Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

KN tapo dviejų veiklą vykdančių SGD terminalų operatore

„Gas Natural Açu” (toliau – GNA) įgyvendinamam gamtinių dujų jėgainių projektui Brazilijoje pradėjus komercinę veiklą KN tapo dviejų pilnai veikiančių SGD terminalų operatore. Įvykusi iškilminga GNA SGD terminalo ir kombinuoto ciklo termofikacinės elektrinės veiklos pradžios ceremonija žymi reikšmingą etapą ir bendrovei KN Açu Serviços de Terminal de GNL Ltda. (KN Açu), kuri atsakinga už nepriekaištingą SGD importo terminalo Açu uoste veiklą.
GNA terminalas Brazilijoje
GNA terminalas Brazilijoje / GNA nuotr.

Gamtinėmis dujomis kūrenama kombinuoto ciklo termofikacinė elektrinė UTE GNA I (toliau – GNA I) – tai milijardo JAV dolerių vertės gamtinių dujų jėgainių projektas Rio de Žaneiro šiauriniame regione esančiame Açu uoste. GNA I, kurios 1 338 MW įrengtų pajėgumų pakanka aprūpinti energija 6 milijonus namų ūkių, prisidės prie energetinio saugumo šalyje užtikrinimo. Termofikacinei elektrinei dujos tiekiamos per SGD importo terminalą – SGD laivą-saugyklą su išdujinimo įrenginiu „BW Magna“, – kurio išdujinimo pajėgumai siekia 28 mln. kub. m. per dieną.

KN 2020 m. buvo paskirta SGD terminalo operatore Açu uoste sutartiniam 13 metų veiklos laikotarpiui su galimybe šį terminą pratęsti abipusiu sutarimu. Per šį laiką KN įsteigė vietos organizaciją KN Açu, parengė komandą terminalo eksploatacijai ir valdymui, taip pat sukūrė SGD terminalo eksploatacijos ir techninės priežiūros strategiją bei ISO standartus atitinkančią vadybos sistemą. KN veikla apėmė ir kitų reikšmingų operacinių ir komercinių procesų, tarp jų terminalo komercinės veiklos taisyklių, ekstremalių situacijų likvidavimo plano, angliavandenilių apskaitos sistemos bei kitų sistemų, būtinų SGD terminalo operacijų vykdymui, kūrimą.

Iki SGD terminalo komercinės veiklos pradžios KN ir KN Açu komandos įsitraukė į įvairias projekto vystymo stadijas, įskaitant mechaninio užbaigtumo, pasirengimo SGD terminalo paleidimo-derinimo darbams ir bandymų etapus, apėmusius ir terminalo funkcionalumo bei eksploatacinių parametrų testavimą. Be to, drauge su GNA bendradarbiauta ruošiantis SGD terminalo pasirengimo eksploatacijai auditams prieš visus esminius projekto įgyvendinimo etapus, tokius kaip pirmojo SGD krovinio pristatymas į terminalą, SGD laivo-saugyklos su išdujinimo įrenginiu atvykimas, išdujinimo operacijų vykdymas ir pan.

„Malonu, kad KN yra vieno reikšmingiausių pastarojo laikotarpio Brazilijos energetikos sektoriaus pasiekimų ir į mūsų ilgalaikės partnerės GNA istoriją įeinančio įvykio liudytoja. Mums didelė garbė, kad turėdami plačias kompetencijas ir praktines SGD terminalų valdymo, eksploatacijos ir techninės priežiūros žinias, įgytas tarptautiniuose SGD projektuose, galėjome prisidėti prie šio svarbaus etapo itin kompleksiškame projekte. Taip pat dėkoju KN ir KN Açu komandoms už nenuilstamą profesionalų darbą ir pasiryžimą užtikrinti saugią ir patikimą mums patikėto SGD terminalo eksploataciją“, – sako KN generalinis direktorius Darius Šilenskis.

„Pasiekėme reikšmingą etapą įgyvendinant GNA I projektą ir šiandien yra puiki diena pasidžiaugti visų prie to prisidėjusių sutelktomis pastangomis. Esame dėkingi KN už į projektą atsineštą patirtį ir kompetencijas bei esame tikri, kad KN savo veikloje ir toliau išlaikys aukštus saugos standartus bei orientaciją į rezultatus“, – sako GNA vadovas Bernardas Perseke.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius