Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kremlius ambicijų tiekti dujas į Pietų Europą neatsisako

Rusija neatsisakė dujotiekio į Pietų Europą per Juodąją jūrą planų, Graikijos laikraščiui „Kathimerini“ pareiškė Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, vizito į šią šalį išvakarėse.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Koncernas „Gazprom“ nuo 2006-ųjų aktyviai plėtojo dujotiekio „South Stream“ projektą. Deja, dėl Europos Komisijos nekonstruktyvios pozicijos jis tapo neįmanomas. Nepaisant to, jog mes buvome priversti jo atsisakyti, pietinio rusiškų dujų eksporto į Europą maršruto idėja tebėra aktuali“, – pabrėžė V.Putinas.

„Vasarį Romoje „Gazprom“, Italijos „Edison“ ir Graikijos DEPA vadovai pasirašė tarpusavio supratimo memorandumą dėl rusiškų dujų tiekimo per Juodąją jūrą ir tranzito šalis į Graikiją bei Italiją“, – sakė jis.

„Rusija jau du dešimtmečius yra stabili ir patikima dujų tiekėja Graikijai. Tiekimo sutartis pratęsta iki 2026-ųjų. Žinodami Graikijos valdžios planus paversti šalį svarbiu energetikos centru Balkanuose, mes įtraukėme Graikiją į savo planus didinti žaliavinių angliavandenilių tiekimą į Vidurio ir Vakarų Europą“, – akcentavo V.Putinas.

2014 metų pabaigoje Kremlius, apkaltinęs Europos Komisiją dirbtinai trukdžius tiesti dujotiekį „South Stream“ per Juodąją jūrą į Bulgariją, aplenkiant Ukrainą, anonsavo keturių gijų dujotiekio „Turkish Stream“ projektą, kuriuo į Turkiją ir toliau – per Graikiją, Makedoniją, Serbiją, Vengriją iki Baumgarteno dujų skirstymo centro Austrijoje – per metus būtų tiekiama 63 mlrd. kubinių metrų dujų. Vėliau „Gazprom“ planuojamą dujotiekio „Turkish Stream“ pajėgumą sumažino perpus iki 32 mlrd. kubinių metrų per metus, prieš tai pristatęs per Baltijos jūrą nuteisto dujotiekio „Nord Stream“ plėtros planus. Po pernai lapkritį Turkijos pasienyje įvykusio incidento, kai buvo numuštas Rusijos bombonešis, Kremlius nurodė „Turkish Stream“ projektą įšaldyti.

„Gazprom“ jau yra nutiesęs vamzdynus iki Juodosios jūros dujomis naujajam eksporto dujotiekiui aprūpinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius