Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kitas šildymo sezonas bus pigesnis – šilumininkai apsipirko pigiu biokuru

Artėjantį šildymo sezoną šilumos kaina gali būti apie 10 procentų mažesnė dėl trečdaliu, lyginant su pernai, atpigusio biokuro. Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos (LŠTA) prezidentas dr.Valdas Lukoševičius vertina, kad dauguma įmonių jau apsirūpino pigiu biokuru šaltajam laikotarpiui.
Šildymo kaina
Šildymo kaina / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Pernai šilumininkai dalijosi nuogąstavimais dėl biokuro trūkumo ir sausiui-kovui biokuro sandorių kainos siekė net 265 Eurus už toną naftos ekvivalento (tne). Šiuo metu situacija priešinga – biokuro biržoje „Baltpool“ biokuras kainuoja apie 160 Eur/tne, arba 40 procentų pigiau.

Biokuras pristatymui nedelsiant („Baltpool wood chips spot Lithuania“ indeksas) šiuo metu kainuoja apie 121,6 eurų/tne, tai 32 proc. mažiau nei prieš metus.

LŠTA vadovas V.Lukoševičius neabejoja, kad pigesnis biokuras tiesiogiai pasijus šildymo kainose gyventojams.

„Be abejo, kadangi kainos yra labai žemos, lybinant su pernai ir apskritai, tai čia net klausimo nekyla. Dauguma įmonių jau praktiškai sudarė sandorius šildymo sezonui, ilgalaikiais sandoriais perka, nes stengiasi apsirūpinti biokuru tokiomis geromis kainomis. Tai tiesiogiai atsilieps šilumos kainose šildymo sezono metu. Šiuo atžvilgiu smagios naujienos“, – sako V.Lukoševičius.

Jis vertina, kad trečdaliu pigesnis biokuras šilumos kainą gyventojams gali sumažinti iki 10 proc.

„Lyginant su pernykštėmis kainomis, biokuras vidutiniškai pigesnis maždaug trečdaliu, tai reiškia šilumos kainose galima tikėtis iki 10 proc. įtakos mažėjimo kryptimi dėl pigesnio kuro. Bet čia labai jau grubiai kalbant, dėl to, kad kiekvienoje įmonėje situacija skirtinga“, – aiškina V.Lukoševičius.

Biokuro perteklių rinkoje šiemet, anot jo, gali lemti keletas faktorių.

„Baltarusijos labai didelė įtaka buvo, nes jie pradėjo daugiau eksportuoti. Lietuvos biokuro tiekėjai taip pat suskubo atsikratyti biokuru, nes pernai buvo šilta žiema, tad planuoti kiekiai buvo nepaimti, susikaupė turbūt likučių ir vasaros metu juos norėjo išparduoti. Išpardavė geromis kainomis, žiemą paskui matyt bus sunku tokių tikėtis, kadangi medienos kirtimai nėra dideli“, – vertina V.Lukoševičius.

Biokuro birža „Baltpool“ pranešė, kad artėjantis šildymo sezonas pagal jau įvykusius ilgalaikius sandorius statistiškai bus vienas pigiausių biržos veiklos istorijoje.

Galutinėse sąskaitose gyventojams poveikį turi ne tik šilumos kaina, bet ir kiek jos sunaudojama. Jei šalta žiema - šilumos suvartojimas būna didesnis. LŠTA vertina, kad daug energijos vis dar iššvaistoma senuose daugiabučiuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius