Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kai saulės šviesa virsta elektra: ką reikia žinoti apie saulės modulių galingumą

Pasaulyje populiarėjant saulės elektrinėms, jų įrangos gamintojai rinkai pristato vis naujus, galingesnius saulės modulius. Ekspertų teigimu, nors galingesni moduliai vilioja visus vartotojus ir masina laukti dar galingesnės naujos kartos įrangos, pats galingiausias modulis yra nebūtinai geriausias.
„Elektrum“ saulės jėgainė
„Elektrum“ saulės jėgainė / Partnerio nuotr.

„Didesnė modulių galia leidžia sutaupyti nemažą dalį lėšų įrenginėjant verslo poreikius atitinkančias saulės elektrines ar saulės parkus, mažina transporto, montavimo konstrukcijų, prijungimo medžiagų ir rangos darbų išlaidas. Žvelgiant iš individualių vartotojų pozicijų, galingesni moduliai tampa išeitimi turintiems riboto ploto stogą. Vis dėlto, didesnė galia neturėtų būti vienintelis ir nediskutuotinas pasirinkimas, nes kai kuriais atvejais namų ūkiui tokie patys naudingi yra ir mažesnės galios saulės moduliai“, – sako UAB „Elektrum Lietuva“ saulės energijos projektų vadovas Kostas Dryžas.

Galingumas turi atitikti poreikius

Saulės modulių galingumas parodo, kiek momentiškai elektros galios vienas saulės modulis gali pagaminti normaliomis lauko sąlygomis, kuriomis jis buvo testuotas. Pavyzdžiui, jei į 340 W galios saulės modulį krinta pastovi šviesa, jis per vieną valandą pagamina 0,340 kWh elektros energijos.

Partnerio nuotr./„Elektrum“ saulės jėgainė
Partnerio nuotr./„Elektrum“ saulės jėgainė

K.Dryžo teigimu, šiuo metu rinkoje yra didelė skirtingo galingumo modelių įvairovė. Mažoms, buitinėms saulės elektrinėms skirtų modulių galia yra nuo 275 W iki 400 W, didelėse, pramoninėse ar verslo elektrinėse, kurios įrenginėjamos ant žemės ir stogų – net iki 550-665 W.

Įrenginėjant individualiems vartotojams skirtas, iki 30 kW saulės elektrines, populiariausi yra 300-385W galios moduliai. Jų populiarumą lemia mažesni matmenys – iki 1,8 m aukščio ir 1,05 m pločio. O kuo mažesni saulės moduliai, tuo, pasak eksperto, daugiau galimybių sumontuoti juos įvairiai išdėstant, kai stogo plotas yra ribotas.

Monokristaliniai ar polikristaliniai?

Šiuo metu populiariausi yra monokristaliniai saulės moduliai, jie užima apie 70-80 proc. rinkos pasaulyje, o Europoje net ir daugiau. Šio tipo moduliai, 2018 metais ištobulėjus jų gamybos procesui ir jiems atpigus, iš lyderio pozicijos išstūmė polikristalinius modulius.

„Elektrum“ atstovas aiškina, kad monokristaliniai ir polikristaliniai moduliai skiriasi savo gamybos technologija. Vartotojui aktualiausias ir greičiausiai pastebimas jų skirtumas yra tai, kad tokio paties ploto monokristaliniai moduliai pagamina daugiau elektros energijos nei polikristaliniai, tačiau ir čia yra niuansų.

Partnerio nuotr./Kostas Dryžas
Partnerio nuotr./Kostas Dryžas

Monokristaliniai moduliai yra šiek tiek efektyvesni saulėtomis ir karštomis dienomis, kadangi jie yra atsparesni aukštesnėms temperatūroms, o polikristaliniai šiek tiek geriau veikia ir ilgiau tarnauja esant debesuotumui ar daliniam šešėliui, jei ant modulių nėra naudojami optimizatoriai. Ekspertų teigimu, mūsų klimato sąlygomis ilgalaikėje perspektyvoje gamybos skirtumai nėra tokie pastebimi kaip karštojo klimato vietovėse.

Dar viena pastebima savybė yra spalva – polikristalinių modulių paviršius pasižymi kiek mėlynesniu atspalviu.

„Nors šiek tiek skiriasi šių skirtingų tipų modulių efektyvumas, jų kokybė bei suteikiamos garantijos yra vienodos, tad kiekvienu individualiu atveju klientams rekomenduojame pasirinkti vieno ar kito tipo modulius. Pavyzdžiui, polikristaliniai moduliai yra geras variantas tada, kai stogo plotas nėra ribotas. Jie kiek pigesni už monokristalinius, tad ir visa saulės elektrinė bus pigesnė bei greičiau atsipirks“, – sako K.Dryžas.

Partnerio nuotr./„Elektrum“ saulės jėgainė
Partnerio nuotr./„Elektrum“ saulės jėgainė

Mažiau modulių nebūtinai reiškia mažesnę kainą

Jo teigimu, kuo modulis galingesnis ir mažesnis, tuo aukštesnė ir jo kaina, tačiau pasirinkus galingesnius ar ne tokius galingus modulius bendras visos elektrinės kainų skirtumas labiau pastebimas didesniuose verslo projektuose, kai reikia didelių modulių kiekių. Individualūs vartotojai didelio kainos skirtumo greičiausia nepajaus.

„Paimkime pavyzdį: įrenginėdami maždaug 10 kW galios saulės elektrinę galime pasirinkti 27 vnt. modulių, kurių vieno galia yra 375 W, arba 30 vnt. 340 W galios modulių. Pirmuoju atveju reikia 3 vnt. modulių mažiau, tačiau galingesni moduliai yra brangesni, transportavimo kaštai ir darbų kaina liks tokie patys arba nežymiai sumažės, pigiau kainuos tik saulės modulių montavimo konstrukcijos darbai. Tad viso projekto kaina naudojant skirtingos galios modulius išliks apylygė“, – tikina pašnekovas.

Ekspertas sako, kad saulės modulių galingumą reikia rinktis pagal turimą stogo plotą. Jei tinkamo ploto yra daug, gyventojas gali be vargo sutalpinti norimą saulės modulių kiekį ir net ateityje esant poreikiams susimontuoti jų papildomai, tada rekomenduojama rinktis mažiau galingus, pigesnius monokristalinius arba polikristalinius saulės modulius. Su jais elektrinė greičiau atsipirks.

„Svarbiausia, kad moduliai būtų išties kokybiški, todėl renkantis būtina atkreipti dėmesį į gamintojus, jų bei modulių pardavėjo suteikiamas garantijas, nes tik jos užtikrins sėkmingą saulės elektrinės veikimą.

Kartais tenka išgirsti klientų nuomonę, kad verta palaukti, kol moduliai taps dar galingesni ir efektyvesni. Vis dėlto apsisprendus dėl saulės elektrinės įsirengimo atidėlioti nepatariame, nes šiuo metu valstybės suteikiamos kompensacijos, siekiančios apie 30-35 proc. visos sąmatos, sutrumpina elektrinės atsipirkimo laikotarpį iki 5-7 metų“, – aiškina K.Dryžas ir priduria, kad nors saulės moduliai ir tampa vis galingesni, tačiau tikėtis greitai ir daug sutaupyti nereikėtų dėl infliacijos ir kitų padarinių, taip pat natūraliai nuolat kylančių darbų, transporto bei žaliavų kainų.

Partnerio nuotr./„Elektrum“ saulės jėgainė
Partnerio nuotr./„Elektrum“ saulės jėgainė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius