Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Elektra Baltijos šalyse: kodėl Estijoje ir Latvijoje pigiau?

Estija elektros rinką skirtingiems tiekėjams atvėrė 2013 metais, o latviai – 2015 metais. Lietuvoje šis procesas dar tik persirito į antrą pusę. Vis dėlto, visose trijose šalyse dirbančių tiekėjų atstovai sako, kad bent jau kol kas iš liberalizacijos lietuviai laimi tai, kad gauna daugiausia viešos informacijos ir aiškiausią kainodarą. O mažiausia elektros kaina yra Estijoje, tačiau to priežastys kur kas platesnės.
Elektra
Elektra / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Estijoje elektros tiekimo rinkos liberalizacija įvyko beveik prieš dešimtmetį, 2013 m. Latvijoje tiekimo rinka baigta liberalizuoti taip pat gerokai anksčiau, 2015 m.

Šiuo metu Latvijos vartotojai gali rinktis net iš 9 tiekėjų – „AJ Power“, „Alexela“, „Baltcom“, „Elenger“, „Elementary“, „TET“, „Win Baltic“, taip pat lietuviams pažįstamų „Enefit“ (Estijos valstybės valdomos elektros kompanijos „Eesti Energia“ prekės ženklas) ir „Elektrum“ (atitinkamai Latvijos pagrindinės energijos kompanijos „Latvenergo“ prekės ženklas).

Estijoje elektrą galima įsigyti iš šešių nepriklausomų tiekėjų. Be jau minėtų „Elektrum“ ir „Eesti Energia“ (bendrovė namų rinkoje naudoja šį prekės ženklą), savo paslaugas siūlo ir Latvijoje jau matyta „Alexela“, „220 energia“, „Eesti Gaas“ ir „VKG Elektrivõrgud“.

O kaip skiriasi elektros kainos visose Baltijos šalyse? Pigiausia elektra – Estijoje, o kainų skirtumus tarp valstybių lemia keletas priežasčių, tačiau pagrindinė yra didmeninė kaina „Nord Pool“ biržoje. Tai, kad Lietuva pati gamina mažai elektros, o didžiąją dalį importuoja, lemia, kad patys turime nedaug svertų daryti įtaką kainai.

Tad 15min pasidomėjo, kokių elektros kainų galėtų tikėtis naujas sutartis su elektros tiekėjais pasirašantys latviai ir estai ir kokių pokyčių jų rinkose atnešė elektros rinkos liberalizacija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius