Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kuo rizikuoja Lietuva, pirkdama dujas iš sankcijų sąraše esančio rusų oligarcho?  

Lietuva per tarpininką įsigijo suskystintų gamtinių dujų (SGD) iš Rusijos dujų bendrovės „Novatek“, kurios akcininkas yra į sankcijų sąrašą patekęs, vienas artimiausių Vladimiro Putino aplinkos žmonių Genadijus Timčenka. Ekspertai ir kai kurie Seimo nariai sprendimą pirkti SGD iš Rusijos vadina klaida ir pagalba Rusijos oligarchams apeinant JAV sankcijas. Buvęs energetikos ministras Arvydas Sekmokas siūlo sandorį įvertinti teisėsaugos institucijoms.
Genadijus Timčenka
Genadijus Timčenka / „Scanpix“/„Sputnik“ ir Anthonyveder.com nuotr.

„Mokėti už rusiškas dujas yra tas pats kaip mokėti už prezidento Putino ginklus“, – ketvirtadienį Niujorke pareiškė Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis. Lietuvos valstybei priklausančios įmonės, ko gero, nesutiktų su kaimynų premjeru.

Žinia – tik iš tarptautinės žiniasklaidos

Apie tai, kad valstybei priklausantis „Lietuvos energijos tiekimas“ dujas perka iš „Novatek“, trečiadienį paskelbė tarptautinė naujienų agentūra „Reuters“. Paskelbta, kad Klaipėdą pasiekė trys laivai su rusiškomis SGD, du iš jų užsakė trąšų gamintoja „Achema“, o dar vieną – valstybės valdoma „Lietuvos energija“, tiksliau, jos dukterinė įmonė „Lietuvos energijos tiekimas“.

„Lietuvos energijos“ nuotr./Elektra ir dujos kitąmet bus brangesni
„Lietuvos energijos“ nuotr./Elektra ir dujos kitąmet bus brangesni

„Klaipėdos naftos“ atstovė BNS tik patvirtino, kad į Klaipėdą atplaukė trys laivai su dujomis iš Vysocko. Paaiškėjo, kad Lietuva dujas pirko per tarpininkus iš ką tik iškilusio Rusijos SGD terminalo.

„Lietuvos energija“ ketvirtadienį jau aiškino, kad dujos pirktos per tarpininką.

„Lietuvos energijos tiekimas“ neturi sutarčių su „Novatek“ ir nepirko SGD iš šios bendrovės. Vieną iš SGD krovinių, kurie buvo pristatyti iš Vysocko į Klaipėdą, esame įsigiję iš tarptautinės žaliavų prekybos ir logistikos bendrovės „Trafigura“. Šis krovinys buvo skirtas užpildyti antžeminę Klaipėdos SGD stotelę“, – 15min teigė „Lietuvos energijos“ grupės atstovas Artūras Ketlerius.

SGD terminalas Vysocko uoste
SGD terminalas Vysocko uoste

Vysocko uoste, Leningrado regione, SGD terminalas atsidarė tik šį mėnesį. Uosto pranešime spaudai teigta, kad terminalas dujas tieks Baltijos šalims. Lietuva tapo viena pirmųjų rusiškų SGD pirkėja.

„Lietuvos dujų tiekimo“ nuotr./Krovinio atvykimas į Klaipėdą
„Lietuvos dujų tiekimo“ nuotr./Krovinio atvykimas į Klaipėdą

Naudojasi tarpininkų paslaugomis

Į sankcijų sąrašus patekę Rusijos oligarchai, prekiaudami žaliavomis tarptautinėse rinkose, paprastai naudojasi tarpininkų paslaugomis. Tokiu atveju sankcijų išvengia ir žaliavų pirkėjas, šiuo atveju – Lietuvos valstybinė kompanija.

„Reuters“ pranešė apie tai, kad Lietuvą pasiekė rusiškos SGD iš Vysocko mažos apimties SGD terminalo. Pastarąjį „Novatek“ pastatė kartu su Rusijos valstybiniu banku „Gazprombank“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Novatek“
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Novatek“

Lietuva SGD perka laisvoje rinkoje, atsižvelgdama į kainas. Neskelbiama, už kokią kainą „Lietuvos energijos tiekimas“ įsigijo dujas iš „Novatek“, tačiau „Reuters“ išsiaiškino, kad Lietuva bent jau kol kas yra viena didžiausių rusiškų SGD pirkėja.

V.Putino artimiausios aplinkos oligarchų valdomas „Novatek“ Vysocko terminale nuo kovo 31 dienos iki balandžio 16 dienos pakrovė 7 laivus su SGD. Tris iš jų įsigijo Lietuva.

„Lietuvos energijos tiekimas“ bei „Achema“ taip pat perka dujas ir iš „Gazprom“.

Buvusiam energetikos ministrui Arvydui Sekmokui atrodo keista, kad žinią apie įsigytas rusiškas SGD sužinojome tik iš tarptautinės žiniasklaidos.

