Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 01 27 /13:51

Kaip „Veolia“ ieškinys arbitražui paveiks Vilniaus šilumos ūkio perėmimą?

Lietuvoje apie 20 metų veikiančio ir apie 200 mln. eurų investavusio Prancūzijos energetikos, vandens tiekimo ir atliekų tvarkymo koncerno „Veolia“ ieškinys arbitražui gali apsunkinti Vilniaus šilumos ūkio perdavimo procesą, sako miesto ūkį perimsiančių Vilniaus šilumos tinklų stebėtojų tarybos pirmininkas konservatorius Arvydas Sekmokas. Tuo metu Vilniaus vicemerui Valdui Benkunskui atrodo, kad šilumos ūkio perėmimui įtakos tai neturės.
„Vilniaus energijos“ kaminai
„Vilniaus energijos“ kaminai / Vilniaus miesto savivaldybės nuotr.

„Veolia“ antradienį pateikė preliminarios 100 mln. eurų vertės ieškinį prieš Lietuvą – pareiškimas pateiktas tarptautiniam investicinių ginčų arbitražui (ICSID) Vašingtone. „Veolia“ reikalauja atlyginti žalą, patirtą dėl neva nesąžiningo Lietuvos elgesio ir kompanijos investicijų Lietuvoje nusavinimo.

Nepriklausomai nuo to, laimės teisminį procesą, ar ne, trauktis iš Lietuvos kompanija neketina, patvirtino „Veolia“ viceprezidentė.

VIDEO: „Veolia“ viceprezidentė: „Trauktis iš Lietuvos neketiname“

Tiesa, ji sakė, kad Vilniaus šilumos ūkis, kaip ir numatyta sutartyje, bus atiduotas sostinei, kuri nenori, kad „Veolia“ vietininkai Vilniuje toliau valdytų šilumos ūkį.

Tačiau A.Sekmokas mano, kad šilumos ūkio perėmimas bus sudėtingas.

„Aš labai neigiamai vertinu tokį investuotoją. Mes jau patyrėme Lietuvoje kai kuriuos investuotojus ir jų veiksmus, to paties „Gazpromo“ ir „E.ON“. Investuotojas investuotojui nelygus, dažnai investuotojas, ypač atėjęs į monopolinę sritį, nesiskaito nei su valstybės interesais, nei su gyventojų interesais ir stengiasi naudotis savo monopolinėmis galiomis ir pažeidinėti konkurencijos galimybes, kitus sąžiningos veiklos principus“, – BNS sakė buvęs energetikos ministras A.Sekmokas.

„Sutartis pasibaigs, turtą mes perimsime, o, be abejo, bylinėjimasis neabejotinai tęsis. (...) Visada tokie dalykai apsunkina, visada yra lengviau bendru sutarimu kažką pasiekti, negu teisiniais veiksmais“, – pridūrė A.Sekmokas.

Pasak jo, nepriklausomai nuo to, ar ieškinys bus pateiktas prieš Vilniaus miesto savivaldybę, Kainų komisiją ar Vyriausybę, Lietuvos pozicija turi būti bendra.

„Aš manau, kad bus atitinkamai parodyta apie nesąžiningą pačios įmonės galimai veiklą“, – kalbėjo A.Sekmokas.

Šilumos tiekimo įmones Lietuvoje valdantis Prancūzijos grupė „Veolia“ antradienį pateikė preliminarios 100 mln. eurų vertės ieškinį prieš Lietuvą – pareiškimas pateiktas tarptautiniam investicinių ginčų arbitražui (ICSID) Vašingtone. „Veolia“ reikalauja atlyginti žalą, patirtą dėl neva nesąžiningo Lietuvos elgesio ir kompanijos investicijų Lietuvoje nusavinimo.

A.Sekmokas trečiadienį BNS sakė, kad sprendimai dėl savivaldybės kreipimosi į tarptautinį arbitražą nėra priimti, tačiau tokia galimybė neatmestina.

2002 metų vasarį pasirašyta Vilniaus savivaldybės šilumos tinklų nuomos sutartis su nuomos konkursą laimėjusia Prancūzijos „Veolia“ baigiasi 2017 metais. Pagal ją visą išnuomotą šilumos ūkį VŠT turi perimti Iki 2017-ųjų balandžio 1-osios.

Nuomos sutartyje numatyta, kad ginčai tarp šalių sprendžiami derybų būdu, o nepavykus juos sprendžia arbitražas, vadovaudamasis Stokholmo prekybos rūmų arbitražo taisyklėmis.

Vilniaus vicemeras: „Veolia“ imasi gynybos

Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas tikina, kad teisminiai ginčai neturės įtakos šilumos ūkio perėmimui nuo kitų metų balandžio, kai baigsis 15 metų trukmės nuomos sutartis su „Vilniaus energija“.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Valdas Benkunskas
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Valdas Benkunskas

„Šiai dienai vertinu „Veolia“ kreipimąsi į arbitražą kaip gynybinės pozicijos išreiškimą, ruošiantis 2017 metų balandžio 1 dienai, kai „Dalkia“ iš esmės praranda savo veiklą Vilniaus mieste. Kadangi daug teisinių ginčų vyksta ir dabar dėl tos veiklos, ką „Vilniaus energija“ vykdė per 15 metų, ir tame tarpe vykdomi procesai prieš „Vilniaus energijos“ vadovus, kai kurie dar ikiteisminiai tyrimai yra nepasibaigę, aš vertinu tai kaip gynybinės pozicijos išraišką“, – BNS sakė V.Benkunskas.

Vicemero teigimu, savivaldybė ruošiasi šilumos ūkio nuomos sutarties pabaigai ir jokių sutarties pratęsimo alternatyvų nenumato.

„Joks arbitražas, kad ir tarptautinis, negali įpareigoti savivaldybės kažkiek laiko pratęsti nuomos sutartį ar kažkokiu kitu būdu įpareigoti savivaldybę dar neperimti šilumos tinklų. Mes ruošiames nuomos sutarties pabaigai taip, kaip tai numato sutartis, ir kitų metų balandžio 1 dieną tas turtas grįžta miesto žinion“, – BNS kalbėjo V.Benkunskas.

Jis neatmetė, kad dėl „Vilniaus energijos“ veiksmų į tarptautinį arbitražą galėtų kreiptis ir pati savivaldybė.

„Ta galimybė nėra atmestina. Mes dabar Vilniaus šilumos tinklų užsakymu atliekame nuomos sutarties vykdymo auditą. Tam tikrų klausimų yra ir, matyt, 2016 metų eigoje pasimatys, koks bus miesto požiūris į sutarties vykdymą ir tarpusavio atsiskaitymus. Reikia įvertinti, kokį šiai dienai turtą „Vilniaus energija“ mums ruošiasi perduoti pagal nuomos sutartį, ji negali būti mažesnė nei 2002 metais.

Pagal nuomos sutartį „Veolia“, kaip motininė „Vilniaus energijos“ įmonė, yra suteikusi garantiją, ir jei mes turėsime kažkokių pretenzijų ir po nuomos sutarties pabaigos, tai tas pretenzijas nukreipsime į „Veolia“, – sakė Vilniaus vicemeras.

2002 metų vasarį su konkursą laimėjusia „Veolia“ pasirašyta Vilniaus šilumos tinklų nuomos sutartis baigiasi 2017 metais. Pagal ją visą išnuomotą šilumos ūkį VŠT turi perimti iki 2017-ųjų balandžio 1-osios. Tačiau šis procesas gali būti sudėtingas dėl grąžinamo turto vertinimo ir lėšų, kurias, „Vilniaus energijos“ manymu, miestas turėtų grąžinti bendrovei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius