Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kremlius: konkrečių susitarimų su Ukraina per ketvirtadienio derybas dėl dujų nesitikima

Rusijos ir Ukrainos derybų Briuselyje dėl dujų, tarpininkaujant Europos Komisijai, išvakarėse Kremlius pareiškė, jog konkrečių susitarimų per jas nesitikima pasiekti, skelbia agentūra „Interfax“.
Dujotiekis
Dujotiekis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 3 Rusija Ukraina Dujos

„Neverta tikėtis, kad šį susitikimą vainikuose kokie nors konkretūs susitarimai. Laukia dar daug kruopštaus darbo“, – trečiadienį žurnalistams sakė Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

Toks buvo Kremliaus atstovo atsakymas į klausimą, ar šalys sugebės susitarti, atsižvelgiant į šių derybų politinę svarbą.

„Tikslas ekonominis, todėl derybininkai bus atitinkami“, – pridūrė D.Peskovas.

Rusijos prezidento atstovas neatsakė į klausimą, ar Kremlius iš šio susitikimo laukia pozicijų suartėjimo, pareikšdamas, jog į tokį klausimą turėtų atsakyti Energetikos ministerija.

Europos Komisija paskelbė, kad trečiasis derybų tarp Rusijos ir Ukrainos dėl dujų tranzito po 2019 metų etapas įvyks rugsėjo 19-ąją Briuselyje politiniu lygiu, vadovaujant už energetikos sąjungą atsakingam Europos Komisijos pirmininko pavaduotojui Marošui Šefčovičiui. Ukrainos delegacijai vadovaus energetikos ministras Oleksijus Orželas, Rusijos – energetikos ministras Aleksandras Novakas. Derybose taip pat dalyvaus Ukrainos „Naftogaz“ ir Rusijos „Gazprom“ aukščiausio lygio vadovai.

Anot Europos Komisijos, pagrindinis dėmesys šiame susitikime bus skiriamas tam, kaip būsimajame susitarime atspindėti Europos Sąjungos energetikos rinkos taisykles, kokia būtų sutarties trukmė, tiekimo apimtys ir tarifai.

Šių derybų datą su Rusija ir Ukraina praėjusią savaitę galutinai suderinęs M. Šefčovičius pareiškė, jog nauja sutartis turi būti ilgalaikė.

EK pirmininko pavaduotojo manymu, sėkminga derybų baigtis išsaugos Rusijos, kaip patikimos tiekėjos, reputaciją, o Ukrainos – patikimos tranzito šalies įvaizdį.

Ilgalaikės sutarties tikisi Kijevo, kartu pripažindamas, kad Maskva spaus pasirašyti trumpalaikę sutartį, stringant naujų Rusijos eksporto dujotiekių, aplenksiančių Ukrainą, projektų įgyvendinimui. Be to, Kijevas ne kartą yra pareiškęs manantis, jog užbaigus dujotiekį „Nord Stream 2“, „Gazprom“ nutrauks dujų tranzitą per Ukrainą.

Tuo tarpu Rusijos žiniasklaidoje pasirodė pranešimų, neva „Gazprom“ nenori jokios naujos sutarties su „Naftogaz“, laiko ją nereikalinga ir ketina pasiūlyti nuomotis Ukrainos dujų transportavimo sistemos pajėgumus per aukcionus, kuriuose vargu ar kas nors dar dalyvautų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Užsisakykite 15min naujienlaiškius