„Tai atrodo neskaniai. Jei sandorio kaina ir kiekis paprastai lieka konfidenciali, tačiau turi būti deklaruojama, iš ko konkrečiai pirktos dujos. Bet jei valstybinė įmonė apie tai nepraneša, atrodo nemaloniai“, – kalbėjo A.Sekmokas.

Sankcijų sąraše – nuo 2014 metų

Pagrindinis „Novatek“ akcininkas yra Leonidas Michelsonas, kuriam, beje, sankcijos nėra taikomos. Tačiau antrasis akcininkas – Genadijus Timčenka JAV sankcijų sąraše yra nuo 2014 m.

G.Timčenka, kurio turtas vertinamas 20,3 mlrd. JAV dolerių, laikomas vienu artimiausių prezidento Vladimiro Putino bičiulių. Naftos magnatas, kompanijų „Novatek“ ir „Sibur“ direktorių tarybų vadovas kartu su „Gazprom“ vykdo bendrus projektus, pavyzdžiui, stato SGD terminalus. Vysocko uostas – vienas naujausių projektų Rusijai siekiant įsiveržti į tarptautinę SGD rinką.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas ir Genadijus Timčenka
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas ir Genadijus Timčenka

Tačiau „Lietuvos energija“ dėl to yra rami.

„Sudarydami bet kokius sandorius, vertiname sandorio šalies patikimumą, ar nepažeidžiami tarptautiniai įsipareigojimai, tačiau su „Novatek“ jokių susitarimų šiuo metu neturime“, – teigiama „Lietuvos energijos“ atstovo komentare. Tiesa, jis pridūrė, kad „Novatek“ yra „vienas potencialių SGD tiekėjų regione“, tačiau bet kokie įsigijimai priklausytų nuo konkrečių pasiūlymų ir jų sąlygų.

„Novatek“ yra didžiausia privati Rusijos dujų bendrovė, nusileidžianti tik valstybinei „Gazprom“.

Lietuva padeda apeiti sankcijas?

„Žinoma, „Achema“ dujas gali pirkti kur nori, tačiau man kyla klausimas, ar valstybinė bendrovė tikrai turėtų pirkti SGD iš V.Putino artimiausio rato žmogaus“, – stebėjosi Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys, konservatorius Laurynas Kasčiūnas, beje, tik 15min sužinojęs apie rusiškų dujų krovinį. Jis žadėjo, kad ši situacija netrukus bus įtraukta į komiteto darbotvarkę.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Laurynas Kasčiūnas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Laurynas Kasčiūnas

„Turime apsvarstyti, ar taip nepadedame Rusijos oligarchams apeiti sankcijas, ar pirkdami dujas nefinansuojame SGD terminalų statybos Rusijoje. Visa tai vertinu neigiamai ir bandysiu aiškintis, kas už to stovi“, – žadėjo politikas.

L.Kasčiūno spėjimu, Rusijos „Novatek“, per tarpininkus parduodama dujas Lietuvai, bando grįžti į tarptautinę rinką, kai jos akcininkas G.Timčenka yra sankcijų sąraše.

A.Sekmokas mano, kad šį sandorį turėtų įvertinti teisėsaugos institucijos. „Šis klausimas turi būti viešinamas ir institucijos turi įvertinti, ar tai atitinka mūsų tarptautinius įsipareigojimus, NATO standartus“, – dėstė buvęs energetikos ministras.

Pasigenda vienodų kriterijų

Lietuvos sprendimas didinti rusiškų dujų patekimą gali būti neigiamai sutiktas Lenkijoje. Šios šalies valdžia neseniai paskelbė visiškai atsisakysianti rusiškų dujų importo, nepriklausomai nuo to, kokią kainą pasiūlys „Gazprom“ ar kiti gamintojai. „Lietuvos energijos tiekimas“ ir „Achema“ perka dujas iš „Gazprom“.

„Nematau skirtumo, ar pirkti dujas iš „Gazprom“, ar „Novatek“ – abiem atvejais patys savo pinigais remiame režimą, kuris prieš mus kariauja nepaskelbtą karą“, – 15min dėstė Vilniaus politikos analizės instituto analitikas Marius Laurinavičius.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Marius Laurinavičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Marius Laurinavičius

Jis pastebėjo, kad Lietuva neturi savo sankcijų politikos. „Tai jau parodė „Agrokoncerno“ trąšų pirkimas iš Rotenbergų fabriko. Šiuo aspektu tiesiog reiktų valstybei turėti savo aiškią poziciją. Arba mums rūpi tik tai, ar pati įmonė yra sankcijų sąraše, arba rūpi ir ar akcininkai (tada klausimas – kokio masto) nėra sankcijų sąraše“, – sakė jis.

M.Laurinavičius įsitikinęs, kad vienodi kriterijai turėtų galioti visiems – tiek „Agrokoncernui“, tiek „Achemai“, tiek „Lietuvos energijai“. „Jei negalima – negalima niekam“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius