Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kipras atmetė Turkų Kipro pasiūlymą dalytis prie salos glūdinčiais ištekliais

Europos Sąjungos (ES) valstybė narė Kipras antradienį atmetė „nepriimtiną“ Turkų Kipro pasiūlymą pasidalyti atviroje jūroje slypinčiais energijos ištekliais, kuriuo siekiama sušvelninti įtampą, kurią sukėlė prie salos krantų Turkijos vykdoma gręžimo veikla.
Kipro vėliava
Kipro vėliava / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Nikosija pareiškė, kad bendras salos nepanaudotų energijos išteklių valdymas gali būti įmanoma tik tada, kai bus pasiektas taikos susitarimas, dėl kurio nepavyksta susitarti jau dešimtmečiais.

„Turkų Kipro lyderio Mustafa Akinci pasiūlymas negali būti priimtas, nes jis nukrypsta nuo Kipro problemos esmės ir būtinybės atnaujinti esmines derybas siekiant tvaraus ir funkcinio sprendimo“, – pareiškė Kipro vyriausybės pareigūnas Vassilis Palmas.

Kipras yra padalytas tarp tarptautiniu mastu pripažintos Kipro Respublikos ir atsiskyrusios valstybės, įsteigtos po Turkijos įsiveržimo 1974 metais, įvykdyto kaip atsakas į Graikijos karinės chuntos bandymą prijungti salą prie Graikijos.

Jungtinių Tautų remiamos taikos derybos yra patekusios į aklagatvį nuo tada, kai jos žlugo prieš dvejus metus Šveicarijoje vykusio aukščiausiojo lygio susitikimo metu.

„Mustafa Akinci pasiūlyme yra nuostatų, kurios neatitinka bendrųjų Kipro Respublikos ir Kipro gyventojų interesų“, – pažymėjo V. Palmas.

Jis išsakė savo nuomonę žurnalistams po to, kai Kipro turkų lyderis šeštadienį pasiūlė sukurti jungtinį komitetą, kuris spręstų su atviroje jūroje glūdinčiais energijos ištekliais susijusius klausimus.

Pranešime, adresuotame Kipro Respublikos vadovui Nikui Anastasiadžiui, kurį perdavė tarpininkas iš JN, siūloma įkurti tarybą, kurioje būtų atstovų iš abiejų salos pusių.

O antradienį Turkija pareiškė ketinanti didinti gręžimo operacijų prie Kipro krantų mastą.

Ankara jau išsiuntė tris laivus žvalgytis naftos ir dujų prie Kipro, pranešė Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu, o netrukus gali išsiųsti ir ketvirtąjį.

Pirmadienį Europos Sąjunga patvirtino priemones, skirtas nubausti Ankarą už jos gręžimo veiklą ir pažadėjo nurėžti 145,8 mln. eurų nuo pasirengimo stojimui į Bendriją finansavimo fondo 2020 metams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius