoriai Debbie Stabenow ir Gary Petersas paskelbė norintys sustabdyti šios saugyklos statybas. Senatoriai nori, kad JAV Valstybės departamentas, remdamasis 1909 m. sutartimi dėl pasienio vandenų, pareikalautų dvišalio projekto įvertinimo.

Panašus pasipiktinimas kilo ir Ilinojaus valstijos valdžioje.

„Kanados planas nuolat laikyti branduolines atliekas Hurono ežero pakrantėje kelia nereikalingą grėsmę tiek JAV, tiek Kanados bendriems vandens resursams“, – tikino taip pat dvišalių ekspertų išvadų dėl projekto reikalaujanti Ilinojaus valstijos atstovė Dan Kildee.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius