Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 24

Kas nutiko Europos vėjo elektrinėms, kai jų labiausiai reikia?

Dabar vėjo energijos verslui, ypač Europoje, turėtų būti puikūs laikai. Įvairių šalių vyriausybės jau seniai propaguoja jūros vėjo jėgainių projektus, ir šios pastangos tik paspartėjo nuo tada, kai Rusija, įsiveržusi į Ukrainą, pradėjo mažinti gamtinių dujų tiekimą.
Vėjo jėgainės Estijoje
Vėjo jėgainės Estijoje / Bendrovės nuotr.

„Mums reikia švaros, pigesnės ir vietinės energijos“, – rugpjūtį sakė Europos Sąjungos prezidentė Ursula von der Leyen.

Tačiau Europos vėjo turbinų gamintojai – šio regiono žaliosios energijos sektoriaus brangakmenis – praneša apie nuostolius ir atleidžia darbuotojus.

Jų problemos iš dalies kyla dėl užsitęsusių tiekimo grandinės sutrikimų ir konkurencijos su Kinijos gamintojais, ir šie nesklandumai galiausiai gali sutrukdyti Europos ir net pasaulio ambicijoms greitai sukurti netaršių energijos šaltinių.

Šį mėnesį Madride įsikūrusi bendrovė „Siemens Gamesa Renewable Energy“, pirmaujanti jūros vėjo turbinų gamintoja, pranešė apie 940 milijonų eurų metinius nuostolius.

Įmonė paskelbė apie sąnaudų mažinimo programą, dėl kurios greičiausiai neliks apie 2900 darbo vietų – bus atleista beveik 11 procentų jos darbuotojų.

„Vestas Wind Systems“, didžiausia pasaulyje vėjo turbinų gamintoja, neseniai pranešė, kad trečiąjį metų ketvirtį patyrė 147 milijonų eurų (apie 151 milijono JAV dolerių) nuostolį.

„General Electric“, stambi vėjo turbinų gamintoja Jungtinėse Valstijose ir Europoje, taip pat patyrė sunkumų švarios energijos versle. Įmonė praėjusį mėnesį teigė, kad jos atsinaujinančios energijos padalinys šiais metais greičiausiai patirs 2 milijardų JAV dolerių nuostolių.

Šį sektorių kamuoja keletas problemų, įskaitant augančias medžiagų ir gabenimo kainas, taip pat logistikos kliūtis – kai kurios iš jų yra pandemijos palikimas.

Dėl to anksčiau sutartomis kainomis turbinas parduodantys gamintojai gali patirti didžiulių nuostolių. Viena turbina kainuoja milijonus eurų.

„Kiekvieną kartą, kai parduodame turbiną, prarandame 8 procentus“, – interviu sakė „Vestas“ generalinis direktorius Henrikas Andersenas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius