Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

JK vyriausybė surengė skubų pasitarimą dėl dujų kainų

Į rekordines aukštumas pakilusioms dujų kainoms keliant grėsmę energetikos bendrovių ateičiai ir namų ūkių finansams, Jungtinės Karalystės (JK) vyriausybė, atstovaujama verslo ministro Kwasio Kwartengo (Kvasio Kvartengo), pirmadienį surengė skubų pasitarimą su energetikos bendrovėmis ir vartotojų grupėmis.
Gamtinės dujos
Gamtinės dujos / 123rf.com nuotr.

Tuo tarpu ministras pirmininkas Borisas Johnsonas suskubo nuraminti vartotojus, kurie baiminasi, jog sąskaitos už elektrą žiemą smarkiai padidės, ir išsklaidyti nerimą, kad dėl didesnių kainų žlugs daugiau mažų energetikos bendrovių.

Jungtinėse Valstijose viešintis B.Johnsonas pareiškė, norįs „patikinti žmones, kad, taip, yra nemažai trumpalaikių problemų, ne tik mūsų šalyje... bet ir visame pasaulyje, kurias kelia dujų tiekimas ir įvairaus pobūdžio deficitas“.

„Turime stengtis ir ištaisyti tai taip skubiai, kaip tik galime, užtikrinti, kad turime norimų išteklių, užtikrinti, kad neleisime žlugti bendrovėms, kuriomis pasikliaujame. Turime padaryti viską, ką galima“, – pareiškė premjeras, kurį cituoja britų žiniasklaida.

„Niūros perspektyvos“

Gamtinių dujų kainos JK pasiekė rekordines aukštumas, į kurias jas pastūmėjo ir gaisras, apgadinęs svarbią šalies elektros tinklo jungties su Prancūzija mazgą.

Didmeninės dujų kainos nuo rugpjūčio pakilo 70 proc., o rinkos kainos nuo sausio pašoko 203 procentais.

Pastaraisiais metais JK rinkoje atsirado nemažai smulkių energijos tiekėjų, kurie atėmė daug klientų iš rinkos senbuvių, tokių kaip „British Gas“.

Tačiau nedidelės energetikos bendrovės „Green“ generalinis direktorius Peteris McGirras (Piteris Magyras) pirmadienį pareiškė, jog „perspektyvos atrodo niūriai‘.

„Mes tiesiog neturime tokios storos piniginės, kad galėtume atlaikyti šią krizę. Manau, poveikį jaučia visi tiekėjai, tačiau kai kurie iš jų tiesiog turi gerokai storesnes pinigines ir todėl gali bandyti atlaikyti šią audrą.“

P.McGirras paragino vyriausybę paremti bendroves, antraip „mes vargu ar išgyvensime žiemą“.

Dėl vėjo stokos vėjo jėgainių parkuose, tęsiamo atominių elektrinių stabdymo ir anglių kasyklų uždarymo kai kurios Europos dalys susidūrė su energetikos krize.

Rusija sako, kad jos neseniai baigtas tiesti dujotiekis į Vokietiją, „Nord Stream 2“, sumažins bet kokį dujų trūkumą žiemą.

Tačiau JAV vyriausybė ir Europos Sąjungos (ES) sąjungininkė Ukraina priešinasi šiam Kremliaus remiamam projektui.

Dauningo gatvė patikino, kad JK nėra priklausoma nuo Rusijos tiekiamų dujų.

„Pusę mūsų metinės pasiūlos užtikrina mūsų vidaus gavyba, o didžioji dalis importo gaunama iš tokių tiekėjų kaip Norvegija“, – pareiškė vyriausybės atstovas spaudai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius