Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kauno šilumos vartotojai galėjo permokėti pusę milijono eurų – jiems grįžtų po 5 eurus

Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK), atlikusi neplanuotą „Kauno energijos“ patikrinimą, nustatė, kad įsigydama gamtines dujas bendrovė galimai neteisingai skaičiavo gamtinių dujų transportavimo kainą, ir dėl to vartotojams galėjo būti įskaičiuota 653 tūkstančiai eurų nepagrįstų šilumos įsigijimo sąnaudų. Jei VKEKK priims paruoštą nutarimo projektą, Kauno šilumos vartotojai atgautų vidutiniškai po 5 eurus.
Šildymas
Šildymas / 123rf.com nuotr.

„Kauno energijos“ neplaninio patikrinimo pažymoje VKEKK aiškina, kad bendrovė pažeidė įstatymą supirkdama šilumą brangiau nei turimos šilumos tiekėjo palyginamosios gamybos sąnaudos.

Tokia situacija susidarė dėl to, kad bendrovė galimai neteisingai skaičiavo savo gamtinių dujų transportavimo kainą, kuri taikoma gaminant šilumą. „Kauno energijos“ gaminama šiluma dėl to tapo brangesne, nei turėtų, atitinkamai brangiau šiluma buvo supirkinėjama iš rinkoje veikiančių nepriklausomų tiekėjų.

Tikrinimo komisija siūlo VKEKK pritarti parengtam nutarimo projektui, pagal kurį būtų pripažįstama, kad Kauno, Garliavos ir Domeikavos šilumos vartotojai galėjo permokėti iš viso 653 tūkst. eurų.

„Kauno energijos“ atstovas ryšiams su visuomene Ūdrys Staselka patikino, kad sprendimo šiuo klausimu dar nėra – jį VKEKK priims ketvirtadienį, bendrovė pateiks papildomų argumentų.

Pasak jo, jei VKEKK nuspręstų vartotojams grąžinti būtent tokią permoką, vienam šilumos vartotojui vidutiniškai tektų po 5 eurus, kurie išsidėliotų metų ar ilgesniu laikotarpiu būsimose sąskaitose už šildymą.

Šiemet jau kilo pasipiktinimo, kad Kaune šildymo kainos yra vienos aukščiausių tarp didžiųjų miestų. Anksčiau tą „Kauno energijos“ vadovybė aiškino aukštesnėmis nepriklausomų šilumos gamintojų kainomis ir brangstančiu biokuru. VKEKK duomenimis, kovo mėnesį Kaune šiluma taip pat bus brangesnė nei Vilniuje, Klaipėdoje, Šiauliuose ar Panevėžyje.

Lietuvos vartotojų institutas skaičiavo, kad Kauno gyventojai galėjo permokėti daugiau nei 10 milijonų eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius